Αμηχανία λόγω Καμμένου

Πολιτική

Ερωτήματα από την πρωτοβουλία του υπ. Άμυνας για το εναλλακτικό σχέδιο στο Σκοπιανό

Σε δύσκολη θέση φέρνει την κυβέρνηση για ακόμη μια φορά ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εμφανίζεται να προωθεί τη δική του ατζέντα με βάση τις πολιτικές ανάγκες επιβίωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η διαρροή μέσω ΑΠΕ χθες το

πρωί περί πρότασης Καμμένου στον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ για ένα εναλλακτικό σχέδιο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς την επίλυση του ονοματολογικού, στο πλαίσιο και της εκτίμησης του υπουργού Άμυνας ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν περπατάει στη γειτονική χώρα, έφερε σε αμηχανία Μαξίμου και ΥΠΕΞ. Ο Πάνος Καμμένος, σημειώνεται, επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα την Ουάσιγκτον με την ιδιότητα του υπουργού Άμυνας και πραγματοποιεί επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους. Την Τρίτη ειδικά, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν αλλά και με τον ομόλογό του Τζέιμς Μάτις – συνάντηση μετά την οποία έκανε και δηλώσεις.

Το Μαξίμου εμφανίστηκε να αδειάζει τον υπουργό Άμυνας σχολιάζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Το ερώτημα που προς το παρόν παραμένει χωρίς απάντηση είναι αν πρόκειται για ευσεβή πόθο Καμμένου ή αν στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ για εναλλακτικούς τρόπους ένταξης των Σκοπίων στην εν λόγω ευρωατλαντική δομή και ο υπουργός Άμυνας το «κάρφωσε» πρόωρα, σε βολικό για τον ίδιο «τάιμινγκ», δηλαδή μια εβδομάδα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Την ώρα που οι πιέσεις των Δυτικών σε Σκόπια και ιδιαίτερα στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κορυφώνονται με το μήνυμα ότι ούτε εναλλακτική οδός ένταξης στο ΝΑΤΟ υπάρχει (Γενς Στόλτενμπεργκ) ούτε οι πρόωρες εκλογές αποτελούν διέξοδο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας φέρνει στο φως ένα σενάριο που δυσκολεύει την προσπάθεια Ζάεφ ακόμη περισσότερο να βρει τους βουλευτές που χρειάζεται από την αντιπολίτευση.

Από αυτήν ακριβώς την «παρέμβαση» εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις το Μαξίμου στο παραπάνω σχόλιο, όταν επισημαίνει ότι «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Αδέξια «μπλόφα» Τοσουνίδη

Στο μεταξύ, οι περίεργες δηλώσεις για το Σκοπιανό που προκαλούν αίσθηση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με το μορατόριουμ που κήρυξε το Μαξίμου προ ολίγων εβδομάδων δοκιμάζεται καθημερινά. Οι ΑΝΕΛΛ ευρισκόμενοι υπό δημοσκοπική πίεση επιχειρούν σε καθημερινή βάση να πιέσουν με τη σειρά τους τη Ν.Δ., στον βαθμό που στοχεύουν σε ένα κοινό ακροατήριο σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και εν προκειμένω τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εν προκειμένω, οι ΑΝΕΛΛ αποσκοπούν:

αφενός να εκθέσουν τη Ν.Δ. στο εν λόγω ευαίσθητο στα εθνικά θέματα κοινό, και να καταδειχθεί ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα περάσει η συμφωνία – υπονοώντας ότι μόνο οι ΑΝΕΛΛ δρουν σε αυτή την κατεύθυνση,

αφετέρου να αναζωπυρώσουν τις εσωτερικές στη Ν.Δ. τριβές σχετικά με τη θέση για το ονοματολογικό στον βαθμό που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυσκολεύεται να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και εμφανίζεται να τηρεί αποστάσεις από την προηγούμενη επίσημη θέση της Ν.Δ. (αλλά και προσωπική του θέση) υπέρ της σύνθετης ονομασίας και προς χάριν των ισορροπιών με τα «σαμαρικά» στελέχη του κόμματός του προτάσσει τα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας.

Νεότερο «κρούσμα» τα όσα είπε αργά το βράδυ της Τρίτης (έλαβαν έκταση χθες) στην εκπομπή «Επόμενη μέρα» ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θεόδωρος Τοσουνίδης επιχειρώντας ουσιαστικά να κλιμακώσει αυτή την τακτική. Ερωτώμενος αν οι ΑΝΕΛΛ θα στήριζαν μια πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. συνδεδεμένης με τη συμφωνία των Πρεσπών απάντησε:

«Αν ξεκάθαρα η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσει ότι δεν παραχωρεί όνομα την επόμενη μέρα, εάν θα είναι αυτός κυβερνήτης της χώρας, τότε ανοίγει η συζήτηση που μπορούμε να συζητήσουμε. Αν όμως είναι να σταματήσω την πορεία της χώρας και μιας κυβέρνησης που έχει παράγει τόσο μεγάλο έργο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα θα σας απαντήσω όχι». «Ας βγούνε να δεσμευτούνε ότι αυτή είναι η γραμμή, επιτέλους, της Ν.Δ. και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε» πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛΛ ουσιαστικά επιχειρεί μια «μπλόφα» σε βάρος τη Ν.Δ., η οποία όμως προξενεί εντυπώσεις και για την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα, αν υπολογίσει κανείς ότι σε πρώτο πλάνο αυτό που εμφανίζεται να προτείνει ο Τοσουνίδης μπορεί να διαβαστεί και ανάποδα. Κοινώς εμφανίζεται να αναβαθμίζει την απειλή των ΑΝΕΛΛ ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή και κάνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα ψήφιζε πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., του αντιπάλου της συγκυβέρνησης (την οποία κατά τα λοιπά οι ΑΝΕΛΛ στηρίζουν αναγνωρίζοντας και το έργο της στους υπόλοιπους τομείς), υπό τον όρο να δεσμευτεί ο Μητσοτάκης ότι δεν θα παραχωρήσει το όνομα «Μακεδονία».

ΣκοπιανόΠάνος Καμμένοςυπουργείο ΆμυναςIssue: 2042Issue date: 11-10-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα