Ανακαλεί ο Νετανιάχου τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ και τις συνομιλίες για εκεχειρία – Σε απομόνωση το Ισραήλ, λέει η Χαμάς

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται οι συνομιλίες στο Κατάρ για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ ισραηλινών και Χαμάς μετά την απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακαλέσει τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, το Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν περιέλθει «σε

αδιέξοδο» λόγω των απαιτήσεων της Χαμάς.

Middle East crisis: Israel recalls ceasefire negotiators from Qatar, claiming Hamas ‘not interested’ in talks – as it happenedhttps://t.co/n755Inep95

— Robin Griffith (@RobinGr80829647) March 26, 2024

Ο ισραηλινός αξιωματούχος – ο οποίος έχει στενή συνεργασία με τον επικεφαλής της Μοσάντ που ηγείται των διαπραγματεύσεων – κατηγόρησε τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ότι σαμποτάρει τον διάλογο «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να ρίξει λάδι στη φωτιά του πολέμου λόγω του Ραμαζανιού».

Συνεχίζονται κανονικά οι διαπραγματεύσεις, λέει η Ντόχα

Νωρίτερα, πάντως, το Κατάρ διαβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για την εκεχειρία στη Γάζα και για την ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους συνεχίζονται μολονότι και οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την έλλειψη προόδου.

Οι συνομιλίες «είναι σε εξέλιξη», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Μάτζιντ Αλ Ανσάρι, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε καμία εξέλιξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι η μία από τις ομάδες (των διαπραγματευτών) αποσύρθηκε».

Indirect talks between Israel, Hamas for Gaza ceasefire still ongoing: Qatar https://t.co/x2Ajealnl7

— Middle East Monitor (@MiddleEastMnt) March 26, 2024

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.160 ανθρώπους. Περίπου 250 απήχθησαν και οι 130 από αυτούς παραμένουν όμηροι στη Γάζα αν και οι 33 έχουν πεθάνει.

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός σε αντίποινα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.300 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Μια πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στελέχη της Μοσάντ, της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, παραμένουν στην Ντόχα για τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Κατάρ και της Αιγύπτου» και ότι μόνο «ένα μέρος της ομάδας της Μοσάντ» επέστρεψε στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις.

Χαμάς: Σε πρωτοφανή απομόνωση το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε από την Τεχεράνη ότι η υιοθέτηση ενός πρώτου ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας καταδεικνύει «την πρωτοφανή πολιτική απομόνωσης» του Ισραήλ.

«Αν και αυτό το ψήφισμα εγκρίθηκε καθυστερημένα και μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν, το ψήφισμα δείχνει ότι η ισραηλινή κατοχή βιώνει μια άνευ προηγουμένου πολιτική απομόνωση», τόνισε ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Ο Χανίγια και μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς.

Ο Ιρανός ηγέτης εξήρε τη «μοναδική αντίσταση των παλαιστινιακών δυνάμεων» απέναντι στα «εγκλήματα και τις θηριωδίες του σιωνιστικού καθεστώτος, που πραγματοποιούνται με την πλήρη υποστήριξη της Δύσης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάζει να στηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση και τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας», πρόσθεσε ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Το ταξίδι του επικεφαλής της Χαμάς στο Ιράν γίνεται την επομένη της υιοθέτησης του πρώτου ψηφίσματος – μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας – από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητεί «άμεση» κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή, αυτή των ΗΠΑ.

Αυτή η ψηφοφορία καταδεικνύει «ότι οι ΗΠΑ είναι ανίκανες να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε ο Χανίγια σε μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντησή του με τον Αμιραμπντολαχιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «σιωνιστική οντότητα» «δεν κατόρθωσε να επιτύχει κανέναν από τους στρατιωτικούς ή στρατηγικούς της στόχους» μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου. Δίπλα στον Χανίγια, ο Ιρανός ΥΠΕΞ δεν προέβη σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Τεχεράνη είχε χαιρετίσει το ψήφισμα ως «ένα θετικό, αλλά ανεπαρκές βήμα», ζητώντας «αποτελεσματικά μέτρα» για να «καταστήσει εφικτή την πλήρη και οριστική παύση των ισραηλινών επιθέσεων».

Το Ιράν είναι ο ορκισμένος εχθρός του κράτους του Ισραήλ και υποστηρίζει κινήματα που μάχονται εναντίον του στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Η τελευταία επίσκεψη του Χανίγια στην Τεχεράνη έγινε τον Νοέμβριο, όταν ο επικεφαλής της Χαμάς συνάντησε τον Ιρανό ανώτατο ηγέτη.

Το Ιράν χαιρέτισε την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ως «επιτυχία», αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε άμεση ανάμειξη.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στις Βρυξέλλες: Eπεισόδια έξω από την Κομισιόν, αγρότες απέκλεισαν δρόμους – «Αφήστε μας να ζήσουμε από το επάγγελμά μας»

Μακελειό στη Μόσχα: Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστη το Crocus City Hall – Νέα συγκλονιστικά βίντεο

Ο πρώην έφορος του Βρετανικού Μουσείου καλείται να επιστρέψει τα αντικείμενα που πιστεύεται ότι έκλεψε

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανακαλεί, Νετανιάχου, Κατάρ, Ισραήλ, Χαμάς,anakalei, netaniachou, katar, israil, chamas