Ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δώσει εντολή για την ανάπτυξη επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνα του Ισραήλ, να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου από το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από αυτό σιιτικές πολιτοφυλακές του Λιβάνου, της Συρίας, του Ιράκ, της Υεμένης, κ.ά., να υποστηρίξει συγκεκριμένους Άραβες εταίρους και να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή άλλων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα εκκένωση Αμερικανών

πολιτών από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν στην Ανατολική Μεσόγειο την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford, η οποία βρισκόταν ήδη στη Μεσόγειο. Στη συνέχεια, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower, η οποία ήδη είχε ξεκινήσει να πλέει από το Norfolk προς τον Περσικό Κόλπο, έλαβε εντολή να κατευθυνθεί προς τη Μεσόγειο. Κάθε ομάδα κρούσης περιλαμβάνει ένα αεροπλανοφόρο, μια πτέρυγα αεροσκαφών, ένα καταδρομικό και τρία αντιτορπιλικά. Κάθε αεροπορική πτέρυγα περιλαμβάνει περίπου 40 μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 και περίπου 20 αεροσκάφη υποστήριξης. Τα καταδρομικά και τα αντιτορπιλικά μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις αεράμυνας και φέρουν βλήματα cruise Tomahawk. Μερικά από τα καταδρομικά και τα αντιτορπιλικά έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν επιχειρήσεις αεράμυνας κατά αεροσκαφών και κατά βαλλιστικών βλημάτων εδάφους-εδάφους.

Πέραν των δύο αεροπλανοφόρων, στην Ερυθρά Θάλασσα έχει αναπτυχθεί και το USS Bataan Amphibious Ready Group (ARG), προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο. Το ARG αποτελείται από τρία αμφίβια επιθετικά πλοία. Συγκεκριμένα, το αποβατικό USS Bataan, το οποίο ομοιάζει με αεροπλανοφόρο μεσαίου μεγέθους, και δύο επιπλέον αμφίβια πλοία, το USS Mesa Verde και το USS Carter Hall. Στα τρία πλοία έχει επιβιβασθεί η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit – MEU),με περίπου 2.400 πεζοναύτες. Πέραν των πολεμικών επιχειρήσεων, τα αμφίβια πλοία με τις δυνάμεις πεζοναυτών είναι κατάλληλα και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εκκένωσης ή επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μαχητικά Αεροσκάφη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης προγραμματίσει τη μεταστάθμευση επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών F-35, F-15, F-16 και A-10, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μονάδες Αεράμυνας και Αντιβαλλιστικής Άμυνας: Για να ενισχύσουν την αεράμυνα των Αράβων εταίρων τους στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (U.S. Central Command – CENTCOM), οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν ένα σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) στη Σαουδική Αραβία και συστήματα αεράμυνας Patriot στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αμερικανοί Σύμβουλοι: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στο Ισραήλ αρκετούς Αμερικανούς αξιωματικούς, με εξειδίκευση και εμπειρία στην καταπολέμηση τρομοκρατικών ομάδων σε αστικό περιβάλλον, που απέκτησαν από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

O Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής

geostrategical@yahoo.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο «τουρκικός αιώνας» του Ερντογάν και η Ελλάδα

Το ΚΚΕ είναι και έντιμο και ιστορικά συνεπές!

ΗΠΑ – Τουρκία και η ελληνική «γλώσσα»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάπτυξη, Μέση Ανατολή,anaptyxi, mesi anatoli