Ανάσα στην κυβέρνηση από την… Καϊλή

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται (;) για την κυβέρνηση ένα δύσκολο εξάμηνο που άρχισε με τις παρακολουθήσεις υπουργών, βουλευτών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και έχει φτάσει στην αποκάλυψη του κωδικού παρακολούθησης από την ΕΥΠ του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι οι συνέπειες από αυτήν την αποκάλυψη ήταν ιδιαίτερα έντονες σε εσωκομματικό επίπεδο, αλλά και στην κοινή γνώμη, και ανάγκασαν τον

πρωθυπουργό να έχει καθημερινές εμφανίσεις με τον υπουργό Εργασίας προκειμένου μαζί να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αγωνιούν για το εάν θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις που θα αφορούν την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ, καθώς θεωρούν ότι αυτό το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό, δεδομένου ότι έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Προσωρινή ανακούφιση

Η αλήθεια είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση βρισκόταν στριμωγμένη στον τοίχο μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Χατζηδάκη, η υπόθεση Καϊλή έφερε μια παροδική ανακούφιση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και αυτό επειδή μοιραία το ενδιαφέρον των πολιτών στράφηκε στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνελήφθη για συμμετοχή της σε λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ με την κατηγορία για σύσταση συμμορίας και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που έβγαλαν έναν αναστεναγμό ανακούφισης για το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τη… μετεγγραφή της στη Ν.Δ., καθώς όλοι γνώριζαν ότι η πόρτα γι’ αυτήν είχε ανοίξει εδώ και πολύ καιρό.

Σε πολλές από τις τοποθετήσεις της μάλιστα το τελευταίο διάστημα δεν είχε κρύψει τον θαυμασμό της για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ενώ είχε συστρατευθεί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όταν ξεκίνησε η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της είχε διαμηνύσει ότι δεν θα ήταν ξανά υποψήφια με το Κίνημα, η ίδια όμως έδειχνε ασφαλής επειδή, όπως λέγεται, είχε ανοίξει ήδη την πόρτα της Ν.Δ.

Επίθεση στον Ανδρουλάκη

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί από το ρεπορτάζ, το γεγονός ωστόσο ότι η μεταγραφή της Καϊλή στο κυβερνών κόμμα δεν είχε προχωρήσει έδωσε ένα όπλο στην κυβέρνηση για να επιτεθεί στον Ανδρουλάκη.

Με λίγα λόγια, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού άρπαξαν την ευκαιρία προκειμένου να το εκμεταλλευτούν πολιτικά, επηρεάζοντας εκείνο το κομμάτι των ψηφοφόρων το οποίο αμφιταλαντεύεται μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι ψηφοφόροι αυτοί ανήκουν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και είχαν τις ίδιες πιθανότητες να ψηφίσουν τη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ.

Πατώντας επάνω στο δύσκολο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ τα κυβερνητικά στελέχη ξέχασαν τα καλά λόγια που έλεγαν για την ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και εκμεταλλεύτηκαν επικοινωνιακά την ιστορία ευελπιστώντας ότι έτσι θα επιφέρουν ένα καίριο χτύπημα στον βασικό αντίπαλό τους.

Πολλοί ωστόσο δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το αν είναι αληθή τα σενάρια που κυκλοφορούσαν πέριξ της Ευρωβουλής για την εμπλοκή στο θέμα αυτό του Μαργαρίτη Σχοινά με αφορμή και τις δηλώσεις του υπέρ του Κατάρ. Το γεγονός ότι διαψεύστηκε από την Κομισιόν η φημολογία πως ο Σχοινάς ερευνάται καθησύχασε για την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν με νόημα ότι «ποτέ δεν ξέρεις».

Ατυχή υπονοούμενα

Κάποιοι πάντως ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση επιχείρησε μέσα από την υπόθεση Καϊλή να «τελειώσει» πολιτικά και τον Ανδρουλάκη.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος άφησε αιχμές λέγοντας ότι «δεν γνωρίζουμε ποιον τρόπο χρησιμοποίησαν οι βελγικές αρχές για να φτάσουν στη διαλεύκανση και τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, και το λέω αυτό γιατί έχει γίνει πολλή συζήτηση στην Ελλάδα για το κατά πόσο πολιτικά πρόσωπα – βεβαίως με πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες –, ευρωβουλευτές, θα μπορούν να είναι ή να μην είναι ελεγχόμενοι σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές τους παρακολουθήσεις με νόμιμο τρόπο. Θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τι μέσα μεταχειρίστηκαν οι βελγικές αρχές και να επαναξιολογήσουμε λίγο, να ξαναζυγίσουμε τα όσα ακούστηκαν στον δημόσιο διάλογο. Επαναλαμβάνω: Πάντοτε υπό την οπτική πολύ αυστηρών θεσμικών φίλτρων, όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα».

Τι ακριβώς ήθελε να πει με αυτή την αναφορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ότι ο Ανδρουλάκης μπορεί να παρακολουθούνταν για λόγους ανάλογους με αυτούς που οδήγησαν τις βελγικές αρχές στην κράτηση της Εύας Καϊλή;

«Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Απλώς λέω ότι εδώ έχουμε ένα οξύμωρο. Αλλά, επειδή οφείλουμε να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και ακριβείς, η κυβέρνηση αυτή ποτέ δεν κάνει ούτε συνειρμούς ούτε βγάζει συμπεράσματα μέσα από αυθαίρετους ισχυρισμούς. Πάντοτε ζυγίζουμε τα γεγονότα και τοποθετούμαστε με βάση αυτά», αρκέστηκε να απαντήσει ο Οικονόμου.

Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού παράλληλα αναμένεται να δώσει στον πρωθυπουργό και την αυτοπεποίθηση που αναζητούσε όλο το τελευταίο διάστημα όταν καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να του κάνει πρόταση δυσπιστίας.

Με δεδομένο ότι λίγους μήνες πριν από τις εκλογές κανείς βουλευτής της Ν.Δ. δεν πρόκειται να ρίξει αρνητική ψήφο ούτε σε μια πρόβλεψη του προϋπολογισμού, η υπερψήφισή του θα ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και φυσικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης:

Το «αδιέξοδο» των υποκλοπών – Ανησυχίες στην κυβέρνηση για νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις

Ψίχουλα για τους δανειολήπτες

Κερδίζει πόντους το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά το QatarGate

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανάσα, … Καϊλή,anasa, … kaili