Ανασχηματισμός: μια δύσκολη εξίσωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ανοιχτά τα μέτωπα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με μια συμφωνία που διαφέρει ολοκληρωτικά, καθοριστικά και καθηλωτικά από την ιδεολογική προσέγγιση, τις προεκλογικές εξαγγελίες και την φιλοσοφική ρητορική της ριζοσπαστικής Αριστεράς επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Η άμεση ανάγκη να περάσει από τη Βουλή

σκληρά προαιπαιτούμενα, κάποια από τα οποία αρνήθηκαν ή δεν μπόρεσαν να περάσουν οι προκατόχοι του, δημιουργεί την βεβαιότητα ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την δεδηλωμένη,ως έχει, αφού θεωρείται απίθανο όλοι οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που ψήφισαν "Ναι" στην εξουσιοδότηση των υπουργών για τη διαπραγμάτευση ή απείχαν συνειδητά από την ψηφοφορία να ψηφίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Η επιστολή των "15" και άλλες σκόρπιες δηλώσεις και πληροφορίες δημιουργούν την αίσθηση της κινούμενης άμμου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που σύρεται σε μια βίαιη πολιτική ενηλικίωση και προσαρμογή σε κόμμα εξουσίας. Η πορεία αυτή μοιάζει δεδομένο ότι θα έχει απώλειες.

Έτσι και ο ανασχηματισμός - ανασύνθεση της κυβέρνησης μοιάζει να μην αφορά μόνο τους Λαφαζάνη - Στρατούλη που διαφώνησαν ανοιχτά στην ψηφοφορία της Παρασκευής αλλά και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που τυχόν διαφοροποιηθούν. Πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να υπάρξει άμεσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ανοιχτά να καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους και να παραιτηθούν από τις θέσεις τους όσοι τυχόν διαφωνούν και προτίθενται να καταψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.

Ανοιχτή είναι και η διαδικασία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκεί όπου ο Πρωθυπουργός μόλις την Παρασκευή είχε πει ότι δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Πόσο μπορεί να ισχύσει το "μαζί ήρθαμε, μαζί θα φύγουμε" που είπε ο Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή; Μάλλον την ποιητική αυτή φράση, την σκόρπισε στους πέντες ανέμους η δέσμευση του να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα στην ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής. Στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία πολλοί βουλευτές που διαφωνούν αρνούνται να υλοποιήσουν την προεκλογική δέσμευση της παραίτησης και παράδοσης της έδρας τους σε όσους από το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο θελήσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ετσι πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με την στροφή στο ρεαλισμό, θα αναγκαστεί να στηριχτεί σε μια κυβέρνηση, όπου θα στηρίζουν με τη ψήφο τους συστημικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Προφανώς οι συνεχείς επαφές με Φώφη Γεννηματά - Σταύρο Θεοδωράκη σηματοδοτούν ένα δρόμο συνεργασίας για τους αμέσως επόμενους δύο μήνες, οπότε θα έχουμε και εθνικές εκλογές, με προφανή πεδίο αντιπαράθεση την υλοποίηση του σκληρότατου πακέτου μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία. Οι πληροφορίες λένε ότι οι Πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού θα βάλουν πλάτη στηρίζοντας τη συμφωνία, επικαλούμενοι εθνικούς λόγους αν και δεν προτίθενται να προτείνουν βουλευτές τους για υπουργικούς θώκους προτείνοντας στον πρωθυπουργό να επιλέξει αν θέλει στελέχη από την κοινωνία προκειμένου να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνησή του στο πρότυπο της συνεργασίας του με τον Γιάννη Πανούση. Πάντως κανείς δεν γνωρίζει αν το ασφυκτικό πλαίσιο ψήφισης προαπαιτούμενων ως την Τετάρτη επιτρέπουν ένα άμεσο ανασχηματισμό ή αν αυτός θα αναβληθεί μερικές μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία απρόσκοπτα, δηλαδή κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μπορεί να έχουμε εξελίξεις μετά το Σαββατοκύριακο.

Ενδεικτικό των ζυμώσεων που υπάρχει στην εσωτερική πολιτική ζωή είναι ότι στην άτυπη ενημέρωση από το Ποτάμι αναφέρεται ότι το κόμμα "δεν διεκδικεί ρόλο κυβερνητικού εταίρου σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων (τόσο σε πρόσωπα όσο και σε προτάσεις)".

.

ανασχηματισμόςσυμφωνίαΤσίπραςΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα