Ανασχηματισμός… βασανιστήριο

Περισσότερο πολύπλοκο εμφανίζεται το ζήτημα του ανασχηματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους του θέματος. Από το τι στίγμα θέλει να δώσει σε αυτόν τον ανασχηματισμό, ποια πρόσωπα πρέπει να φύγουν και ποια θα ενταχθούν στο νέο σχήμα και φυσικά ποια πρέπει να ξεκαβαλικέψουν.

«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά (το 41% είναι πολύ ψηλά), είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό» είπε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή

του.

Όσο περνούν οι ώρες η σκόνη της τεράστιας πτώσης κατακάθεται και μοιραία υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις γύρω από τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Παράλληλα ο Μητσοτάκης δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι οι όποιες αλλαγές γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Για να δείξει δηλαδή ότι έχει πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Στρατηγική ίσων αποστάσεων

Τη συγκεκριμένη στιγμή ο πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι οι κινήσεις του έχουν ουσία, καθώς πιστεύει ότι η πτώση της Ν.Δ. περισσότερο οφείλεται στο ότι κάποια θέματα δεν έτρεξαν όπως έπρεπε παρά στο ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται μεγαλύτερο μείγμα δεξιάς πολιτικής.

Την ίδια στιγμή επιθυμεί να κάνει σωστές επιλογές και σε ό,τι αφορά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη εμφανίζεται να μην έχει βρει ακόμα τους ρυθμούς του, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και ποιο στέλεχος θα πάρει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες και πιο συγκεκριμένα για τη θέση του επιτρόπου.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι, παράλληλα με όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης εμφανίζεται να λέει ότι δεν τον απασχολεί το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα – δηλαδή αν θα κάνει στροφή προς τα δεξιά ή θα επιμείνει στο Κέντρο –, οι τελευταίες του δηλώσεις δείχνουν ότι επιχειρεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και από τα δύο στρατόπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μιλώντας για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε με τον τρόπο του να ζητήσει συγγνώμη από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. λέγοντας ότι «σίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία» και προσθέτοντας:

«Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας».

Επιπλέον αναφέρθηκε και στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος σημειώνοντας ότι «για ένα θέμα το οποίο τελικά, εν τοις πράγμασι, αφορούσε πολύ λίγους συμπολίτες μας, συζητούσαμε επί έναν μήνα ωσάν να μην υπήρχε τίποτε άλλο στην ειδησεογραφία. Και αυτό ενόχλησε κάποιους συμπολίτες μας».

Πόσο… σαρωτικός θα είναι;

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μητσοτάκης τη συγκεκριμένη στιγμή δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι θα κάνει στροφή προς τα δεξιότερα μόνο και μόνο επειδή τα μικρότερα κόμματα αυτού του χώρου αθροίζουν γύρω στο 20%, ούτε επειδή ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται πως έχει παίξει ρόλο στην πτώση των ποσοστών της Ν.Δ.

Από την άλλη, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται να επιμένουν ότι για κανέναν λόγο ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να αλλάξει τον πολιτικό προσανατολισμό της Ν.Δ., αφού το κεντροδεξιό κοινό είναι η δύναμή του. Με αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μεταθέσει τον ανασχηματισμό για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχει καταλήξει στη σωστή δοσολογία δεξιών και κεντρώων στελεχών.

Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, καθώς περισσότεροι από δέκα υπουργοί θα αντικατασταθούν προκειμένου να μπει νέο αίμα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Μητσοτάκης επιφυλάσσεται ιδιαίτερα για την αντικατάσταση κορυφαίων υπουργών, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι για να μάθει κάποιος ένα χαρτοφυλάκιο χρειάζονται τουλάχιστον… έξι μήνες. Από την άλλη, ωστόσο, επιθυμεί να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την ακρίβεια – το όλο εγχείρημα κρίνεται δύσκολο από τη στιγμή που δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης –, ενώ επιθυμεί να υπάρξουν γρήγορες λύσεις σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνεργάτες του υποστηρίζουν ταυτόχρονα ότι στις αλλαγές δεν θα παίξουν ρόλο τα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά η αποτελεσματικότητα. Παράλληλα θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο συγχωνεύσεις υπουργείων (Εσωτερικών – Ψηφιακής Πολιτικής και Ναυτιλίας – Μεταναστευτικής Πολιτικής). Εκτός κυβερνητικού σχήματος δεν αναμένεται πάντως να βρεθούν ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Λίνα Μενδώνη. Επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μετακινηθεί ο Άκης Σκέρτσος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζονται πάντως οι επαφές με στελέχη του κόμματος. Ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής, ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης και ο Θάνος Πλεύρης συναντήθηκαν τις τελευταίες ώρες με τον πρωθυπουργό, ενώ και τα επόμενα εικοσιτετράωρα η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ – Πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή ηγεσίας

Μαύρος (MRB): «Μη νομίζετε ότι θα είμαστε χωρίς εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια – Ο ανασχηματισμός δεν θα είναι θέμα αμπαλάζ» (video)

Το κείμενο της επιστολής Κασσελάκη στους ευρωπαίους για κοινή δράση κατά του ακροδεξιού κινδύνου και η πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα