Ανασφάλεια στον τουρισμό

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται αυτή την περίοδο οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, καθώς η συνεχής παραφιλολογία για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα ανατρέπει σε έναν βαθμό τους σχεδιασμούς τους και εντείνει τις ανησυχίες τους εν όψει του επίσημου ανοίγματος, που έχει ανακοινωθεί στις 14 Μαΐου.


Ενώ βρισκόμαστε μία ανάσα από το Πάσχα,

πολλά ξενοδοχεία έχουν κρατήσεις και περιμένουν να δουν τι θα γίνει τελικά, ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για να φιλοξενήσουν τους πελάτες τους, όπως τρόφιμα, ποτά κ.λπ. Επίσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επισπεύσουν όλη την προετοιμασία τους, όπως εργασίες συντήρησης, επισκευές, προσλήψεις προσωπικού κ.λπ., ώστε να ανοίξουν επί της ουσίας 20 ημέρες νωρίτερα από την επίσημη ημερομηνία.


Όλα αυτά απαιτούν μεγάλο κόστος, ενώ, σε περίπτωση που τελικά δεν επιτραπούν μετακινήσεις, οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να χάσουν όλα τα χρήματα που δαπάνησαν για να λειτουργήσουν νωρίτερα. Και πρόκειται για έναν κλάδο που μετά την περσινή καταστροφική σεζόν δεν έχει την «πολυτέλεια» να σπαταλήσει ούτε μισό ευρώ.

Χαμηλές προσδοκίες


Πάντως, παρότι από την προηγούμενη Δευτέρα η χώρα έχει μπει σε ένα «τεστ» σταδιακού ανοίγματος με την άρση υποχρεωτικής καραντίνας σε πολίτες που εισέρχονται από την Ε.Ε. και άλλες πέντε χώρες, οι προσδοκίες του κλάδου βρίσκονται πολύ χαμηλά.


Συγκεκριμένα η Ελλάδα επιτρέπει, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών, την είσοδο σε ταξιδιώτες από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι επισκέπτες εν τούτοις θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για Covid-19 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας. Τα εννέα αεροδρόμια για τα οποία θα ισχύει αυτός ο διακανονισμός είναι των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κέρκυρας.

Επιπλέον, οι ίδιοι όροι θα ισχύσουν και για όσους έρχονται οδικώς στη χώρα από τις δύο βασικές συνοριακές πύλες της.
Παρότι το τεστ των επόμενων ημερών θεωρείται κρίσιμο για τη διαδικασία της επανεκκίνησης του κλάδου, γεννά χαμηλές προσδοκίες στους επιχειρηματίες του τουρισμού, τουλάχιστον για τον Απρίλιο και τον Μάιο, αφού για τους συγκεκριμένους μήνες οι κρατήσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να κάνει αγώνα δρόμου για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, όμως οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι ο Μάιος και πιθανότατα τα πρώτα δύο δεκαήμερα του Ιουνίου θα είναι ουσιαστικά χαμένο διάστημα.


Άλλωστε οι περισσότερες πτήσεις προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να αφιχθούν πριν από το τέλος Μαΐου ή ακόμα και στις αρχές Ιουνίου. Απεναντίας εκφράζουν την εκτίμηση ότι το υπόλοιπο της τουριστικής σεζόν (από το τέλος Ιουνίου και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου) θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα, διότι αναμένεται να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι πτήσεις.


Γενικότερα οι παράγοντες του τουρισμού βάζουν τον φετινό πήχη στο 40% – 50% των εσόδων του 2019, δηλαδή μεταξύ 7,5 και 9 δισ. ευρώ. Αν και μέχρι σήμερα τα δεδομένα μάς φέρνουν πιο κοντά στα 7,5 δισ., η ρευστότητα δεν αποκλείει το καλό σενάριο.

“Υβριδική” χρονιά το 2021


Πάντως η περίοδος μέχρι και τις 14 Μαΐου θεωρείται μεταβατική και το «ενδιάμεσο» πρώτο άνοιγμα θα δείξει τις προθέσεις που έχουν οι ταξιδιώτες, αλλά θα αναδείξει και τυχόν προβλήματα ή αστοχίες του σχεδιασμού, ώστε να διορθωθούν μέχρι το καλοκαίρι, οπότε αναμένεται ο κύριος όγκος του τουριστικού ρεύματος.
Αλλά και γενικότερα όλη η σεζόν του 2021 θα έχει «υβριδικό» χαρακτήρα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος κατά την τοποθέτησή του σε εκδήλωση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του IOBE.

Τι έδειξε το “πείραμα της Ρόδου”

Θετικό πρόσημο είχε το πιλοτικό άνοιγμα που έγινε στη Ρόδο, καθώς όλοι οι Ολλανδοί τουρίστες που συμμετείχαν στο λεγόμενο «πείραμα» βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό και επιστρέφουν στη χώρα τους. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Sunweb οργάνωσε το ταξίδι των 189 Ολλανδών σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας τους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει στον καιρό της πανδημίας.


Όπως είναι γνωστό, οι 189 τουρίστες, που έμειναν για μία εβδομάδα στη Ρόδο, δεν μπόρεσαν να βγουν από το ξενοδοχείο τους ούτε καν για να κολυμπήσουν στη θάλασσα που βρίσκεται μπροστά από αυτό.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα απρόοπτα δεν έλειψαν. Όλοι όσοι συμμετείχαν είχαν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού πριν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όταν ήρθαν, υποβλήθηκαν πάλι σε rapid test, εκ των οποίων τέσσερα έδωσαν τιμές στο όριο του αρνητικού. Οι τέσσερις τουρίστες και τα άτομα με τα οποία έμεναν στο ίδιο δωμάτιο μπήκαν σε καραντίνα. Όμως τα επαναληπτικά τεστ βγήκαν αρνητικά.


Με την επιστροφή τους στην Ολλανδία όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα πέντε ημερών και στη συνέχεια να υποβληθούν και πάλι σε τεστ.
Έπειτα από το επιτυχημένο πρώτο πείραμα, οι Ολλανδοί ετοιμάζουν και δεύτερη δοκιμή. Αυτή τη φορά, οι 180 ταξιδιώτες θα αναχωρήσουν τον Μάιο για το Γκραν Κανάρια, το μεγαλύτερο από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας. Οι αιτήσεις για το πακέτο των διακοπών, που διοργανώνεται από την Corendon και την TUI, υποβάλλονται από σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα