Ανδρέας Λοβέρδος: Η εξουσία, η ρήξη και το «αντίο»

Με ένα… μπαμ που ηκούσθη στον αέρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο και δεν κατάφερε να εκλεγεί στην πρόσφατη αναμέτρηση.

Επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους και «εμπιστευτική επιστολή» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, λιγότερο από ένα μήνα μετά την την τελευταία του συνέντευξή στο topontiki.gr πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπου είχε

πει: «Είμαστε η μοναδική αξιόπιστη και υπεύθυνη επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη έχει αποδείξει ότι είναι κόμμα πατριωτικό και απολύτως υπεύθυνο».  

Το όνομά του Ανδρέα Λοβέρδου έχει κατά καιρούς συνδεθεί τόσο με πολιτικά αξιώματα και αντιπαραθέσεις, όσο και με δικαστικές υποθέσεις, και, βεβαίως, με την περίφημη διαπόμπευση των οροθετικών ιερόδουλων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πρώτη του εκλογή προχώρησε σε παρεμβάσεις, οι οποίες πολλές φορές μπορεί να ξεπερνούσαν την κεντρική γραμμή του κόμματος, με τον ίδιο να δηλώνει μεταρρυθμιστή και υπερήφανο για το γεγονός ότι υπήρξε Υπουργός επί Πρωθυπουργίας Σημίτη, Παπανδρέου και Σαμαρά.

Εκλέχτηκε επανειλημμένα βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, μέχρι την ώρα της… «επανάστασής» του και της ίδρυσης, στις 3 Δεκεμβρίου του 2012, της ονομασία Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, με αρκτικόλεξο “ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.” (σ.σ.Ρήξη).

Συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της “ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.”, Δεκέμβριος 2012

Η ρήξη όντως επήλθε, μια και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στην πορεία ο Ανδρέας Λοβέρδος επανεξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ακολούθησε η εκλογή του με το Κίνημα Αλλαγής το 2019, του οποίου και ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Κυβερνητικές θέσεις

Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση (2002-2004) και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (2009-2010). «Παρών» ήταν και στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2012), επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, με μέτρα λιτότητας στο χώρο της υγείας που «ζήτησαν» τα μνημόνια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η σταδιοδρομία του συνεχίστηκε στη θέση του υπουργού Παιδείας, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, οπότε και, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του και τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξέδωσε εγκύκλιο για τα Θρησκευτικά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος το 2003 με τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Κατάφερε και πάλι να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η εγκύκλιος προέβλεπε ότι οι χριστιανοί ορθόδοξοι μαθητές δεν δικαιούνται απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης. Τελικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την επίμαχη εγκύκλιο.

Υποψήφιος πρόεδρος

Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν εξελέγη ενώ δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε στον δεύτερο γύρο.  

Το όνομά του ακούστηκε και στην υπόθεση Novartis, για την οποία τον Αύγουστο του 2019 του ασκήθηκε ποινική δίωξη για δωροδοκία, για την οποία και τελικά αθώωθηκε.

Οι οροθετικές ιερόδουλες

Γι αυτό που δεν «αθώωθηκε» σε επίπεδο κοινωνίας, ήταν η υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών ιερόδουλων.

Επί υπουργίας του δόθηκε εντολή να δημοσιευτούν οι φωτογραφίες δεκάδων οροθετικών ιερόδουλων, οι οποίες συνελήφθησαν το 2012, κατηγορούμενες ότι έρχονταν σε σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις, με πελάτες, ξέροντας ότι ήταν φορείς του HIV.

Οι ιερόδουλες γυναίκες κρεμάστηκαν στα «μανταλάκια» με τον Ανδρέα Λοβέρδο να επικαλείται λόγους δημόσιας υγείας προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, στην οποία συμμετείχε και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν θέμα της εισαγγελίας η δημοσιοποίηση των γυναικών.

Αποκορύφωμα της διαπόμπευσης των γυναικών, ήταν η αυτοκτονία στην οποία οδηγήθηκε μία από τις ιερόδουλες, μη αντέχοντας τον εξευτελισμό που υπέστη.

Παρά τα περί προσπάθειας προστασίας της δημόσιας υγείας, όλες οι κατηγορούμενες αθωώθηκαν και δύο από αυτές κέρδισαν αποζημίωση από το Δημόσιο ύψους 10 ευρώ ημερησίως για παράνομη προφυλάκιση.

Η σταδιοδρομία του στο ΠΑΣΟΚ όπως φαίνεται τελείωσε σήμερα, αλλά με τόσα πολιτικά χιλιόμετρα πίσω του δεν αποκλείεται όλο και κάπου να βρει μια νέα… αφετηρία.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μάλτας – Στο επίκεντρο το Μεταναστευτικό

Νίκος Δένδιας: Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη

Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Λοβέρδου

.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανδρέας Λοβέρδος,andreas loverdos