Ανδρουλάκης για Τσίπρα: Δεν θα μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης

Στην κριτική που του άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε μιλώντας στο συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εξωτερική πολιτική και όχι μόνο.

Όταν η συζήτηση πήγε στην εσωτερική ατζέντα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι που του πέταξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας

από το βήμα του συνεδρίου: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να αποφανθεί πως για πρώτη φορά ένα κόμμα στη μεταπολίτευση ηττήθηκε δυο φορές και τη δεύτερη με πάνω από 20%. Είναι παράλογο να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης».

«Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι το ΠαΣοΚ αγωνίζεται τόσο καιρό να γίνει το αντίπαλο δέος της ΝΔ, για να πάει στο τέλος να συγκυβερνήσει μαζί της. Νομίζω η κουλτούρα του διαλόγου, με τυφλές συγκρούσεις δεν πάμε πουθενά. Το ΠαΣοΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε αρχικά: «Για όλο το πολιτικό σύστημα της τελευταίας πεντηκονταετίας, πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Η μεταπολίτευση ξεκινάει από μια τραγωδία και αυτό απαιτούσε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην γίνουν λάθη. Άλλα κόμματα βοήθησαν περισσότερο άλλα λιγότερο. Το πιο σημαντικό είναι η στρατηγική του Ελσίνκι η οποία οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Αυτοί που βοήθησαν από όλα τα κόμματα να πάμε μπροστά ήταν αυτοί που δεν τα εργαλιοποιούσαν για να πάνε στο ταμείο της εσωτερικής πολιτικής. Θέλω να πω ότι είναι μια μειοψηφία, διότι λίγοι ρίσκαραν να αναπτύξουν στρατηγικά αποτελέσματα για να φέρουν αποτελέσματα όπως αυτό στο Ελσίνκι. 

Το πλαίσιο ήταν μέσες άκρες σταθερό, αλλά το αποτέλεσμα ήρθε με ένα σχέδιο και φτάσαμε στο Ελσίνκι. Θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλα αποτελέσματα; Θα μπορούσαμε. Δυστυχώς η κυβέρνηση Καραμανλή και άλλοι, δεν ήθελαν να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Τότε ο Ερντογάν είχε μια άλλη ατζέντα από αυτή που έχει σήμερα. Είχε ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ανοίγει κεφάλαια προόδου και μέσα από αυτά τα κεφάλαια να αποδομεί το κεμαλικό κράτος. Τώρα η Τουρκία έχει μια άλλη στρατηγική. Κατά την άποψή μου δεν την ενδιαφέρει αυτό.

Για αυτό έχω πει πολλές φορές δημοσίως ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με τα σημερινά δεδομένα είναι μια Χίμαιρα. Δεν ενδιαφέρεται για αυτήν η Τουρκία. Έχει ρίξει όλο της το βάρος στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, την Αφρική και λιγότερο σε αυτά που θεωρούσε τότε ως προτεραιότητες».

Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει τη θεωρία των χαμένων ευκαιριών: «Σίγουρα ο χρόνος δεν λειτουργεί πάντα προς όφελός μας. Το εάν λειτουργεί εις βάρος μας αυτό κρίνεται. Να πάμε στη δική μας περίπτωση; Το 80, το 70 και σε ένα βαθμό το 90 υπήρχε μια Μεσόγειος η οποία στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής υπήρχαν καθεστώτα τα οποία είχαν έναν ανταγωνισμό με την Τουρκία. Αυτό διευκόλυνε την Ελλάδα ως ένα βαθμό.

Για να φτάσω στα σημερινά αν στη Συρία δημιουργηθεί ένα καθεστώς το οποίο θα είναι δορυφορικό προς την Τουρκία, μπορεί να έχουμε ένα νέο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Αυτό θα δείξει ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία θα αξιολογεί σοβαρά τα δεδομένα της περιοχής και όχι να σηκώνουμε τον πήχη ψηλά, με στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν».

Για τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ανέφερε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που εσωτερικά ζητήματα της ΝΔ μεταφράζονται σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Να συζητάμε με την Τουρκία χωρίς αυταπάτες. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεραπετρίτης καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες χωρίς να υπάρχει ανάλογο περιβάλλον. Υπάρχει περιβάλλον να πάμε στη Χάγη για το ένα και μόνο θέμα που είναι χωροθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας; Κατά την άποψή μου είναι τόσα πολλά τα θέματα που βάζει στην ατζέντα η Τουρκία που δεν βλέπω πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό».

Το λάθος του Δένδια

Για τις κόκκινες γραμμές που έχει σε περίπτωση που φτάναμε σε ένα συνυποσχετικό: «Αν αφορούσε μόνο αυτό το ζήτημα νομίζω ότι πρέπει να έχουμε αρραγείς εξωτερική πολιτική. Αλλά εδώ βλέπουμε συνεχώς να ανοίγουν ζητήματα. Θέλω να σας πως και κάτι άλλο. Το μόνο κόμμα το οποίο εργάστηκε να έχουν προοπτική οι Έλληνες Μουσουλμάνοι ήταν το ΠαΣοΚ. Με τα ανοικτά πανεπιστήμια, με την οικονομική τους προοπτική. Τώρα η Τουρκία ανοίγει το θέμα μειονοτήτων. Ο Ερντογάν και το AKP έχουν κεντρικό στοιχείο στη φιλοσοφία το θέμα των μειονοτήτων. Θέλει μεγάλη προσοχή όλο αυτό όταν αυτά τα θέματα έχουν κλείσει με τη συνθήκη της Λοζάνης.

Όπως θεωρώ λάθος του τότε υπουργού εξωτερικών, του κ. Δένδια, ο οποίος σε μια συνομιλία του με τον κ. Τσαβούσογλου είχε πει αγαπητέ μου Μαβλούτ πώς μιλάμε για αποστρατικοποίηση των νησιών όταν υπάρχει το casus belli. Από που κι ως που η Ελλάδα και ο κύριος Δένδιας είχε το δικαίωμα να συνδέσει το casus belli με την αποστρατικοποίηση των νησιών. Αν αύριο μεθαύριο η Τουρκία πει ότι άρουμε το θέμα του casus belli ανοίγει θέμα αποστρατικοποίησης; Όταν και αυτά είναι κλεισμένα θέματα. Η απόψή μου είναι ότι και στα θέματα της Τουρκίας και στα θέματα των Βαλκανίων η σημερινή Κυβέρνηση δεν είχε σταθερό πλάνο και στρατηγικό σχέδιο.

Κι αυτό φαίνεται ακόμα και στο Κόσοβο με τη διγλωσσία Μπακογιάννη – Γεραπετρίτη που και αυτό είναι σημαντικό θέμα που αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν μπορεί στην ίδια κυβέρνηση δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να έχουν δύο τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις».

«Η Τουρκία είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη Δύση»

Σε ερώτηση για το ποιο τηλέφωνο θα έπρεπε να σηκώσει η Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης: «Πριν αρχίσουμε να σηκώνουμε τα τηλέφωνα ή τους τόνους με έναν τρόπο εθνικολαϊκιστικό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Έχει ευρωπαϊκή προοπτική η Τουρκία; Εγώ το λέω συνεχώς, αυτό είναι μια κοροϊδία. Δε λέω ότι πρέπει να γίνουμε οι κακοί σε αυτή την υπόθεση. Αλλά είναι άλλη η Τουρκία του 2004 άλλη το 2024.

Πρέπει να σχεδιάσουμε τρία πράγματα. Θέλουμε μια ειδική οικονομική σχέση με την Τουρκία. Τι σημαίνει αυτό; Τελωνειακή αναβάθμιση. Πώς είναι οι συμφωνίες της Ένωσης με κράτη της Λατινικής Αμερικής. Που μέσα θα έχουν κάποιες δικλίδες. Εκεί έχουν κλιματικές δικλίδες, εμάς θα έχουν δικλίδες γεωπολιτικής ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτό δεν πρέπει να σχεδιαστεί σωστά;

Η Τουρκία είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη Δύση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές ανάγκες της Τουρκίας σε σχέση με την ένωση για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Για την εικόνα της διχασμένης Ευρώπης και τις διαφωνίες εντός του ΝΑΤΟ: «Πάγια η ηγεσία των ΗΠΑ και η ηγεσία του ΝΑΤΟ πιέζουν τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Θέλουμε ένα ΝΑΤΟ Πόντιο Πιλάτο; Εμείς θέλουμε η Ένωση να αποκτήσει τα εργαλεία αποτροπής. Ενίσχυση της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Άρση της ομοφωνίας για κυρώσεις. Για το τι πρέπει να είναι αυτό. Άλλο είναι το βέτο και άλλο είναι η ομοφωνία για θέματα που αφορούν κυρώσεις και φορολογικά ζητήματα.

Τρίτο σημείο είναι ο ευρωστρατός και τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στην Ευρώπη. Πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας δεν υπήρχαν ανοιχτά αφτιά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει και τις δικές της δομές ασφάλειας και υπεράσπισης των συνόρων της. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Σε άλλη περίπτωση ο Εσθονός, ο Φινλανδός, οι Λιθουανοί, εμείς οι Κύπριοι πρέπει αυτές οι χώρες να παίρνουν χρήματα από την υγεία και την παιδεία και να τα πηγαίνουν στους εξοπλισμούς. Αυτά τα τρία πράγματα είναι ένας καμβάς που η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει.

Κάτι ακόμα για τους εξοπλισμούς. Υπάρχουν οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί εξοπλισμοί. Πρέπει να μπουν κανόνες στην εξαγωγή εξοπλιστικών προγραμμάτων σε τρίτα κράτη. Δεν μπορεί η Τουρκία να απειλεί την Κύπρο και συγχρόνως οι ίδιες εταιρείες να εξοπλίζουν την Ελλάδα χωρίς κανόνες. Πρέπει να μπουν κάποιες ρυθμίσεις. Ο μόνος ωφελημένος είναι αυτός που πουλάει».

Διαβάστε επίσης:

Κίνημα Δημοκρατίας: Αντιπροσωπεία του κόμματος στα Ιωάννινα επισκέφθηκε τον πρώτο Πυροσβεστικό Σταθμό του νομού

Τσίπρας: Χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο – Ευτελισμός ένας ΠτΔ με παραταξιακά χαρακτηριστικά

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, στη «γραμμή» Πολάκη ο Νίκος Παππάς

Keywords
τσιπρας, ανδρουλακης, αλέξης τσίπρας, ΠΑΣΟΚ, κυπρος, ελλαδα, πήχη, αοζ, akp, σημαίνει, νατο, ηπα, ιωαννινα, συριζα, τραπεζες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, τι σημαινει, χωρες, το θεμα, αφρικη, βημα, εργαλεια, ηγεσια, ηπα, θεμα, κυπρου, πλαισιο, σημερινη, τηλεφωνο, το βημα, υγεια, χιμαιρα, αλληλεγγυη, ασια, ατζεντα, βαλκανια, βετο, γινει, δεος, δυστυχως, διγλωσσια, δικη, ειπε, υπαρχει, ελσινκι, επρεπε, ερντογαν, ευρωπη, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, θεωρια, εικονα, κυβερνηση, κομμα, κοσοβο, λαθη, λαθος, μητσοτακης, νατο, παντα, οφελος, παμε, περιβαλλον, πιθανοτητες, προγραμματα, ρυθμισεις, συζητηση, σηκωσε το, συρια, σχεδιο, τουρκια, τρια, φορα, χαγη, χρονος, akp, δικαιωμα, δικαιωματα, ενωση, μεσογειος, μπροστα, πήχη, σημαίνει, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα
Ανδρουλάκης, Τσίπρα,androulakis, tsipra