Ανησυχία Σαρηγιάννη για τον κορωνοϊό στην Αθήνα – Διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα

ΕΛΛAΔΑ

 

«Καμπανάκι» για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική ενόψει και των επόμενων ημερών μέχρι τα Φώτα χτυπά ο καθηγητής της Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES του ΑΠΕΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με το enikos.gr ο κ. Σαρηγιάννης και ο συνεργάτης του Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα για την Αθήνα, γιατί διαφαίνεται ήδη ότι ανήμερα Χριστούγεννα

και την επόμενη μέρα είχαμε μια σημαντική αύξηση των ενεργών επαφών επιπρόσθετα της μείωσης κατά 15-20% της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως η τελευταία επιβάλλεται από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με την ομάδα του καθηγητή Σαρηγιάννη, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να συνεχιστεί αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες ημέρες η αποκλιμάκωση, η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά.

“Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και το κέντρο και τον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Επίσης, με βάση την πορεία του μοντέλου, παρατηρήθηκε μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης (όπως υπαγορεύεται από το lockdown) από τις 24 Δεκεμβρίου κατά 15%-20% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Επίσης τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αθήνα δείχνουν ότι διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτές οι παρατηρήσεις εφιστούν επιπλέον την προσοχή μας στην τήρηση των μέτρων τις ημέρες των εορτών, αλλά και τη μετέπειτα πορεία συνολικά από τις αρχές του νέου έτους. Με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού της Αττικής και τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς, προτείνουμε να ενταθούν οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρόλο που ακολουθεί πτωτική πορεία συνολικά, πάντα με επιφύλαξη για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ως συνέπεια του εορταστικού κλίματος και της αυξημένης κοινωνικής κινητικότητας” αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την πανδημία του κορωνοϊού.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων στην Αττική

Με βάση και τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE, παρότι φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση του επιδημικού κύματος του Νοεμβρίου, συνιστάται προσοχή για τις επόμενες ημέρες, λόγω του πιθανού συνωστισμού σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και της αυξημένης κίνησης σε δημόσιους χώρους με αφορμή τις αργίες.

Όπως επισημαίνουν στην ανάλυσή τους, τα πρώτα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας διαφαίνονται στην Αττική και σε κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Από την άλλη, οι επιπλέον ημέρες αργίας και η αποφυγή καθημερινών δραστηριοτήτων και επαφών ίσως λειτουργήσουν αντισταθμιστικά ως προς την δυναμική της πανδημίας με την παραδοχή βέβαια ότι τηρούνται τα ήδη ισχύοντα μέτρα με σύνεση παντού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,9% (η ημερήσια τιμή την Πέμπτη είναι 2,9%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,77 (τιμές του Rt κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα).

“Εντούτοις, παραμένουμε επιφυλακτικοί τόσο για την πορεία τις επόμενες ημέρες λόγω της αυξημένης κινητικότητας, όσο και στο πόσο καθαρά θα αποτυπωθούν οι οποιεσδήποτε τάσεις, με βάση των αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν λόγω των συνεχόμενων αργιών. Πάντως τα σημερινά δεδομένα και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων συνολικά στη χώρα στις 7 (ή στις 11) Ιανουαρίου θα ήταν πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου.

Αντίθετα, άνοιγμα στις 20 του μήνα (ή και αργότερα, δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου), θα συντελούσε σε σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων (και κατ’ επέκταση σε ελάφρυνση της πίεσης στο σύστημα υγείας) σε βάθος ενός και δύο μηνών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία να προχωρήσουν με επιτυχία οι εμβολιασμοί και να διευρυνθεί η ανοσία στα μέλη του πληθυσμού.

Με βάση τις διαφοροποιήσεις στην επιδημιολογική εικόνα από περιοχή σε περιοχή, και με βάση τη διαφορετική μετεωρολογία και το πως αυτή θα επηρεάσει τη μεταδοτικότητα, άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιοχές με μικρή επιβάρυνση και μικρό πληθυσμό, και η πορεία αυτών (είτε θετική, είτε αρνητική) να αποτελέσει οδηγό για άνοιγμα ή μη των αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές.

Αντίστοιχα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι εμβολιασμοί ως μέσο ανάσχεσης της διασποράς στην κοινότητα στοχεύοντας σε περιοχές της χώρας όπου με βάση τα μοντέλα προσομοίωσης ανιχνεύονται τάσεις αναζωπύρωσης μετά την άρση του lockdown” σημειώνουν.

ΣαρηγιάννηςΑθηνάεπαφέςπληθυσμόςΧριστούγενναHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανησυχία Σαρηγιάννη, Αθήνα – Διπλασιάστηκαν, Χριστούγεννα,anisychia sarigianni, athina – diplasiastikan, christougenna