«Ανοχή» αντί για πρόωρες εκλογές

ΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Ένας νέος πολιτικός κύκλος ανοίγει για την κυβέρνηση με την είσοδο του νέου χρόνου και ο κύκλος αυτός είναι εν πολλοίς συναρτημένος με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή το αργότερο έως τις αρχές Μαρτίου.

Η κύρωση της συμφωνίας, ως γνωστόν, θα επιφέρει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τα υπουργεία θέτοντας και το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό σε αναστάτωση, με το κάθε κόμμα να επιχειρεί να ελέγξει τις εντυπώσεις

αναφορικά με τις επιλογές του υπέρ ή κατά τη συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της κύρωσης της συμφωνίας, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου το αργότερο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, οπότε η συμφωνία παίρνει τον δρόμο για την Αθήνα. Επομένως ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, από τις 18 του μήνα και μετά θα αποφασίσει πότε θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην Ολομέλεια.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα κυρωθεί λίγες μέρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας στην Ολομέλεια, ενώ κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο το πρωτόκολλο να προηγηθεί της συμφωνίας. Από την κυβέρνηση εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί με πλειοψηφία άνω των 151 βουλευτών και από την άλλη, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, αποσυνέδεαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε με θετική είτε με αρνητική έκβαση.

Σε κάθε περίπτωση, από το τρίτο δεκαήμερο του μήνα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ. Το κυβερνητικό σχήμα θα τροποποιηθεί μερικώς, αλλά από την κυβέρνηση επιμένουν ότι ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης δεν θα επηρεαστεί από πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα ενδεχόμενα που ανοίγονται μετά την αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛΛ από την κυβέρνηση.

Κλειδί η «ανοχή»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε χθες ανοιχτά για κυβέρνηση με την ανοχή των ΑΝΕΛΛ (ραδιοσταθμός News 247) – για την ακρίβεια μίλησε για κυβέρνηση πλειοψηφίας, που θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης – επισημαίνοντας ότι, εφόσον οι ΑΝΕΛΛ αποχωρήσουν από τα υπουργεία και από την άλλη δεν υπερψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., όπως έχουν δηλώσει, «δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής».

Γι’ αυτό απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης, πετώντας το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση και χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» μια πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες τα κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης έχει η διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού, οπότε η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι νωπή όταν έρθει η συμφωνία.

Απαντώντας επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ερώτημα αν μπορεί να πάει μακριά μια τέτοια κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ουσιαστικά στο σενάριο ολοκλήρωσης της τετραετίας, καθώς παρέπεμψε στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας για να καταδείξει ότι πρόκειται για μια τυπική δυνατότητα και όχι μια έκτακτη κατάσταση.

Όπως είπε, στην Ισπανία «το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανήλθε στην κυβερνητική εξουσία με την ανοχή των Podemos και σχεδιάζει να ολοκληρώσει την τετραετία υπ’ αυτήν τη συνθήκη». Εν ολίγοις η κυβέρνηση απαντά κατ’ αυτόν τον τρόπο στις πιέσεις που ήδη ασκεί η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα την αξιωματική, ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛΛ χάνει την πολιτική της νομιμοποίηση και θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή να πάει σε πρόωρες εκλογές.

«Ανασχηματισμός»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να προκύψει ανασχηματισμός, και μάλιστα εντός του Ιανουαρίου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χθες απέφυγε να επεκταθεί κι έδωσε στενό χαρακτήρα στις αλλαγές που εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν στο κυβερνητικό σχήμα, κάνοντας λόγο για «αντικαταστάσεις».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αντικαταστάσεις αυτές θα γίνονται όποτε προκύπτει κενό ή θα γίνουν «πακέτο» παίρνοντας χαρακτήρα ευρύτερου ανασχηματισμού. Διότι, πέραν των υποψήφιων προς αποχώρηση υπουργών των ΑΝΕΛΛ, εκκρεμούν και οι περιπτώσεις του υφυπουργού Νάσου Ηλιόπουλου και της υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου, που αναμένουν να αποδεσμευθούν από τα καθήκοντά τους προκειμένου να αρχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους για τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης αντιστοίχως.

Με άλλα λόγια, μένει να φανεί αν οι δύο υφυπουργοί θα περιμένουν (με ό,τι καθυστερήσεις επιφέρει κάτι τέτοιο στην προεκλογική τους καμπάνια) και την αποχώρηση των ΑΝΕΛΛ, για την οποία θα μετράμε αντίστροφα μόλις κλείσει η διαδικασία στα Σκόπια, ή αν οι «αντικαταστάσεις» θα γίνουν διαδοχικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καλά ενημερωμένες πηγές, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ευρέος ανασχηματισμού – ενδεχομένως και για λόγους διατήρησης της πρωτοβουλίας του αιφνιδιασμού από τον πρωθυπουργό –, επισήμαιναν ότι, εφόσον υπάρξουν οι αποχωρήσεις που έχουν προαναγγελθεί, οι υποψήφιοι προς αποχώρηση υπουργοί που χρήζουν αντικατάστασης είναι ο Πάνος Καμμένος και η Έλενα Κουντουρά.

Οι υπόλοιποι εκ των ΑΝΕΛΛ είναι υφυπουργοί και ως εκ τούτου δεν θεωρείται κρίσιμης σημασίας η αντικατάστασή τους ώστε να επισύρει ευρύ ανασχηματισμό.

Μένει πάντως να επιβεβαιωθεί ο χρόνος και το εύρος των αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος – καθώς μεταξύ άλλων η κυβέρνηση προτίθεται, ευκαιρίας δοθείσης, να επιχειρήσει ανοίγματα προς το Κέντρο μέσα και από το κυβερνητικό σχήμα που θα πάει έως τις εκλογές, κι εφόσον βέβαια βρεθούν πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θα ρισκάρουν να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην πορεία προς τις κάλπες.

ΚυβέρνησηΒουλήΑΝΕΛΛεκλογέςαποχώρησηIssue: 2054Issue date: 3-1-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα