Ανοδική αντίδραση, σε Ευρώπη και Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς επενδυτές εκτιμούν ότι ΗΠΑ και Ιράν δεν θα δώσουν συνέχεια στις εχθροπραξίες των προηγούμενων ημερών και θα αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν και τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται.

Πιο συγκεκριμένα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα μεταβεί από τις 13 έως τις 15 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, για να υπογράψει την προκαταρκτική

συμφωνία που θεωρείται πως αποτελεί μια εκεχειρία στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Αυξητικά κινήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πιο μεγάλη άνοδο του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για κέρδη 0,7%.

Κατά 2,3% υποχώρησαν οι εξαγωγές της γερμανικής οικονομίας τον Νοέμβριο, σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 0,5% αρνητικά. Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 18,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2019, στις 15 Ιανουαρίου.

Σταθερό παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στα 19 κράτη μέλη που μοιράζονται το ευρώ, τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι διατηρήθηκε στο 7,5%. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, το αποτέλεσμα ήταν επίσης αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στο 6,6%.

“Μία συνολική συμφωνία για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βρετανία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί, από την 11μηνη μεταβατική περίοδο που εκκινεί με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του Ιανουαρίου”, προειδοποίησε ο επικεφαλής μεσολαβητής της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

“Δεδομένου του εξαιρετικά στενού χρονοδιαγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες”, είπε.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να έχουν κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας υποχωρήσει σχετικά από τα υψηλά ημέρας, με τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 920 μονάδων, ενώ ενισχυμένος δείχνει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 927,22 μονάδες (+1,43%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 47 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν οι 3E (-0,29%), Lamda Development (-0,11%), TITC (-2,06%), ΟΛΠ (-0,66%), ΟΤΕ (-0,57%) και Fourlis (-0,68%).

Από τους τίτλους που κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+2,79%), Πειραιώς (+4,73%), Ελλάκτωρα (+2,58%), ΕΧΑΕ (+2,03%) και ΟΠΑΠ (+4%).

Προσοχή χρειάζεται το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς οι δείκτες έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά, ενώ παραμένει ζητούμενο η συνέχιση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

άνοδοςαντίδρασηΕυρώπη και Χ.Α.Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα