Άνοια: Πιθανό σύμπτωμα οι πτώσεις με τραυματισμό σε άτομα άνω των 66 ετών

Θα μπορούσαν οι πτώσεις που οδηγούν τους ηλικιωμένους στα επείγοντα των νοσοκομείων, να είναι ένα σημαντικό σύμπτωμα της άνοιας;

Ναι λένε σήμερα οι επιστήμονες καθώς μια μεγάλη μελέτη αποκάλυψε ότι το 21% των ατόμων άνω των 66 ετών είχε αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική διάγνωση με άνοια, ένα χρόνο μετά από την πτώση με τραυματισμό.

Αναλυτικά η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές περιοδικό JAMA, σε πληθυσμό που συμμετείχαν 2.453.655 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που υπέστησαν τραυματισμό, κατέδειξε ότι το 10,6% των ασθενών που παρουσίασαν πτώση, στη

συνέχεια διαγνώστηκαν με άνοια εντός 1 έτους.

Σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς τραυματισμού, η πτώση συσχετίστηκε με 21% αυξημένο κίνδυνο για μελλοντική διάγνωση άνοιας μετά από έλεγχο για πιθανούς συμπαράγοντες.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ο νευρο-γνωστικός έλεγχος θα πρέπει να εφαρμόζεται για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν βιώσει πτώση, η οποία καταλήγει σε επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ήπια γνωστική διαταραχή, η οποία είναι πρόδρομος της νόσου του Αλτσχάιμερ και των σχετικών άνοιων (ADRD), θέτει τους ηλικιωμένους ενήλικες σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος).

Η μελέτη

Πιο αναλυτικά, η αναδρομική αυτή μελέτη εξέτασε δεδομένα της υπηρεσίας Medicare από το 2014 έως το 2015. Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν ενήλικες ηλικίας 66 ετών και άνω που υπέστησαν πτώση με τραυματισμό οι οποίες οδήγησαν σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών ή σε ενδονοσοκομειακή συνάντηση και δεν είχαν προϋπάρχουσα διάγνωση άνοιας. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.

Αναλυτικά, η μελέτη περιελάμβανε 2.453.655 ηλικιωμένους ενήλικες ασθενείς που υπέστησαν τραυματισμό, με μέση ηλικία ήταν 78,1 έτη.

Ο μηχανισμός τραυματισμού ήταν πτώση σε 1.228.847 περιστατικά (50,1%). Η άνοια διαγνώστηκε συχνότερα εντός 1 έτους από την πτώση σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς τραυματισμού (10,6% έναντι 6,1%).

Στην ανάλυση, η πτώση συσχετίστηκε ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων μετά από έλεγχο για δημογραφικά στοιχεία ασθενών, ιατρικές συννοσηρότητες και χαρακτηριστικά τραυματισμού.

Τα ευρήματα

Σε αυτή τη μελέτη, οι νέες διαγνώσεις άνοιας (ADRD) ήταν πιο συχνές μετά από πτώσεις σε σύγκριση με άλλους μηχανισμούς τραυματισμού, με το 10,6% των ηλικιωμένων ενηλίκων να διαγιγνώσκονται με ADRD τον πρώτο χρόνο μετά την πτώση.

Για να βελτιωθεί η έγκαιρη αναγνώριση της ADRD, τα ευρήματα αυτής της μελέτης προτείνουν υποστήριξη για την εφαρμογή γνωστικού προσυμπτωματικού ελέγχου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που βιώνουν μια πτώση με τραυματισμό που οδηγεί σε επίσκεψη στα επείγοντα ή εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ στον προϋπολογισμό του 2025»

Έλληνας επιστήμονας απαντά στο αιώνιο ερώτημα: Τελικά αποφασίζει το μυαλό ή η καρδιά μας;

Προκαλεί ο τέως διοικητής του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου: «Ο κάθε γιατρός που κάνει λάθος παίρνει και τη δική του ευθύνη» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άνοια, Πιθανό,anoia, pithano