Ανοιχτή κόντρα κυβέρνησης – ΔΟΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΟΛ εξελίχθηκε τελικά το κυριακάτικο δημοσίευμα του «Βήματος», το οποίο κατήγγελλε τον υπουργό αναπληρωτή Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο ότι διεκδικούσε «προμήθεια 12%» από εργαζομένους σε διαθεσιμότητα και απολυμένους για τους οποίους ο ίδιος φροντίζει να προσληφθούν...

Έτσι, ο πολιτικός «σεισμός», που κάποιοι ονειρεύονταν να ξεσπάσει το Σαββατοκύριακο, ώστε να στάξει το «πρώτο αίμα» της κυβέρνησης μέσα από ένα δημοσίευμα που

έφερνε στο επίκεντρο της υπόθεσης ως αρνητικό πρωταγωνιστή έναν βασικό υπουργό του κυβερνητικού σχήματος, καταλήγει σε μια ανοιχτή σύγκρουση, της οποίας το μέλλον είναι, προς το παρόν, άγνωστο.

Για την ίδια την κυβέρνηση, ενώ η ιστορία αυτή άρχισε ως υπόθεση σκανδάλου και το «πολιτικό θερμόμετρο» ανέβηκε αρχικά στα ύψη, σχετικά γρήγορα η κουβέντα μετατοπίστηκε στο... ηθικό μέρος του ζητήματος, εξ αιτίας της έλλειψης στοιχείων και επιχειρημάτων, και κάπως έτσι η υποτιθέμενη πολιτική «θύελλα» μετατράπηκε σύντομα σε περαστική ανοιξιάτικη βροχούλα...

«Ο υπουργός προσλαμβάνει και διεκδικεί προμήθεια 12%» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος του «Βήματος της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κατρούγκαλος είχε υπογράψει «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθαρίστων ποσών».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, με ημερομηνία 27.1.15, στο οποίο παρουσιάζονται μόνο τα σημεία του συμφωνητικού στα οποία αναγράφεται το όνομα της δικηγορικής εταιρείας του Κατρούγκαλου και η αμοιβή. Να πώς το περιέγραφε το «Βήμα»: «Ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της εταιρείας του κ. Κατρούγκαλου και ιδιώτη. Ο εντολέας ζητεί από τον υπουργό και την εταιρεία του να χειριστεί την αγωγή του κατά του Δημοσίου. Η αμοιβή ορίζεται ότι θα είναι 12% από τα ακαθάριστα ποσά που θα εισπραχθούν».

Για πρωτοφανές γεγονός, για προβοκάτσια και πλαστογραφία έκανε λόγο ο Κατρούγκαλος σχολιάζοντας το δημοσίευμα και συμπλήρωσε ότι είναι τελείως ανυπόστατο, ενώ το χαρακτήρισε συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας.

Η απάντηση Κατρούγκαλου

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, όταν και το ρεπορτάζ της εφημερίδας είχε αρχίσει να βγαίνει προς τα έξω, ο υπουργός αναπληρωτής δήλωσε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρό-σληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ο Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι στο παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στις περιπτώσεις εκείνες θα δινόταν αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Τόνισε δε ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτήν τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε άλλη δικηγορική εταιρεία, από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε

συνεταίρος.

«Η ανοησία δεν είναι ποινικό αδίκημα, η συκοφαντία όμως είναι» ανέφερε ο Κατρούγκαλος κατά τη συνέντευξη Τύπου. Με ανακοίνωσή του δε τη Δευτέρα το απόγευμα έκανε γνωστό ότι προχωρεί άμεσα στην άσκηση αγωγής κατά του δημοσιογράφου του «Βήματος» και της «Bild» που αναπαρήγαγε το δημοσίευμα.

Στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνει: «Δεν έχω δικαίωμα είσπραξης ούτε ενός ευρώ από εκκρεμείς υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων, γιατί ανήκουν στην παλαιά μου εταιρεία (ούτε αυτή, βεβαίως, θα εισπράξει τίποτα, γιατί τα εργολαβικά ισχύουν μόνο σε περίπτωση δικαστικής νίκης)». Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα, όπως αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, και τα επόμενα «βήματα» στα οποία προχώρησε:

«Μήπως όμως περιμένω “φράγκα” από την εκδίκαση άλλων εκκρεμών υποθέσεων με το Δημόσιο, σε τομείς όπου έχω αρμοδιότητα; Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι αναλυτική. Κατ’ αρχάς σήμερα (σ.σ.: Δευτέρα) έστειλα επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας ζητώντας του να κοινοποιήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο τα εργολαβικά συμφωνητικά της εταιρείας που είχα μέχρι την υπουργοποίησή μου, σε μια κίνηση πρωτοφανούς, νομίζω, διαφάνειας. Τα συμφωνητικά αυτά αφορούν τις εξής ομαδικές αγωγές:

1. Αγωγή για μισθολογικές διαφορές με δημόσια εταιρεία, όχι με το Δημόσιο, σε συνεργασία με δικηγόρο Ηρακλείου, με εργολαβικά της 7.11.2014.

2. Αγωγές για διεκδίκηση διαφορών εφάπαξ των εξής ημερομηνιών: 19.9.2014, 2.10.2014, 9.10.2014, 7.11.2014, 4.12.2014, 11.12.2014, 19.12.2014 και 23.12.2014.

3. Αγωγή για μισθολογικές διαφορές με το Δημόσιο με εργολαβικά της 26.1.2015 και 27.1.2015. Εδώ ανήκει και το επίδικο συμφωνητικό της λαθροχειρίας του “Βήματος”. Όπως πληροφορήθηκα όμως από την πρώην συνεταίρο μου μετά τις αρχικές δηλώσεις μου επί του θέματος, οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά το εν λόγω συμφωνητικό δεν επιθυμούν τη συνέχιση της σχετικής αγωγής, όπως μας πληροφόρησαν με το από 2.2.2015 έγγραφό τους. Η υπόθεση αυτή, συνεπώς, δεν είναι πλέον ενεργή».

Το Μαξίμου και η απειλή

Το Μαξίμου κάλυψε πλήρως τον υπουργό αναπληρωτή Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο. Την Κυριακή το βράδυ όμως πήγε ένα μεγάλο... βήμα παραπέρα, με ένα πολιτικά «καυτό» non paper, το οποίο σημείωνε τα εξής:

«Σήμερα γίνεται φανερός ο λόγος για τον οποίο επινοήθηκε το συκοφαντικό δημοσίευμα για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία.

Γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποδυναμωθεί η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μία μέρα πριν από το κρίσιμο ταξίδι του στη Γερμανία. Και μάλιστα χρησιμοποιείται το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της διαπλοκής και της διαφθοράς, που είναι κοινός τόπος μεταξύ της γερμανικής και της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Όσοι πιστεύουν ότι με ψέματα και συκοφαντίες θα πετύχουν την ηθική απομείωση της ελληνικής κυβέρνησης γελιούνται οικτρά. Όσοι φοβούνται ότι το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή, έχουν κάθε λόγο να φοβούνται».

Όσο για το αν αυτή η κόντρα θα έχει συνέχεια, λίγη αναμονή δεν βλάπτει...

ΔΟΛΚατρούγκαλοςΚυβέρνησηΒήμαδημοσίευμαIssue: 1857Issue date: 25-03-2015
Keywords
Τυχαία Θέματα