Άνοιγμα στους δανειστές διά του «κόφτη»
Τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων και την έγκαιρη ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (εντός του πρώτου τριμήνου του 2017) θέτει η κυβέρνηση ως όρο για να προχωρήσει στην επέκταση του «κόφτη» μετά το 2018, εναλλακτικά ως προς τη νομοθέτηση μέτρων από τώρα που ζητά το ΔΝΤ, αλλά η Αθήνα επισήμως απορρίπτει.
Αυτό το πλαίσιο συμβιβασμού περιέγραψε ανοιχτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Δεν είναι
Όσον αφορά την 26η Ιανουαρίου, ο στόχος που τίθεται πλέον είναι «να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΔΝΤ αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα». Αυτό που ελπίζει η κυβέρνηση είναι ότι η κατάληξη στο σίριαλ της αξιολόγησης θα έρθει στο Eurogroup του Φεβρουαρίου ώστε να προλάβει το «κομβικό σημείο» της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου όπου θα αποφασιστεί η τύχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Το κυβερνητικό επιτελείο επικαλείται ως στοιχείο - κλειδί που μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αποφάσεις τη θετική πορεία της οικονομίας, κατά συνέπεια την απόδοση του προγράμματος σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο. Κατά την κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,93 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον στόχο του 1,98 δισ. ευρώ, υπάρχει δηλαδή απόδοση 1,6 δισ., τμήμα της οποία κατευθύνθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η ανάδειξη του στοιχείου αυτού προφανώς οικοδομεί και το επιχείρημα ότι, αν δεν υπάρξουν οι προσδοκώμενες αποφάσεις από την πλευρά των δανειστών, τότε το πρόγραμμα υπονομεύεται από την άλλη πλευρά και η ευθύνη βαρύνει τους δανειστές.
Ο οδικός χάρτης που εξακολουθεί να θέτει η κυβέρνηση προϋποθέτει ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ακολουθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ώστε να ακολουθήσουν οι δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές χρήματος και μετά τον Αύγουστο του 2018 η χώρα να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα. Αν αυτή η αλληλουχία σταδίων διασαλευθεί, τότε θα χαθεί και το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και κατ’ επέκταση της ανάκαμψης.
Τα ζητούμενα αυτήν τη στιγμή είναι:
♦ Να κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) με τα 80 προαπαιτούμενα για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, για την οποία (τεχνική συμφωνία) εδώ και καιρό εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι διαφορές είναι «γεφυρώσιμες», ωστόσο τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν αυτές οι διαφορές - εργασιακά, δημοσιονομικά, ενεργειακά - παραμένουν ανοιχτά.
♦ Να κλείσει το ζήτημα που αφορά το «δημοσιονομικό μονοπάτι» της χώρας μετά το 2018 (δηλαδή να συμφωνηθεί για πόσα έτη η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, καθώς ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας που επικαλείται η απόφαση του τελευταίου Eurogroup ερμηνεύεται κατά το δοκούν ως τριετής, πενταετής ή δεκαετής, ανάλογα με την πλευρά). Εδώ βεβαίως εμπίπτει και το να κλείσει το ζήτημα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και των απαιτήσεων που αυτό θέτει για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση δείχνει ως κύριο «ένοχο» της εμπλοκής στην αξιολόγηση το ΔΝΤ και υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι το ζήτημα είναι πολιτικής φύσης και όχι τεχνικό, επομένως και η λύση που αναζητείται είναι πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2018 και για να καλυφθεί η απόσταση ώς το 3,5% που προβλέπει η συμφωνία ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα 4,2 - 4,5 δισ. και μάλιστα ζητά εκ των προτέρων νομοθέτηση και ονομαστικοποίηση / ποσοτικοποίηση.
• Αν η συμφωνία στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι προϋπόθεση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όρο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αποτελεί ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - και τον όρο αυτόν τον βάζει η ΕΚΤ.
Εδώ το ήδη μπλεγμένο κουβάρι περιπλέκεται από την παράμετρο Σόιμπλε, ο οποίος
• αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα είναι με ερωτηματικό αν δέχεται να υπάρξει μια λύση άμεσα - μέχρι στιγμής οι προθέσεις εκ Γερμανίας είναι τα μεσοπρόθεσμα να συζητηθούν το 2018,
• τάραξε τα νερά με το σκληρό δίλημμα που έθεσε αναφορικά με το ΔΝΤ: είτε συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις του είτε αποχωρεί και το τρίτο μνημόνιο επανασχεδιάζεται μπαίνοντας σε διαδικασία επανέγκρισης από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το πρώτο αποτελεί αντικείμενο παρασκηνιακών συζητήσεων μεταξύ των δανειστών και μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί και αν θα έχει αίσια κατάληξη.
Ως προς το δεύτερο, η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι μια τέτοια εξέλιξη, αν έρθει, είναι θετική και περιορίζεται σε τροποποιήσεις τεχνικού χαρακτήρα, χωρίς να επηρεάζονται βασικοί τομείς του τρίτου προγράμματος, όπως η χρονική διάρκεια, οι στόχοι και τα μέτρα.
Μία από τις ερμηνείες που δίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ως προς το τι κρύβεται πίσω από την παρέμβαση Σόιμπλε είναι ότι ενδεχομένως προετοιμάζει το έδαφος στο εσωτερικό της Γερμανίας γιατί εκτιμά ή πληροφορείται ότι το Ταμείο ετοιμάζεται για αποχώρηση ή έστω παραμονή σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, όταν η συμφωνία προβλέπει ρόλο χρηματοδότη.
Ωστόσο και οι μετέπειτα παρεμβάσεις του (πχ. η αναφορά ότι το πρόγραμμα θα είναι «παρωχημένο» αν αποχωρήσει το ΔΝΤ) δείχνουν ότι η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα να αποδεχτεί το ΔΝΤ και τα περί αποχώρησης και αντικατάστασης από τον ESM δεν είναι παρά απειλή με στόχο την πίεση για αποδοχή των όρων του Ταμείου. Άλλωστε ο Σόιμπλε περιέγραψε τη διαδικασία μετάβασης από το Ταμείο στον υπό γερμανικό έλεγχο ESM με τους μελανότερους όρους…
αξιολόγησηΣόιμπλεΕΚΤΔΝΤΚυβέρνησηEurogroupδανειστέςανάκαμψηIssue: 1952Issue date: 19-1-2017Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άνοιξε η γη στην Αθηνών – Κορίνθου - «Κατάπιε» περισσότερα από 10 αυτοκίνητα
- Η παλαιότερη μονή στην Ελλάδα προκαλεί δέος και καθηλώνει
- Ανέβασε στα social media τα γεννητικά όργανα του πρώην της
- 12 παράξενες ελληνικές λέξεις και τι σημαίνουν
- Ο Μανωλάς περνάει στην ιστορία με την ακριβότερη μετεγγραφή
- 5 κουρέματα για γυναίκες άνω των 40 που χαρίζουν νεανικό αέρα
- Πάσχα 2017: Ποια η ημερομηνία εορτασμού του
- Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης
- Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Δυο κρατήρες από καθίζηση στο οδόστρωμα στην Αθηνών - Κορίνθου - Μένουν από λάστιχο τα αυτοκίνητα
- Η ληστεία του αιώνα! - Με γυαλιά ηλίου και απειλή χειροβομβίδας άρπαξε διαμάντια αξίας 15 εκατ. ευρώ κι έφυγε ανενόχλητος
- Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής και συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη
- ΓΓΑ: Δεν θα διοριστούν στο δημόσιο ντοπέ αθλητές
- Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεδομένο ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πάνε σχολείο
- Νέο σκηνικό στον ΔΟΛ
- Μάχη στις ΗΠΑ, σύγκρουση στον κόσμο
- Άνοιγμα στους δανειστές διά του «κόφτη»

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Άνοιγμα στους δανειστές διά του «κόφτη»
- Νέο σκηνικό στον ΔΟΛ
- Μάχη στις ΗΠΑ, σύγκρουση στον κόσμο
- Η ληστεία του αιώνα! - Με γυαλιά ηλίου και απειλή χειροβομβίδας άρπαξε διαμάντια αξίας 15 εκατ. ευρώ κι έφυγε ανενόχλητος
- ΓΓΑ: Δεν θα διοριστούν στο δημόσιο ντοπέ αθλητές
- Δυο κρατήρες από καθίζηση στο οδόστρωμα στην Αθηνών - Κορίνθου - Μένουν από λάστιχο τα αυτοκίνητα
- Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Δεδομένο ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πάνε σχολείο
- Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής και συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη
- Επιστρέφει στην ΑΕΚ ο Χιμένεθ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ονομαστήρια Μακαρίου και εορτασμοί με επίκεντρο την Παναγιά
- Δόξα: Βαθμούς άμεσα!
- Τα '80s αναβιώνουν στην Τεχνόπολη
- Ένας νεκρός και τρεις αγνοούμενοι από τους σεισμούς στην Ιταλία
- Kι όμως χάνει και η Ρεάλ
- Καιρός: Έντονα φαινόμενα σε όλη την χώρα με χιόνια και βροχές
- Καιρός - «Θάφτηκε» στο χιόνι η ορεινή Ήπειρος - Προβλήματα στο οδικό δίκτυο
- Μπλοκάκια: Πόσα «έκλεισαν» μέσα σε μία διετία
- Φόβοι από Σεούλ για δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
- Σε νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα η Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικότητας των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές