Ανοίγουν οι λογαριασμοί 400.000 οφειλετών

Στο δόκανο των Τραπεζών όσοι έχουν δάνειο που καταγγέλθηκεΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφίγγει ο κλοιός για 400.000 δανειολήπτες και για μία στις τρεις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί από τις Τράπεζες, μετά τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν σε περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, οι αλλαγές θα επιτρέψουν

στα πιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν πρόσβαση στις καταθέσεις, τα αμοιβαία κεφάλαια, τις μετοχές και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που διατηρούν οι εν λόγω δανειολήπτες στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στο ίδιο πακέτο αλλαγών προστίθεται και ο ξαφνικός θάνατος της προστασίας από τον πλειστηριασμό που προσφέρει ο νόμος Κατσέλη για όσους δανειολήπτες δεν συνεχίζουν να πληρώνουν τη μηνιαία δόση τους μετά τους πρώτους τρεις μήνες ένταξης στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.

Η πρόσβαση των Τραπεζών στις καταθέσεις αφορά στους λογαριασμούς που διατηρούν οι εν λόγω δανειολήπτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όχι στις ξένες Τράπεζες.

Κι αυτό με το επιχείρημα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δρούσε ανασταλτικά στην επιστροφή των καταθέσεων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο πρόσβασης και στις τραπεζικές θυρίδες για το οποίο όμως οι Τράπεζες εμφανίζονται προς το παρόν αρνητικές.

Και οι δύο αλλαγές (σ.σ. πρόσβαση στα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και αυτόματος πλειστηριασμός του ακινήτου για όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη) αποσκοπούν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών δηλαδή των δανειοληπτών που διαθέτουν περιουσία κινητή και ακίνητη και δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους εις βάρος των πραγματικά οικονομικά αδύναμων αλλά και εν γένει της οικονομίας, καθώς δεσμεύουν από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων δεκάδες δισ. ευρώ.

Την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των Τραπεζών για καταθετικούς λογαριασμούς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστήρια συμβόλαια και τον ξαφνικό θάνατο της προστασίας για όσους έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν πληρώνουν τη δόση τους επί 3 και πλέον μήνες φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Ασφαλείς πληροφορίες της Realnews αναφέρουν ότι η επίμαχη διάταξη που θα δίνει το «πράσινο φως» στις Τράπεζες να βλέπουν το σύνολο της κινητής περιουσίας (καταθέσεις μετοχές, ασφαλιστήρια συμβόλαια και αμοιβαία κεφάλαια) αυστηρά όσων δανειοληπτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) το δάνειο τους έχει καταγγελθεί είναι έτοιμη, συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και -με βάση τη συμφωνία με την τρόικα- θα θεσπιστεί στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων το αργότερο έως το τέλος Απριλίου.

Έως τώρα, οι Τράπεζες στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να δίνουν η μία στην άλλη στοιχεία για τους καταθετικούς λογαριασμούς που διατηρεί ένας «κόκκινος» δανειολήπτης κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. «Ακόμη και στη Ρουμανία αυτό ισχύει από το 201 0. Στην Ελλάδα βλέπουμε μόνο τα δάνεια που έχει κάποιος μέσω του Τειρεσία», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Τραπεζών για τους δανειολήπτες των οποίων το δάνειο ή τα δάνεια έχουν καταγγελθεί, θα μειώσει -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- και τους πλειστηριασμούς και θα αποσυμφορήσει τη Δικαιοσύνη, καθώς θα κληθείο δανειολήπτης να πληρώσει τις υποχρεώσεις του άπαξ και διαθέτει καταθέσεις και άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Τα καταγγελμένα δάνεια ανέρχονται:

Συνολικά σε 45 δισ. ευρώ, που αποτελούν σχεδόν το μισό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Τα καταγγελμένα δάνεια των νοικοκυριών διαμορφώνονται στα 19,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων: 1 1,37 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, που αντιστοιχούν σε 100.000 δανειολήπτες και 8,2 δισ. ευρώ καταναλωτικά, που αναλογούν σε περίπου 300.000 δανειολήπτες.Τα καταγγελμένα δάνεια των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 26 δισ. ευρώ και αποτελούν σχεδόν 1 στα 2 μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια. Από αυτά, τα 16 δισ. ευρώ είναι δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, 9,5 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές εταιρείες ενώ 300 εκατ. ευρώ αφορούν τον τομέα της ναυτιλίας.

Αυτόματοι πλειστηριασμοί

Παύση της χρόνιας ασυλίας και προστασίαςαπό τον πλειστηριασμό για χιλιάδες δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα) που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, ακόμη κι αν δεν πλήρωναν τη μηνιαία δόση που αποφάσιζε το δικαστήριο, φέρνει η αλλαγή που θα θεσπιστεί τον επόμενο μήνα.

Με βάση το νέο καθεστώς εφόσον ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής στην πληρωμή της μηνιαίας δόσης πάνω από τρεις μήνες θα χάσει αυτόματα την προστασία, θα βρεθεί ακαριαία εκτός νόμου και το ακίνητο του θα βγει αυτόματα -χωρίς νέα δικαστική προσφυγή από την πλευρά της Τράπεζας- σε πλειστηριασμό.

Σήμερα ένας δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στον νόμο μπορεί -ακόμη και μετά την απόφαση του δικαστηρίου για το ύψος της δόσης που θα πληρώσει- να σταματήσει να εξυπηρετείτο δάνειο του και να μην έχει καμία αρνητική συνέπεια.

Κι αυτό διότι, όταν σταματήσει, η Τράπεζα -βάσει του νόμου- πρέπει να κινήσει εκ νέου όλες τις νομικές ενέργειες να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και να καταγγείλει εκ νέου το δάνειο, διαδικασία που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να γίνεται κατάχρηση από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη ανέρχονται σε 160.000 με συνολικά δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) ύψους 1 7,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς 45.000 χρωστούν 4 δισ. ευρώ με δάνειο σε μία μόνο τράπεζα και οι υπόλοιποι 1 15.000 χρωστούν 1 3,5 δισ. ευρώ σε περισσότερες από μία Τράπεζες.

Πηγή: RealNews

ΤράπεζεςδάνειαεπιχειρήσειςαξιολόγησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα