Αντιδράσεις για το Blonde: Η ταινία του Netflix για την Μέριλιν «απολαμβάνει τη θυματοποίησή της» (Photos/Video)

Η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του Blonde της Τζόις Κάρολ Όουτς κυκλοφόρησε επιτέλους και δέχτηκε μια σειρά από επικρίσεις από σημαντικούς κριτικούς κινηματογράφου.

Η αμφιλεγόμενη ταινία κυκλοφόρησε στο Netflix στις 28 Σεπτεμβρίου και πρωταγωνιστεί η Ana de Armas ως Marilyn Monroe. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Andrew Dominik , αφηγείται μια φανταστική ιστορία της Monroe που περιηγείται σε μια εξαντλητική εμπειρία

του Χόλιγουντ. 

Mε προκλητικό, και μερικές φορές σουρεαλιστικό τρόπο επιχειρεί να απεικονίσει αυτό που η Monroe, γεννημένη ως Norma Jeane Mortenson, μπορεί να περνούσε εσωτερικά πριν από τον ξαφνικό θάνατό της, πριν από 60 χρόνια, σε ηλικία 36 ετών.

Μια κριτικός, πριν από την κυκλοφορία της ταινίας στο Netflix, είπε ότι είχε πάρει την απόφαση να μην γράψει καθόλου για το Blonde.

«Δεν καλύπτω το #Blonde με καμία ιδιότητα», έγραψε η Grace Randolph στο Twitter τον περασμένο Ιούλιο. «Νομίζω ότι μια βίαιη φαντασίωση σχετικά με την #MarilynMonroe που παρουσιάζεται ως βιογραφία είναι αρκετά αποκρουστική».

Σε μια κριτική από την Washington Post, η Ann Hornaday χαρακτήρισε την ταινία μια «απίστευτα άστοχη προσαρμογή» του μυθιστορήματος του 2000 .

Η Hornaday, που έδωσε στην ταινία ένα μόνο αστέρι, έγραψε ότι η Blonde «όχι μόνο επανα-αντικειμενοποιεί τη Monroe, αλλά απολαμβάνει τη θυματοποίησή της και την αυτοαπαρνησή της».

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους γίνεται αυτό, έγραψε, είναι μέσω της επιλογής του σκηνοθέτη να απεικονίσει «φανταστικά κεφάλαια της ζωής της ηρωίδας του με απίστευτα χαζές λεπτομέρειες».

Αυτά τα κεφάλαια περιλαμβάνουν την εμφάνιση του εσωτερικού του κόλπου της καθώς και μια εικόνα του αγέννητου παιδιού της Monroe που της μιλάει, το οποίο «παρακαλεί να μην αποβληθεί», εξήγησε η Hornaday.

Αντί να εστιάζει στον «εξαιρετικό κωμικό συγχρονισμό, την υπέροχη φυσική χάρη ή την οξυδέρκεια» της, αντ’ αυτού εστιάζει στη φρίκη που αντιμετώπισε στη σύντομη ζωή της, κατέληξε η κριτικός.

Η Manohla Dargis των New York Times έγραψε ότι δεδομένων όλων όσων πέρασε η σταρ στη ζωή της, από το χρόνο της σε ορφανοτροφείο μέχρι στα θέματα κατάχρησης ουσιών, «είναι ανακούφιση που δεν χρειάστηκε να υποφέρει από τις χυδαιότητες του Blonde, την πιο πρόσφατη νεκρόφιλη διασκέδαση για να την εκμεταλλευτείς».

Είπε ότι στην επιλογή του σκηνοθέτη να θολώσει τα όρια μεταξύ των ταινιών στις οποίες ερμήνευσε η Monroe και της πραγματικής της ζωής, «καταλήγει να μειώνει τη Μέριλιν».

«Αλλά αν ο Ντόμινικ δεν ενδιαφέρεται ή δεν είναι ικανός να καταλάβει ότι η Monroe ήταν πράγματι κάτι περισσότερο από θύμα των αρπακτικών ανδρών, είναι επειδή, σε αυτήν την ταινία, ο ίδιος γλίστρησε σε αυτόν τον άθλιο ρόλο».

Ο New Yorker απηχούσε αυτό το συναίσθημα, με τον κριτικό κινηματογράφου Ρίτσαρντ Μπρόντι να σημειώνει ότι ο σκηνοθέτης κάνει ακριβώς αυτό που προφανώς υποτίθεται ότι πραγματεύεται η ταινία.

«Το ίδιο το θέμα της ταινίας είναι η παραμόρφωση της προσωπικότητας και της τέχνης της Monroe από στελέχη και καλλιτέχνες στούντιο του Χόλιγουντ· για να πει αυτή την ιστορία, ο Dominik τα επαναλαμβάνει στην πράξη», έγραψε.

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας νωρίτερα αυτό το μήνα, οι πρώτες κριτικές επαίνεσαν την ερμηνεία του de Armas στην ταινία, χαρακτηρίζοντάς την «παράξενη», «ισχυρή» και «δεσμευμένη».

«Κρατά την ταινία στους ώμους της», έγραψε τότε ο Damon Wise του Deadline , περιγράφοντας την ερμηνεία της ως «άγρια ​​συναισθηματική αλλά πολύπλοκη στις αποχρώσεις της».

Ο Richard Lawson του Vanity Fair έγραψε ότι η ηθοποιός είναι «σκληρά, σχεδόν τρομακτικά αφοσιωμένη στον ρόλο, διατηρώντας υψηλή και εστιασμένη ενέργεια μέσα από κάθε χείμαρρο δακρύων, κραυγών και τραυμάτων» και δημιουργεί μια «ζωηρή και τρομακτική εικόνα της τρέλας της φήμης».

Το Blonde προβάλλεται στο Netflix.

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Μπακοδήμου: Η ερώτηση που την εκνεύρισε και η απάντηση της Κατερίνας Καινούργιου (Video)

Αλέν Ντελόν: Η selfie φωτογραφία στο Instagram με την κόρη του (Photo)

Τάσος Χαλκιάς: «Θα σταματήσω σε πέντε, έξι χρόνια το θέατρο» – Τι είπε για τον Πέτρο Φιλιππίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα