Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις η νέα Κομισιόν

ΚΟΣΜΟΣ

 

Μετά την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρχίζει το έργο της με φιλόδοξους στόχους. Αλλά πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίησή τους;

Το ερώτημα προβληματίζει πολλούς ευρωβουλευτές. Ψηφιακές υποδομές, καινοτομία, εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής, πράσινη οικονομία είναι μερικές από τις προτεραιότητες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Απαιτούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Παραμένει άγνωστο πού θα βρεθούν τα χρήματα και πώς θα ανταποκριθεί η Ελλάδα

στις δαπανηρές προκλήσεις του μέλλοντος. Το σχόλιο από τον Έλληνα  ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο: «Πράσινο deal, πράσινη προσαρμογή- άντε να προσαρμόσεις τον αγροτικό τομέα με τα προβλήματα που έχει στην Ελλάδα στην πράσινη εποχή. Ψηφιοποίηση- κατά την άποψή μου ξεπερνάει τις δυνατότητες της ΕΕ, έχουν φύγει μπροστά οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι. Και όλα αυτά τα φιλόδοξα κι ωραία, τα οποία βέβαια ψήφισα και προσυπογράφω, χωρίς λεφτά. Χωρίς αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Χωρίς σοβαρή δυνατότητα κρατικής παρέμβασης. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνουν όλα αυτά. Προσυπογράφω όλους τους στόχους της φον ντερ Λάιεν, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους εφαρμόσουμε».

Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ στα επόμενα χρόνια έχει «βαλτώσει», καθώς οι πλουσιότερες χώρες διστάζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η αποχώρηση της Βρετανίας δεν έχει καλυφθεί, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται. «Έχουμε εγκλωβιστεί σε μία περίεργη συζήτηση, την οποία βρίσκω αντιπαραγωγική», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. «Έφυγαν οι Βρετανοί και μας άφησαν τη ...βρετανική νοοτροπία πίσω τους. Αυτοί που έχουν τα οικονομικά μέσα στην ΕΕ διαμαρτύρονται, γιατί δήθεν δεν θέλουν να γίνει μία Ένωση μεταβίβασης πόρων. Τα ίδια έλεγε και η Θάτσερ, που έλεγε ‘I want my money back', τα ίδια έλεγε ο Κάμερον που ήθελε να διαπραγματευθεί το ριμπέιτ ξανά και είδαμε πού καταλήξαμε...»

Κριτική για την «πολιτική λιτότητας» από την Αριστερά

Έντονη κριτική στις εξαγγελίες φον ντερ Λάιεν ασκεί η ευρωομάδα της Αριστεράς, η οποία άλλωστε καταψήφισε τη νέα Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της ομάδας Μάρτιν Σίρντεβαν θεωρεί ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες, προκειμένου να εκλεγεί. Ως παράδειγμα αναφέρει το επενδυτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Μιλάει για ένα επενδυτικό πρόγραμμα προστασίας του κλίματος, ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στα επόμενα δέκα χρόνια, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Την ίδια στιγμή κάνει λόγο για εκσυγχρονισμό της ψηφιακής οικονομίας με τεράστιες επενδύσεις. Όταν θέτουμε το ερώτημα πώς θα τα χρηματοδοτήσει όλα αυτά δεν δίνει ουσιαστική απάντηση, αλλά μιλάει για σχέδια μόχλευσης. Εμείς λέμε: Θα αποτύχουν τα φιλόδοξα σχέδιά σας κ.φον ντερ Λάιεν, αν δεν μπορέσετε να τερματίσετε την πολιτική λιτότητας και περικοπών, που είναι το πραγματικό πρόβλημα στην ΕΕ».

Προτιμότερη λοιπόν η χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνου Σταθερότητας; Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ παραμένει επιφυλακτικός. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Γερμανός πολιτικός επιμένει ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων δικαιώνεται, αναφέροντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα της Ελλάδας. «Διανύουμε περίοδο σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνει. «Σε κάποιες χώρες αυτό συμβαίνει περισσότερο, για παράδειγμα στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία, σε άλλες λιγότερο, όπως στη Γαλλία ή στην Ιταλία. Έχουμε τα πιο χαμηλά ποσοστά ανεργίας των τελευταίων δέκα ετών. Άρα ήταν επιτυχημένη επιλογή να επιμείνουμε στις μεταρρυθμίσεις και σε σταθερά δημόσια οικονομικά. Όλα τα κράτη-μέλη στηρίζουν αυτή την επιλογή, αυτό είναι πολύ θετικό και επί του παρόντος δεν βλέπω ανάγκη να το αλλάξουμε...»  

Στήριξη από Πολωνούς Συντηρητικούς και Πέντε Αστέρια

Πάντως το πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κέρδισε την υποστήριξη ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες. Στην ψηφοφορία της Τετάρτης στο Στρασβούργο η νέα Κομισιόν έλαβε 461 ψήφους στήριξης- περισσότερες από εκείνες που είχε λάβει η Επιτροπή Γιούνκερ πριν από πέντε χρόνια. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος «συνεννοήθηκαν οι λεγόμενες συστημικές δυνάμεις, βάλανε και πλάτη απ΄ότι κατάλαβα οι Συντηρητικοί της Πολωνίας και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Επομένως είμαστε πολλοί, ελπίζω με τις κατάλληλες κινήσεις να γίνουμε και ισχυροί. Γιατί έχουμε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε...».

ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενευρωκοινοβούλιοπροκλήσειςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα