Αντίο φοροελαφρύνσεις: Στον πάγο ύστερα από το φρένο που πάτησε το Eurogroup

Οι αιτιάσεις των Βρυξελλών είναι σαφείς. Τα κράτη-μέλη, και κυρίως εκείνα με υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να επιταχύνουν τον βηματισμό τους για επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση αποφεύγοντας οριζόντια μέτρα και μόνιμες παρεμβάσεις, εστιάζοντας μόνο σε στοχευμένες ενισχύσεις.

Έτσι, παρότι ο προϋπολογισμός του 2021 έκλεισε

με πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο κατά 2 δισ. ευρώ, ο στόχος είναι η δραστική μείωσή του σε επίπεδο της Γενικής Κυβέρνησης στα 2,296 δισ. ευρώ από 12,882 δισ. ευρώ το 2022, ενώ με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας γίνεται λόγος για συγκράτηση των δαπανών που αφορούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Μάλιστα ως επιχείρημα για την αποφυγή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού δεν ευοδώθηκε η πρόταση για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα. Άλλωστε και το υπουργείο Οικονομικών μιλά για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς υπολογίζει ότι έστω και μία προσωρινή και στοχευμένη εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα άνοιγε τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το σενάριο περί επέκτασης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μετατίθεται για το 2023, υπό την αίρεση των εξελίξεων στο δημοσιονομικό μέτωπο που θα σφραγίσουν τόσο η επίτευξη των στόχων του φετινού προϋπολογισμού όσο και οι κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος που θα προβλέπει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Είναι φανερό ότι για φέτος δεν θα ληφθούν αποφάσεις για επιπλέον οριζόντια μέτρα που θα αφορούν κυρίως φοροελαφρύνσεις. Μοναδική εξαίρεση αναμένεται να αποτελούν τα μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή ακρίβεια.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι πληθωριστικές τάσεις, η ενεργειακή ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά προϊόντα θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία τούς επόμενους μήνες.

Στο φορολογικό πεδίο τα μέτρα που θα «τρέξουν» φέτος αφορούν τη μεσοσταθμική μείωση κατά 3% του ΕΝΦΙΑ με τις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών, ειδικά κίνητρα με έξτρα έκπτωση φόρου για ηλεκτρονικές δαπάνες προς συγκεκριμένα επαγγέλματα και μείωση του συντελεστή για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στο Γενικό Λογιστήριο κινούνται με στόχο την «προσγείωση» του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στην περιοχή του 1,2% του ΑΕΠ από 7,3% το 2021 με κύριους μοχλούς την εξοικονόμηση δαπανών από τη μαζική απόσυρση μέτρων στήριξης ύψους 13,650 δισ. ευρώ και την αύξηση κατά 3,5 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Ραντεβού με την εφορία τον Μάρτιο με 10 δόσεις

Για τον Μάρτιο του 2022 μεταφέρεται το ραντεβού με την εφορία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για 8,7 εκατ. φυσικά πρόσωπα και 300.000 επιχειρήσεις, ενώ από τον ίδιο μήνα θα τρέχουν και οι πληρωμές για τον ΕΝΦΙΑ του 2022.

Οι αλλαγές στο ημερολόγιο των ραντεβού με την εφορία θα συνδυαστούν με νέα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των φόρων, με τις μηνιαίες δόσεις να αυξάνονται σε 10, ώστε να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι και κυρίως να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Άλλωστε η ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητήσει από τις επιχειρήσεις και τους φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Διαβάστε επίσης:

Χάρτινος πύργος – Καταρρέει το αφήγημα της αμερικανικής προστασίας

Έρχεται η ώρα του λογαριασμού: Αδύναμος κρίκος η Ελλάδα στη διαμάχη Βορρά – Νότου για το Σύμφωνο Σταθερότητας

ΚΙΝΑΛ: Τελειώνει το παζλ των προσώπων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντίο, Eurogroup,antio, Eurogroup