«Αντίο» στα λιμάνια το 2020 - Έτοιμη η κυβέρνηση για διεθνείς διαγωνισμούς το πρώτο εξάμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

 

Μέσα στο 2020 θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου και αρχές του 2021 ξεκινά η διαδικασία και για το λιμάνι του Βόλου. Η παραχώρηση δέκα ελληνικών λιμανιών είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής. Ήδη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα για την παραχώρησή τους.

«Μέσα στο 2020 θα αρχίσουμε τους διεθνείς διαγωνισμούς για τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Έχουμε δώσει πολιτική κατεύθυνση στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πρόσληψη

συμβούλων ώστε να είμαστε ώριμοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η διαφορά μας σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση είναι ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε οικονομικό μοντέλο παραχώρησης: ολικής, μερικής, πώληση πλειοψηφικού ή μειοψηφικού πακέτου μετοχών» τόνισε ο ΥΝΑ και συνέχισε:

«Μέσα στο 2020 θα προχωρήσουμε με Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο. Τον Βόλο θα τον βάλουμε, αν προλάβουμε, μέσα στο 2020, αλλιώς στις αρχές του 2021. Για όλα τα λιμάνια μας υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, γιατί βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μάλιστα θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε γεωστρατηγικό, εμπορικό και ενεργειακό πεδίο. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά».
Μέσα στο κλίμα των επενδύσεων στα λιμάνια, πριν από δύο εβδομάδες πέρασαν την πόρτα του γραφείου του Τζέφρι Πάιατ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικών συμφερόντων ομίλου Goldair Kαλλίνικος Καλλίνικος και ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων Βασίλης Μαγκλάρας για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση, μαζί με αμερικανικών συμφερόντων εταιρείες, των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και του Βόλου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα θα συμμετάσχουν, εκτός από την Goldair, η αμερικανικών συμφερόντων SSA Marine, η οποία διαχειρίζεται λιμάνια και διακινεί 14 εκατ. teu ετησίως, καθώς και ο επενδυτικός οίκος Black Summit Financial Group. Σκοπός τους είναι να επενδύσουν 150 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
Για τα δύο από τα τρία λιμάνια που έχει πρώτα προς παραχώρηση η κυβέρνηση, εκείνα της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο Εμμάνουελ Γκριμάλντι από τον περασμένο Οκτώβριο στη διάρκεια του 23ου Συνεδρίου του ιταλικού ομίλου Europe-Med Convention from Land to Sea. Είχε τονίσει ότι οι ευκαιρίες για τον όμιλο στην Ελλάδα είναι τα λιμάνια Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, όπου στο τελευταίο δραστηριοποιούνται οι Μινωικές, μεταφέροντας κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατ. επιβάτες και εκατοντάδες χιλιάδες φορτηγά.

«Ενδιαφερόμαστε για τα logistics σε αυτά τα λιμάνια και για τις μεταφορές από αυτά τα λιμάνια. Αυτά ναι, είναι ευκαιρίες που θα εκμεταλλευτούμε. Άλλωστε οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουμε στην Ελλάδα είναι λίγες συγκριτικά με το μέγεθος του ομίλου μας. Άρα μπορούμε να επεκταθούμε».

Στο επενδυτικό κάδρο για κάποια από τα 10 περιφερειακά λιμάνια η ελληνική κυβέρνηση «βλέπει» και τους Άραβες. Ο άξονας Ευρώπη - Άπω Ανατολή είναι η προτιμητέα διαδρομή που ακολουθούν τα προϊόντα από την Άπω Ανατολή για να φτάσουν στην Ευρώπη. Και αυτό γιατί η διάνοιξη του νέου καναλιού της Διώρυγας του Σουέζ, συνολικού μήκους 72 χιλιομέτρων, εξαλείφει τον χρόνο αναμονής για διέλευση μέχρι 50 πλοίων ανά ημέρα.

ΛιμάνιαιδιωτικοποίησηοικονομίαΤΑΙΠΕΔIssue: 2115Issue date: 5-3-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα