Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές, παρά τα Βαρώσια - Ο Τσαβούσογλου δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία, λέει ο Δένδιας

Πολιτική

 

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας, με την Τουρκία να μην υποστέλλει, ωστόσο, τη σημαία των προκλήσεων. Στην Κύπρο άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, εξέδωσε νέα Navtex τη μέρα της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο Τσαβούσογλου από τη Μπρατισλάβα μίλησε πάλι για μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας

στην ανατολική Μεσόγειο. 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια να δοθεί ημερομηνία διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας και με δεδομένο ότι το ερευνητικό Ορούτς Ρέις και τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Αθήνα γίνεται αποδέκτης της πίεσης που ασκείται για την υιοθέτηση μηχανισμών αποκλιμάκωσης (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ).

Βόρεια της Κύπρου και με κατεύθυνση προς τα δυτικά πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο αποχώρησε και αυτό από την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να τραβάει καλώδια για τη διεξαγωγή ερευνών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει νέα τουρκική NAVTEX που να δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες, ούτε από το εν λόγω πλοίο ούτε από κάποιο άλλο. Η παράνομη NAVTEX ανοιχτά της Κύπρου που εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και έληγε στις 18 Οκτωβρίου μέχρι στιγμής δεν έχει ανανεωθεί.

Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική άμεσης επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, θέτοντας σαφές περίγραμμα στο περιεχόμενο του διαλόγου. Στην σύντομη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Global Security Forum 2020, της Bratislava, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να ανακοινώσουν την ημερομηνία έναρξης του διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη της Τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με την σειρά ο 61ος γύρος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Κωσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Πρίστινα.

«Η τουρκική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Έτσι είναι η σειρά. Η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην προκλητική Τουρκική στάση στην Αν. Μεσόγειο, ο Ν. Δένδιας στην τοποθέτησή του την Πέμπτη στο Forum εστίασε στο έλλειμμα αλληλεγγύης της ΕΕ, αναφέροντας πως: «Η Τουρκία παντού γύρω της δημιουργεί κρίσεις. Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο σε όλες τις κρίσεις στην περιοχή».

Στην δική παρέμβαση ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε το γνωστό Τουρκικό σώου με τους χάρτες που εξαφανίζουν σκόπιμα τα Ελληνικά νησιά από την γεωγραφική διαμόρφωση, λέγοντας: ‘Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης, μπορείτε και εσείς να δείτε εύκολα ότι τίποτα δεν μένει στην Τουρκία».

Την ικανοποίηση του Βερολίνου για την ανακοίνωση Αθήνας και Άγκυρας περί επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών εξέφρασε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τόνισε ότι στο θέμα των Βαρωσίων «μονομερή βήματα δεν βοηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών». 

«Χαιρόμαστε που και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπάρχει η διάθεση για την επαναλειτουργία του διμερούς διαύλου επικοινωνίας (...) Στόχος μας είναι όλα τα επίμαχα θέματα στη Μεσόγειο να συζητηθούν εκεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ και προσέθεσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο Χάικο Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα «συζητήθηκαν όλα τα θέματα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή με την Τουρκία». 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν συζητήθηκε και το θέμα των Βαρωσίων, η κ. Άντεμπαρ παρέπεμψε σε πρόσφατη τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από βρετανικό αίτημα. «Σε αυτή τη συζήτηση η Γερμανία θα απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους και να εμπλακούν στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είμαστε της άποψης ότι μονομερή βήματα που γίνονται δεν βοηθούν προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμενων Εθνών», τόνισε η ίδια. Ερωτώμενη σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Μάας στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο την προσεχή εβδομάδα, απέφυγε να απαντήσει. 

Την ώρα που καλεί σε διάλογο η Τουρκία πυροδοτεί νέο κλίμα έντασης με το άνοιγμα τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων στην Κύπρο. Το κατοχικό καθεστώς ανακοίνωσε το άνοιγμα με τυμπανοκρουσίες, και προπαγανδιστικά video ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων. Η απόφαση καταδικάζεται από την Αθήνα, την Λευκωσία και τον ΟΗΕ, ενώ Ελλάδα και Κύπρος καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει την νέα πρόκληση μέχρι το επερχόμενο ραντεβού των ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Θεωρώ την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνουν για χρήση μέρος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ως έκνομη και κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992)», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης άνοιξε το σημείο διέλευσης που έστησε το ψευδοκράτος, μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων, στην οποία εισέβαλαν οι Τούρκοι.

Την απόφαση της Τουρκίας, καταδίκασε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. «Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υποψηφίου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ έχει ήδη προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στα κατεχόμενα.

ΒαρώσιΒαρώσιαΔΙΕΡΕΥΝΤΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣΤουρκίαΤσαβούσογλουΔένδιαςΕρντογάνΜητσοτάκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα