Απανωτά «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νομικά και πολιτικά είναι οριστικά διευθετημένο»το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, συμπεριλαμβανομένου του κατοχικού δανείου, για την γερμανική κυβέρνηση.

Αυτό δήλωσαν σήμερα απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία έχει απόλυτη και διαρκή συναίσθηση της ιστορικής και ηθικής ευθύνης της» για την οδύνη που προκάλεσαν οι Ναζί σε πολλές χώρες, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, αναφέρθηκε στον κοινό δρόμο των δύο χωρών στην ΕΕ και

τόνισε την ανάγκη «να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα τρέχοντα ζητήματα και στο - ελπίζουμε - καλό μέλλον των δύο χωρών μας». Αρνήθηκε δε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου σχετικά με το ακίνητο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ επισήμανε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί για αυτό το θέμα με την Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το πώς επιλύεις τέτοια θέματα,«υπάρχει η διεθνής νομική οδός. Δεν βλέπουμε δικαίωμα ή αφορμή, αλλά θα πρέπει να ερωτηθεί η Αθήνα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι για την γερμανική κυβέρνηση και το κατοχικό δάνειο περιλαμβάνεται στο ίδιο κεφάλαιο «επανορθώσεις». Ο κ. Γιέγκερ χαρακτήρισε πάντως την όλη συζήτηση «λάθος» και πρόσθεσε ότι η «συγκινησιακή φόρτιση» και οι κατηγορίες για το παρελθόν δεν βοηθούν στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά «πρέπει να κοιτάξουμε από κοινού μπροστά - έχουμε δύσκολα θέματα μπροστά μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων έχει τεθεί σε διμερές επίπεδο από την ελληνική πλευρά, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «δεν ήταν θέμα» στις συνομιλίες της Καγκελαρίου 'Αγκελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ το ίδιο απάντησε τόσο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, αναφερόμενη στην συνάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά όσο και ο κ. Γιέγκερ για τις συναντήσεις του Β. Σόιμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ερωτώμενος σχετικά με τους τόνους που χρησιμοποιούνται στην αντιπαράθεση Ελλάδας - Γερμανίας, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει να την επηρεάσει το κλίμα που δημιουργείται και πρόσθεσε ότι η προσέγγιση του Βερολίνου έχει να κάνει μόνο με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα. Αναφέρθηκε μάλιστα στις αποφάσεις του Eurogroup από τις 20 Φεβρουαρίου, οι οποίες, όπως είπε, έδειξαν τον δρόμο. «Αυτός είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και περιμένουμε η Ελλάδα να φέρει αποτελέσματα και βεβαίως θα συμβάλουμε ενεργά. Αλλά εδώ πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα από την ελληνική πλευρά και αυτό είναι που μετράει τώρα», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, υπέρ της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων ύψους 11 δισεκατομμυρίων τάχθηκε η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ανέτε Γκροτ μιλώντας στο Reuters και χαρακτήρισε την ελληνική απαίτηση δικαιολογημένη.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύση από κοινού με την Ελλάδα για το πώς θα μπορούσαν σήμερα να εξοφληθούν τα 11 δισεκατομμύρια», δήλωσε η κυρία Γκροτ.

«Οριστικά διευθετημένο από την δεκαετία του '50» χαρακτήρισε το ζήτημα ο εκπρόσωπος των Χριστιανοκοινωνιστών (SCU) Χανς Μίχελμπαχ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει πώς να αμυνθεί».

ΓερμανίαΚυβέρνησηαποζημιώσεις''όχι''
Keywords
Τυχαία Θέματα