Απάντηση στους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή κρίση και τη στάση της Κυβέρνησης

Η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση έχει δημιουργήσει συνθήκες πρωτόγνωρων δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση με την ανακοίνωση του νεου πακέτου μέτρων που έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων πακέτων στήριξης εξαντλεί κάθε περιθώριο για τη στήριξη των πολιτών χωρίς να διαταράσσει την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία από τη μία, αλλά και χωρίς να υπονομεύει τη δημοσιονομική ισορροπία και το μέλλον των παιδιών μας διακινδυνεύοντας την επιστροφή σε ολισθηρούς δρόμους του παρελθόντος που οδήγησαν στην δεκαετή κρίση που βιώσαμε.

Απέναντι

σε αυτή την στρατηγική, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει με ανέξοδες υποσχέσεις, συνεχίζοντας την γνωστή τακτική του να μοιράζει λεφτά και να ανακαλύπτει «λεφτόδεντρα» ως αντιπολίτευση όπως ακριβώς έκανε μέχρι το 2015. Φυσικά, περά από το ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τον παλιό κακό εαυτό του, αποδεικνύει και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είτε δεν καταλαβαίνει τίποτα είτε εσκεμμένα διαστρεβλώνει την αλήθεια και διακινεί μύθους που μοναδικό στόχο έχουν την εξαπάτηση των πολιτών. Επαναλαμβάνει δηλαδή το ίδιο ακριβώς που έκανε με την πανδημία, και με την ενεργειακή κρίση, επιχειρώντας να εργαλειοποιήσει ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που επηρεάζει όλους, κάθε πολίτη σε κάθε χώρα και καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά μόνη της. Επενδύει στα fake news, στο ψέμα και στην προπαγάνδα του λαϊκισμού.

Πάμε να δούμε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα:

Ακούμε συνέχεια για δήθεν υπερκέρδη της ΔΕΗ που θα μπορουπσαν να αξιοποιηθούν για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης… Στην πραγματικότητα η ΔΕΗ, αφού γλίτωσε την χρεοκοπία στην οποία την οδηγούσε η κυβέρνηση Τσίπρα, έχει δώσει μέχρι σήμερα 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να απορροφήσει μέρος των ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ, προκειμένου ανασχεθούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο και η στήριξη αυτή συνεχίζεται, διευρύνεται και αυξάνεται μέσω και των χθεσινών μέτρων.

Μας προτείνουν συνέχεια, εύκολα και ανέξοδα, να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα καύσιμα: η ευρωπαϊκή Οδηγία 112/2006 επιβάλλει στα κράτη – μέλη να φορολογούν τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης με τον ανώτατο εθνικό συντελεστή ΦΠΑ. Συνεπώς μετάπτωση σε μειωμένο συντελεστή υπό τις παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπεται λόγω κοινοτικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό ότι η αύξηση της τιμής στα καύσιμα φέρνει -μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης- περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία: ο ΕΦΚ υπολογίζεται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή των καυσίμων. Άρα, όταν καταναλώνεται η ίδια ποσότητα εισπράττεται -ανεξάρτητα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων- μένει ο ίδιος ΕΦΚ. Συνεπώς οι διεθνείς αυξήσεις τιμών στα καύσιμα δεν αυξάνουν τα δημόσια έσοδα από τον ΕΦΚ. Αντιθέτως λόγω της ελαφρώς μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων κίνησης τα συγκεκριμένα έσοδα κινούνται ελαφρώς καθοδικά.

Ακούμε καθημερινά κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο των λιγνιτικων μονάδων. Και ασκούν κριτική για τη μη χρήση λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή. Η πραγματικότητα είναι ότι κλείνουν λιγνιτικές μονάδες όπως είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχε ξεπεραστεί το όριο της λειτουργίας τους. Επίσης οι περισσότερες λιγνιτικές μονάδες είχαν ήδη κλείσει επί ΣΥΡΙΖΑ και ορθώς! Οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει, επιστρατεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Οι μονάδες λειτουργούν προσωρινά και εκτάκτως, ως στρατηγική εφεδρεία για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του ενεργειακού συστήματος και όχι για οικονομικούς λόγους. Ακόμα και σε απολύτως συγκρίσιμα νούμερα, όπως είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, το κόστος στις πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Αλιβέρι 5 και Μεγαλόπολη 5) φθάνει τα 193 ευρώ ανά MWh, ενώ 3 από τις 6 διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες έχουν υψηλότερο. Όταν σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία και μειωθούν οι διεθνείς τιμές αερίου, η ανταγωνιστικότητα των λιγνιτικών μονάδων θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο. Αν δε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει ακόμα πιο δυναμικά την αξιοποίηση ΑΠΕ όπως γίνεται επί διακυβέρνησης ΝΔ θα ήμασταν λιγότερο εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και λιγότερο ευάλωτοι στις διεθνεις ενεργειακες αναταράξεις.

Με κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας προτείνει διατίμηση της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο. Μία προταση που μπορεί να φαντάζει μεχρι και ρεαλιστική: αποκρύπτει φυσικά το γεγονός ότι μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε διεθνή απομόνωση τη χώρα και σε επιδότηση των εγχώριων παραγωγών ενέργειας που θα εξακολουθούσαν να αγοράζουν ακριβά. Αντίθετα, αυτό που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να θεσπιστεί ένα πλαφόν στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, σε διεθνές επίπεδο πολυ πιο αποτελεσματικά και με πολύ μεγαλύτερο όφελος για όλους τους Έλληνες.

Νίκος Ρωμανός είναι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί να αποτραπεί ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Οι «ξεχασμένοι ξένοι» του πολέμου

Ποιος σκοτώνει την αλήθεια;

Keywords
Τυχαία Θέματα