Απειλή σύρραξης στον Κόλπο - Παίζουν... πόλεμο πάνω στο πτώμα της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια σειρά γεγονότα «βάζει φωτιά» στον Περσικό Κόλπο. Με τις ΗΠΑ να θέλουν να στριμώξουν το Ιράν, το Ιράν να προσπαθεί να δει τι σημαίνει – αν σημαίνει κάτι πια – η κατάργηση της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ του Ομπάμα,

τις εκλογές στο Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στο όριο διαπόμπευσης από τις ίδιες του τις επιλογές, όλα δείχνουν ότι οι... ενήλικοι στο δωμάτιο παίζουν πόλεμο. 
Διότι μια καλή παλιά θεωρία λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναζωογονηθεί η (παγκόσμια) οικονομία είναι μια καταστροφή. Αυτό που, όμως, δεν έχει προβλέψει αυτή η ρήση είναι ότι μεταξύ των «ενηλίκων στο δωμάτιο» θα βρίσκονταν ο Τραμπ, ο Τζόνσον και τα άλλα παιδιά.

Έκρηξη στην Ιταλία
Ενώ όλοι ακόμα έβλεπαν τους καπνούς από την επίθεση με drones στο διυλιστήριο της Aramco στη Σαουδική Αραβία, τα ξημερώματα της Τρίτης ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε το διυλιστήριο της ENI – ένα από τα μεγαλύτερα της Ιταλίας – στην πόλη Σανατσάρο Ντε Μπουργκόντι στην επαρχία της Παβίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά και να προκληθεί τρόμος για τη φύση και τις συνέπειες του χτυπήματος.
Η έκρηξη καταγράφεται από μάρτυρες ως πολύ δυνατή, ενώ αμέσως μετά στήλη μαύρου καπνού κάλυψε τον ουρανό. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. 
Στο ίδιο διυλιστήριο της ENI είχαν σημειωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν ατυχήματα: πρώτη φορά την 1η Δεκεμβρίου του 2016, όταν μια έκρηξη προκάλεσε καταστροφές σε εγκαταστάσεις, και δεύτερη, δύο μήνες αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου 2017, όταν ξέσπασε πυρκαγιά – και πάλι πρωινές ώρες – χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί. Τα πρώτα δεδομένα έδειχναν ατύχημα, αλλά, δεδομένης της κατάστασης, κανείς δεν αποκλείει το όποιο άλλο ενδεχόμενο.

Το χτύπημα στην Aramco 
Το περασμένο Σάββατο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έβαλαν κατά των δύο μεγαλύτερων διυλιστηρίων του κόσμου, τα οποία ανήκουν στη σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, προκαλώντας πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.
Για να μην αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απέκλεισε την εμπλοκή της Υεμένης και κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Η αντίδραση της Τεχεράνης ήρθε διά του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες ως «παράλογες». Αλλά, συγχρόνως, αναγνώρισε το δικαίωμα της Υεμένης «να αμύνεται εναντίον αυτών που πολεμούν κατά της κυριαρχίας της στο έδαφός της».
Μια μέρα μετά, την Κυριακή, ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε με νόημα: «Οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων». 

Μέτωπο Ρωσίας - Κίνας 
Όλα λοιπόν δείχνουν σύγκρουση. Βρετανία, Γαλλία και Ε.Ε. καταδίκασαν επίσης τις επιθέσεις, κάνοντας λόγο για «πραγματική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή.
Στον αντίποδα, Κίνα και Ρωσία διατήρησαν επιφυλάξεις ως προς το αν είναι σοφό να υπάρξει κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, ενώ ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν είναι «απολύτως σαφές» ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. 
Ο στρατιωτικός συνασπισμός που μάχεται υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη ανακοίνωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα, ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ – όπου διεξάγονται κρίσιμες εκλογές – δήλωνε έτοιμο για την πιθανότητα να εμπλακεί σε μια αμερικανοϊρανική σύγκρουση.

Ενισχύεται ο λαϊκισμός
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την παγκόσμια ανασφάλεια, που δεν είναι μόνο οικονομική – δηλαδή ο φόβος για τις τιμές του πετρελαίου – αλλά κυρίως πολιτική. Το παιχνίδι είναι γνωστό. Οι χώρες του Κόλπου πλουτίζουν από το πετρέλαιο για να πληρώνουν ακριβά την προστασία που χρειάζονται από τη Δύση. Δηλαδή οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό. 
Τα πάντα είναι ρευστά. Η Ε.Ε. θέλει να προστατέψει τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» και ο Μπόρις Τζόνσον να μείνει στην Ιστορία ως ο τελευταίος των «ταραχοποιών» από την αστική τάξη που ελκύει τον ταξικό του αντίπαλο. Άλλωστε, όπως στο Brexit, το θέμα δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η πολιτική πίεση να αλλοιωθούν οι αρμοί αξιών και θεσμών ετών. 
Ίσως θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, μαζί με την τιμή του brent, να καταγραφόταν στο χρηματιστήριο και η καθημερινή διακύμανση της τιμής των πολιτικών ενεργειών του λαϊκισμού. 
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μέση Ανατολή, Γαλλία, Ιταλία και αλλαχού η παγκόσμια διεθνής του λαϊκισμού πριονίζει το δέντρο πάνω στο οποίο κάθεται με την ελπίδα να το καταστρέψει μόνη της, μπας και το (ξανα)φτιάξει καλύτερο για εκείνη. Αλήθεια, το γεγονός ότι πανηγυρίζει η Λεπέν για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» μήπως είναι αρκετή αιτία για να αλλάξει η ονομασία ή έστω να λάβει μια αποστομωτική απάντηση ότι ευρωπαϊκό κεκτημένο και ακροδεξιές προσεγγίσεις δεν συνάδουν;

aramcoκόλποςπετρέλαιοΗΠΑΙράνπυρηνικάΟΗΕIssue: 2091Issue date: 19-9-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα