Απεργία σεναριογράφων ΗΠΑ: Μεγάλες κινητοποιήσεις σε 20 μητροπόλεις του πλανήτη

Η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον αγώνα που έχουν κάνουν οι σεναριογράφοι στις ΗΠΑ. Με τίτλο «Screenwriters Everywhere»(«Σεναριογράφοι παντού») η Τετάρτη σηματοδοτεί την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης για την απεργία των σεναριογράφων των ΗΠΑ η οποία κοντεύει τους δύο μήνες. Στη διάρκεια της ημέρας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δράσεις σε τουλάχιστον

20 μητροπόλεις, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μπουένος Άιρες, την πόλη του Μεξικού.

Η Ένωση Συγγραφέων Αμερικής (Writers Guilt of America) εξασφάλισε την συμπαράσταση της Διεθνούς Ένωσης Σεναριογράφων/ Συγγραφέων, της Ομοσπονδίας Σεναριογράφων Ευρώπης, της Παγκόσμιας Ένωσης Συνδικάτων Εργαζομένων UNI.

Η πρωτοφανής συστράτευση στον σκοπό της WGA είναι εξέχουσας σημασίας, δεδομένης της παγκοσμιοποίησης τους οπτικουακουστικού περιεχομένου και των ταχέως αναπτυσσόμενων συνδρομητικών πλατφορμών περιεχομένου διαρκους ροής όπως τα Netflix και Disney+ που εμφανίζουν απεργοσπαστικά χαρακτηριστικά.

Η απεργία της WGA κατά των μεγάλων στούντιο των ιντερνετικών υπηρεσιών νστρίμινγκ, οι οποίες εκπροσωπούνται από την Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP- Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης) άρχισε στις 2 Μαΐου. Τα αιτήματα της Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής περιλαμβάνουν μισθολογικές αυξήσεις για τους συγγραφείς τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ταινιών, προστασία γύρω από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή περιεχομένου και εγγυημένα επίπεδα στελέχωσης και εβδομάδες απασχόλησης σε τηλεοπτικές σειρές για την αντιμετώπιση των συστημικών αλλαγών στην παραγωγή επεισοδίων.

Στο πλαίσιο του «Screenwriters Everywhere» θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, πικετοφορίες και άλλες δράσεις σε περισσότερες από 20 χώρες, σε εμβληματικές τοποθεσίες: στα γραφεία του Netflix στο Μπουένος Άιρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τα γραφεία της Apple και της Amazon στο Τορόντο, την FoxTelecolombia στην Κολομβία, στον Πύργος του Άιφελ, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Τελ Αβίβ, στα Estudios Churubusco στο Μεξικό, τα γραφεία του Netflix στη Σεούλ, τη Filmoteca de Catalunya και τη Valenciana στην Ισπανία, στο Ρικσνταγκ, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας, την πλατεία Λέστερ του Λονδίνου.

Δράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχεδιάζουν επίσης, μεταξύ άλλων, η Ένωση Σεναριογράφων της Ινδίας, η Sindicato de Guionistas της Ισπανίας και η Συντεχνία Συγγραφέων της Νέας Ζηλανδίας.

Αυτή την ώρα, ενδεικτικά πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις στο Τροκαντερό, στο Παρίσι, στην Ανεσί, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων.

«Όλα αρχίζουν από τον σεναριογράφο και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι επωφελούνται από τη δημιουργική ευφυΐα των συγγραφέων, θα μοιράζονται τα κέρδη αυτά με τους δημιουργούς, ώστε να πληρώνονται ικανοποιητικά, να απολαμβάνουν δίκαιες συνθήκες εργασίας και να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το συνδικαλιστικό κίνημα και είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων του Ηνωμένου Βασιλείου Σάντι Τοκσβιγκ.

Στο Λονδίνο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Λέστερ είναι προγραμματισμένη για τις 13.00 τοπική ώρα και αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι σεναριογράφοι Τζάκ Θορν, Ράσελ Ντέιβις, Άλις Νάτερ και Σάιμον Μποφόι, Ντένις Κέλι κ.ά..

Διαβάστε επίσης:

«Μάγισσα»: Συμπέθεροι από τη Μάνη Τάσος Νούσιας, Γιώργος Γάλλος για τη νέα σειρά του ΑΝΤ1

Disney: Αλλάζει ημερομηνίες στις πρεμιέρες της λόγω της απεργίας των σεναριογράφων

Τουρκία: Παρουσιαστής έβγαλε τα ρούχα του σε ζωντανή σύνδεση (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απεργία, ΗΠΑ, Μεγάλες,apergia, ipa, megales