Από καθημερινό σκάνερ θα παρακολουθούνται οι οφειλέτες – Στόχος να αυξηθούν τα έσοδα από φοροδιαφυγή

Εντατική παρακολούθηση των οφειλετών και καταγραφή της συμπεριφοράς τους σε πραγματικό χρόνο, με γρήγορες κατασχέσεις και νέες μεθόδους διασταυρώσεων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και περιπτώσεων φοροδιαφυγής και απάτης, αυτόματη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων και online είσπραξη φόρων αποτελούν κάποιες από τις καινοτόμες δράσεις που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για τη διαμόρφωση της εφορίας του μέλλοντος.

Ο στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων

μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής κατά 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και για μειώσεις στους έμμεσους φόρους κατά την περίοδο 2026-2028.

Στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Διαρθρωτικού Σχεδίου περιγράφονται οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με τη στήριξη πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα μέτρα

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τα εξής πεδία:

Ψηφιακός μετασχηματισμός φορολογικών ελέγχων: Σκοπός είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των φορολογικών ελέγχων, η βελτίωση της είσπραξης δημοσίων εσόδων και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου μέσω προηγμένων ψηφιακών λύσεων. Τα κύρια στοιχεία περιλαμβάνουν την αυτόματη συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων, την αναβάθμιση της πλατφόρμας myDATA για ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και τη σύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τα συστήματα της ΑΑΔΕ. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει επίσης την εισαγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη προηγμένων λύσεων λογισμικού, με ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2026.Αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας για εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών: Αυτή η δράση περιλαμβάνει την ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων, την παρακολούθηση των οφειλών σε πραγματικό χρόνο και τη δημιουργία προφίλ φορολογούμενων με δεδομένα κινδύνων μη συμμόρφωσης. Στόχος είναι ο κεντρικός συντονισμός φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών για την αποτελεσματική είσπραξη φόρων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας: Αφορά την ενοποίηση νομικών διατάξεων και την αύξηση της προσβασιμότητας, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου. Στοχεύει στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, με νέο σύστημα διαχείρισης γνώσης που θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στη φορολογική νομοθεσία. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης αναμένεται το 2025.Διευκόλυνση φορολογικής συμμόρφωσης: Περιλαμβάνει εξατομικευμένη πληροφόρηση, αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων και υποστήριξη των φορολογουμένων για την κατανόηση του νομοθετικού πλαισίου. Στόχος είναι η προώθηση της συμμόρφωσης χωρίς επιβολή κυρώσεων, μέσω στοχευμένων δράσεων πληροφόρησης και επικοινωνίας.Ψηφιακός μετασχηματισμός των φορολογικών αρχών: Προβλέπει την αναβάθμιση της διαχείρισης εσόδων και των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει 14 υποέργα ψηφιακής υποδομής και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Φορολογικού Πληροφοριακού Συστήματος.Διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων με επιβράβευση: Σκοπός είναι η επιτάχυνση επιστροφών φόρων και η παροχή κινήτρων σε συνεπείς φορολογούμενους, καθώς και η εκσυγχρονισμένη διαδικασία εξυπηρέτησης.Αύξηση απόδοσης υπηρεσιών μέσω τεχνολογίας: Στρατηγική που περιλαμβάνει ενίσχυση συνεργασιών με άλλους οργανισμούς, ανίχνευση επιχειρησιακών κινδύνων και μείωση διοικητικού κόστους μέσω εκσυγχρονισμών. Προβλέπεται, επίσης, η προώθηση της διαφάνειας και της ακεραιότητας, καθώς και η καταπολέμηση διαφθοράς μέσω ανασχεδιασμού των διαδικασιών ελέγχου.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Μέρος των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα κατευθυνθεί σε περαιτέρω μείωση φόρων

Ανεβάζει ταχύτητα η ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου – Ποιος είναι ο σχεδιασμός

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δηλωθούν αναδρομικά ποσά που ελήφθησαν από μισθωτούς και συνταξιούχους εντός του 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Στόχος,– stochos