Κυβέρνηση: Από τη μία μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ζόρια
Με μεταρρυθμιστική φούρια υποδέχθηκε το 2024 η κυβέρνηση. Μετά τον μίνι ανασχηματισμό στην αρχή του χρόνου, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο για το νέο έτος παρουσιάστηκαν ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε νέα νομοσχέδια, τα οποία εντάσσονται στο ευρύτερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επίτευξη του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας» που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός.
Και δεν είναι μόνο αυτά: μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Βουλή θα κληθεί να συζητήσει
Στα παραπάνω κάλλιστα μπορεί να προστεθεί και η φρέσκια κυβερνητική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ακρίβειας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει νέα σειρά μέτρων σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και να επαναλαμβάνει ότι «η μάχη για να τιθασεύσουμε την ακρίβεια και για να επιβάλουμε κανόνες εντονότερου ανταγωνισμού υπέρ του καταναλωτή είναι μια μάχη διαρκής. Και στη μάχη αυτή αξιοποιούμε διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι – και θα έλεγα ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες – ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπανανία” και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός».
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, τουλάχιστον για το τρέχον διάστημα, είναι να παρουσιάσει το… μεταρρυθμιστικό της πρόσωπο, προχωρώντας σε ευρείας κλίμακας νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο πεδίο τομέων και αντικειμένων της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας (ας μην ξεχνάμε και το επίμαχο νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια), με κορύφωση τη συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει από το 2025, με στόχο να «περάσει» από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, ενώ όλα αυτά φαντάζουν ενδιαφέροντα και κάποια από τα προωθούμενα μέτρα σίγουρα αλλάζουν σημαντικά πράγματα στη ζωή των πολιτών, εντούτοις όλος αυτός ο μεταρρυθμιστικός… οίστρος μοιάζει να «θαμπώνει» από προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά την καθημερινότητα και σχετίζονται με κρίσιμους τομείς της λειτουργίας της χώρας. Διότι προφανώς ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που εκσυγχρονίζει το οικογενειακό δίκαιο στη χώρα, ωστόσο τα ανεπίλυτα προβλήματα των πολιτών μοιάζουν πολύ πιο πιεστικά. Ποια είναι αυτά;
Ακρίβεια και Υγεία1. Ακρίβεια: Και μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου με βασικό αντικείμενο την τιμή του βρεφικού γάλακτος, η οποία έχει… εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα, δείχνει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν το σούπερ μάρκετ ή το πρατήριο καυσίμων με… δέος. Ταυτόχρονα η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε «πληθωρισμό της απληστίας» αποτελεί μείζονα αλλαγή στη ρητορική της κυβέρνησης, η οποία έως σήμερα μιλούσε σχεδόν αποκλειστικά για εισαγόμενο πληθωρισμό και ακρίβεια.
Η αποτελεσματικότητα της νέας δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό θα κριθεί στα… μαρμαρένια αλώνια της αγοράς, ωστόσο το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης προχώρησε ο ίδιος στην ανακοίνωση λήψης νέων μέτρων κατά της ακρίβειας υπογραμμίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα μάλλον δεν κρίνονται ιδιαιτέρως επαρκή.
Ταυτόχρονα η αναφορά του στους «δύσκολους» ελέγχους της αγοράς που πραγματοποιεί η ΔΙΜΕΑ θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως παραδοχή των δυσκολιών που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να ελέγξει φαινόμενα αισχροκέρδειας σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά.
Στα παραπάνω, φυσικά, πρέπει να προστεθούν και τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν – όχι πλέον δυσφορία, αλλά – αγωνία των πολιτών για τα διαδοχικά κύματα της ακρίβειας, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τις πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, που αποτελούν και την κεντρική πολιτική ανάσχεσης των συνεπειών της αύξησης των τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το 60% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι για τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού του το 2024 θα είναι εξίσου κακό ή και χειρότερο από το 2023, ενώ το 42% δήλωσε ότι αυτό που το φοβίζει περισσότερο είναι «να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα».
2. Υγεία: Προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον τομέα της Υγείας ως τον χώρο με τον οποίο η κυβέρνηση θα ασχοληθεί περισσότερο από κάθε άλλο κατά τη νέα θητεία της, κινούμενη σε τρεις βασικούς άξονες: προσλήψεις 10.000 ατόμων, αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας και αναμόρφωση του ΕΚΑΒ.
Μάλιστα, όταν αποφάσισε να μετακινήσει εκ νέου τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έβαλε στη θέση του στο υπουργείο Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη, έναν άνθρωπο ο οποίος είχε διατελέσει ξανά υπουργός Υγείας και, προφανώς, γνωρίζει τον χώρο.
Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει περίπου 2,17 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας, ενώ και στον κρατικό προϋπολογισμό τα κονδύλια για την Υγεία αυξήθηκαν κατά 897 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το ταλαιπωρημένο από τη δεκαετή κρίση και την πανδημία του SARS-CoV-2 ΕΣΥ δείχνει διαρκώς τις αδυναμίες του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα κι όταν προκηρύσσονται θέσεις γιατρών, το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό, λόγω χαμηλών αποδοχών και απουσίας επιπλέον κινήτρων, με αποτέλεσμα τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν ακάλυπτα και ο τομέας της Υγείας να… ζορίζεται όλο και περισσότερο (πολλώ δε μάλλον σε μια περίοδο όπου η Covid-19 και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού κάνουν… θραύση).
Καθημερινότητα1. Ασφάλεια: Η άρον-άρον αντικατάσταση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η επιστροφή του Χρυσοχοΐδη σε… γνώριμα λημέρια, αν και έγινε εντελώς ξαφνικά, μάλλον δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», καθώς, μετά τον θάνατο του αστυνομικού που είχε τραυματιστεί με ναυτική φωτοβολίδα σε επεισόδια με οπαδούς έξω από το κλειστό του Ρέντη στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως λένε οι πληροφορίες, το κλίμα βάρυνε πολύ για τον Γιάννη Οικονόμου και τον Κώστα Κατσαφάδο στο κτήριο της Κατεχάκη.
Στόχος των αλλαγών, λένε κυβερνητικές πηγές, είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και ιδίως της ΕΛ.ΑΣ., σχέσεις που το τελευταίο διάστημα είχαν διαταραχθεί. Ταυτόχρονα, όμως, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το οποίο – παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «νόμου και τάξης» – είχε τρωθεί εδώ και καιρό, από την εισβολή των ακροδεξιών Κροατών χούλιγκαν που κατέληξε στη δολοφονία φιλάθλου της ΑΕΚ μέχρι τα πολλά περιστατικά βίας και παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει θέσει ως προτεραιότητά του την αύξηση της αστυνόμευσης, ιδίως δε στην Αττική, όπου, άλλωστε, παρατηρείται και το μεγαλύτερο ποσοστό της παραβατικότητας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο Χρυσοχοΐδης φέρεται έτοιμος να «βάλει χέρι» στο νομικό καθεστώς που διέπει τις μεταθέσεις αστυνομικών στον τόπο καταγωγής τους, προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη που θα ασχολείται με την αστυνόμευση. Ωστόσο, μένει να φανεί πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά και τι αντίκτυπο θα έχει στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.
2. Εκπαίδευση: Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα (το οποίο θα επιτρέψει την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ) ως «τομή» στον χώρο, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι νομικοί έχουν εκτιμήσει πως η «ντρίμπλα» που επιχειρείται με το άρθρο 28 του Συντάγματος ενδεχομένως να… γκελάρει και το όλο θέμα να καταλήξει να κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω σύγκρουσης με το άρθρο 16, το οποίο, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρήσει κατά τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα.
Εν πάση περιπτώσει, εν αναμονή της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, οπότε θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ και στην Ελλάδα, στα προβλήματα της Εκπαίδευσης στις μικρότερες βαθμίδες (κενά στο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, προβλήματα στις υποδομές και στα σχολικά κτήρια κ.λπ.) αναμένεται να προστεθούν και οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο αυτό (ήδη έχουν αρχίσει), οι οποίες εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, το μέγεθος της οποίας ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Πάντως, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, θεωρώντας (βάσει και των σφυγμομετρήσεων) ότι έχει την κοινωνία με το μέρος της.
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ για την εξεταστική – «Πόντιος Πιλάτος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης»
Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου από τη Νέα Αριστερά
Ένα νεύμα της Τέιλορ Σουίφτ θα… σώσει τις Ευρωεκλογές – Τι της ζήτησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περιμένουν δίδυμα και μόλις ανακοινώθηκε στο Happy Day!
- Αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό στη Θεσσαλονίκη και τον σκότωσε
- Το αρχαίο DNA αποκαλύπτει το λόγο για τα υψηλά ποσοστά σκλήρυνσης κατά πλάκας στην Ευρώπη
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Βραδινή έξοδος με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη Μαρινέλλα - Δείτε βίντεο
- Σε έξαρση λοιμώξεις στρεπτόκοκκου σε παιδιά. Πώς μεταδίδονται, ποια είναι τα συμπτώματα
- ΔΕΔΔΗΕ: Αύξηση τελών χρήσης λόγω μηνιαίας μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος;
- Ζούσε τη φρίκη στο ίδιο της το σπίτι η 18χρονη – Νέες αποκαλύψεις για το «έγκλημα τιμής» στον Βόλο
- Συγκλονίζει γιατρός του ΕΣΥ που παραιτήθηκε με καταγγελίες
- Πρίγκιπας Χάρι – πρίγκιπας Γουίλιαμ: Η μυστική φράση που χρησιμοποιούσαν για 25 χρόνια σε καταστάσεις κρίσης
- Θεσσαλονίκη: Σήμερα η κηδεία της 41χρονης εγκύου - Αρνούνται κάθε συμμετοχή οι κατηγορούμενοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το μεσημέρι ενάντια στη λειτουργία τους – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο
- Κυβέρνηση: Από τη μία μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ζόρια
- Survivor: Η στιγμή της πρώτης αποχώρησης – Ποια παίκτρια είδε την πόρτα της εξόδου (Video)
- ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για «φορολογικό διαζύγιο» – Οι παγίδες και τα οφέλη
- Λιμάνι Πειραιά: Μηχανική βλάβη στο πλοίο «Απόλλων Ελλάς»
- Συγκλονίζει ο Γιώργος Χριστοδούλου: «Έβηξε και έμεινε εκεί επί τόπου, εγκεφαλικά νεκρός»
- Ποιες τροφές εξασθενούν το ανοσοποιητικό και βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
- Μεσολόγγι: Σε αδιέξοδο οι έρευνες για τον Μπάμπη – «Ο κρεοπώλης έχει πέσει σε αντιφάσεις – Είναι ένας άνθρωπος βίαιος» (video)
- Σοκολάτα: Τελικά κάνει καλό στην υγεία; – Πώς επηρεάζει καρδιά και ψυχολογία
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Λίγο νωρίτερα οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία (video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Κυβέρνηση: Από τη μία μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ζόρια
- Σκέρτσος για ομόφυλα ζευγάρια: Κάνουμε ό,τι εφαρμόζουν ήδη 39 χώρες της Δύσης (Video)
- Μητσοτάκης – Μαρέβα: Βραδινή έξοδος στο κέντρο όπου εμφανίζεται η Μαρινέλλα (video)
- Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το μεσημέρι ενάντια στη λειτουργία τους – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο
- Ποιες τροφές εξασθενούν το ανοσοποιητικό και βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
- Μεσολόγγι: Σε αδιέξοδο οι έρευνες για τον Μπάμπη – «Ο κρεοπώλης έχει πέσει σε αντιφάσεις – Είναι ένας άνθρωπος βίαιος» (video)
- Λιμάνι Πειραιά: Μηχανική βλάβη στο πλοίο «Απόλλων Ελλάς»
- Σοκολάτα: Τελικά κάνει καλό στην υγεία; – Πώς επηρεάζει καρδιά και ψυχολογία
- Πορτοσάλτε: «Άδικη η διαγραφή προστίμων για τον κορωνοϊό – Να επιστρέψουν τα λεφτά σε όσους πλήρωσαν» (Video)
- Συγκλονίζει ο Γιώργος Χριστοδούλου: «Έβηξε και έμεινε εκεί επί τόπου, εγκεφαλικά νεκρός»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα καμπάνια για εμβόλια αντί για προσλήψεις
- «Λευκή επιταγή» Μητσοτάκη σε Χρυσοχοΐδη για τομές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. - Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν
- Λεία πάνω από 30.000 ευρώ για σπείρα που «άνοιγε» σπίτια στα Γιάννενα
- Βραδινή έξοδος στη Μαρινέλλα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα [βίντεο]
- Πλεύρης για ομόφυλα ζευγάρια: Έχω αποφασίσει τι θα κάνω -Σημαντικό να ακουστούν τα επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο
- Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από την κακοκαιρία στο Λεκανοπέδιο
- Ευρωλίγκα: Σε τροχιά τετράδας ο Παναθηναϊκός
- Αύξηση της ανεργίας παγκοσμίως το 2024, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα- Έρχεται νέα ψυχρή εισβολή με χιόνια