Από το Μινσκ με… αγάπη!
Πρέπει να ήταν κάπως άβολη η θέση του Νίκου Δένδια την περασμένη Δευτέρα δίπλα στον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, το ρωσικό θέρετρο στον Εύξεινο Πόντο. Ήταν η μέρα που, όπως ειπώθηκε κατά κόρον στην Ελλάδα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσπαθούσε να θερμάνει κάπως τις παγωμένες σχέσεις μας με τη Μόσχα αποβλέποντας, μεταξύ άλλων, και στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών.
Όμως την προηγουμένη η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, μιας χώρας με πλήρη εξάρτηση από τη Μόσχα, είχε βάλει φωτιά σε Αθήνα,
Όλα αυτά για τα… μάτια του δημοσιογράφου, μπλόγκερ και, κατά βρετανικό δημοσίευμα (των «Times» του Λονδίνου), μέλους σκληρής νεοναζιστικής οργάνωσης, με δράση στην ανατολική Ουκρανία, Ρομάν Προτάσεβιτς, τον οποίο ο ηγέτης της Λευκορωσίας είχε σε περίοπτη θέση στη μαύρη λίστα των αντικαθεστωτικών και έκανε ολόκληρη αεροπειρατεία για να τον οδηγήσει στο μπουντρούμι.
● Η Ελλάδα ωρυόταν και ζητούσε αυστηρές κυρώσεις επειδή η αρχή του «κόλπου» έγινε στην Αθήνα, κάτω από τη μύτη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία αγρόν ηγόραζε παρότι ο Λευκορώσος αντιφρονών ήταν επί μέρες στην Ελλάδα και αποτελούσε δυνάμει στόχο.
● Η Ουάσιγκτον, μέσω του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και έκανε λόγο για «σοκαριστική ενέργεια» που «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».
● Η Ε.Ε. απειλούσε θεούς και δαίμονες με κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε την ημέρα που ο Δένδιας βρισκόταν στη Ρωσία – ευτυχώς αποφεύγοντας τις πεπονόφλουδες που δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο να βρει στον δρόμο του.
Η κύρια διάσταση αυτής της υπόθεσης είναι, προφανώς, διεθνής.
Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι ο απόλυτος άρχων στη χώρα του από την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς εκλέχθηκε μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1994, και παραμένει Πρόεδρός της επί 27 συναπτά έτη. Η διακυβέρνησή του είναι πανθομολογουμένως αυταρχική και ο προσανατολισμός του είναι ξεκάθαρα φιλορωσικός, αφού είναι πολιτικά και οικονομικά εξαρτημένος από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο είναι είτε στη φυλακή είτε εκτός χώρας και η εξουσία του ελάχιστα έχει απειληθεί. Σίγουρα πάντως η Λευκορωσία είναι μια χώρα στην οποία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει κάποια από τις περίφημες «πορτοκαλί επαναστάσεις», οι οποίες ξεσπούν κάθε φορά που μια χώρα, ένα κρατίδιο ή μια επαρχία στην περίμετρο της Ρωσίας κρίνεται από διάφορα δυτικά επιτελεία ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από αυτήν.
Η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος το 2020 κατέληξε στη σύλληψη και την αποχώρηση από τη χώρα της ανθυποψήφιάς του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ύστερα από ένα κύμα βίας που κατέστειλε διά των όπλων τις διαδηλώσεις των αντιφρονούντων, και στη φυλάκιση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα, η οποία απειλείται με ποινή κάθειρξης πέντε ετών για «ενέργειες που αποσκοπούν στην υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας της Λευκορωσίας».
Ως εκ τούτων η αεροπειρατεία – με την οποία υποχρέωσε το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο Μινσκ συνοδεία μαχητικού Mig με πρόσχημα απειλή για βόμβα από τη… Χαμάς, η οποία βεβαίως διέψευσε το ανόητο σενάριο – μπορεί να θεωρηθεί ένα ακόμη μήνυμα από την πλευρά του Λουκασένκο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κανενός είδους προμοτάρισμα αναταραχών στο εσωτερικό της χώρας του εκ μέρους δυτικών δυνάμεων.
Στη Δύση, με πηγή το δίκτυο Nexta, με το οποίο συνεργάζεται ο Προτάσεβιτς, κυκλοφόρησε το σενάριο ότι στο απαχθέν αεροσκάφος, εκτός από τους πράκτορες της λευκορωσικής υπηρεσίας πληροφοριών KGB (το όνομα έχει παραμείνει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης), επέβαιναν και πράκτορες της ρωσικής αντίστοιχης υπηρεσίας (FSB), οι οποίοι ανάγκασαν το πλήρωμα της Ryanair να γυρίσει το αεροσκάφος στο Μινσκ λίγο πριν αυτό εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Αυτό το στοιχείο μένει να επιβεβαιωθεί από τις έρευνες, ωστόσο, ανεξάρτητα από τη βασιμότητά του, δύσκολα μπορεί κάποιος να παραβλέψει ότι η Ρωσία αποκομίζει ένα παράπλευρο όφελος από αυτήν την ιστορία. Στέλνει – ηθελημένα ή όχι, αδιάφορο προς το παρόν – το μήνυμα ότι κανείς δεν επιτρέπει να παίζονται παιχνίδια στην περίμετρό της, στον ζωτικό της χώρο. Δεν θέλει άλλωστε σε καμιά περίπτωση να επαναληφθούν παλαιότερες περιπέτειες:
● Αυτή με τη Γεωργία το 2008, επί Προεδρίας του ανεκδιήγητου εκείνου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος επιχείρησε να ανακτήσει τον έλεγχο στις ρωσόφιλες αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και, ύστερα από έναν ανόητο και καταδικασμένο πόλεμο πέντε ημερών, στον οποίο φυσικά δεν τον βοήθησαν όσοι από τη Δύση νωρίτερα τον ενθάρρυναν με δέλεαρ την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., κατάφερε να τις δει… ανεξάρτητες και ολοκληρωτικά ελεγχόμενες από τη Ρωσία.
● Αυτή με την Ουκρανία, η οποία το 2014 βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πορτοκαλί επανάστασης εναντίον του φιλορώσου Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πάλι ύστερα από έντονες παροτρύνσεις της Δύσης για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτή η περιπέτεια κατέληξε σε έναν εμφύλιο στην ανατολική Ουκρανία, που ακόμη δεν έχει λήξει, παρότι η περιοχή ελέγχεται πλέον από τη Μόσχα, και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η Λευκορωσία είναι μια χώρα πλήρως απομονωμένη και απολύτως εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Ίσως, αν χρειαστεί, θα ενοποιηθεί μαζί της. Ίσως πετάξει στα αζήτητα τον Λουκασένκο αν της γίνει βάρος. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θέλει να τη δει να περνά υπό δυτικό έλεγχο.
Καθώς ήδη έχει συμφωνηθεί ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, μια έμμεση δήλωση ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τον έλεγχο στην περίμετρό της είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
Άλλωστε ο ομόλογός του των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι η στάση του έναντι της Μόσχας θα είναι πολύ πιο σκληρή από αυτήν του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ και ήδη έχει φροντίσει να υποστηρίξει επικοινωνιακά αυτή τη νέα τακτική του αποκαλώντας δημοσίως «killer» τον ανταγωνιστή του. Επιπλέον έχει ανακοινώσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας επικαλούμενος εμπλοκή της (και) στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές. Μάλιστα είναι φανερή η προσπάθειά του να δώσει νέα ένταση στο ανατολικοευρωπαϊκό αντιρωσικό μέτωπο.
Από την πλευρά της η Μόσχα επιχειρεί να απαντήσει ανακοινώνοντας ότι πρώτη φορά μπορεί, με βάση τη Συρία, να διεξάγει «εκπαιδευτικές πτήσεις σε νέες περιοχές» με βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων, τα υπερηχητικά Tupolev Tu-22M3, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
Προφανώς οι δύο ηγέτες θα μετρήσουν τον ίσκιο τους πρώτη φορά ενώπιον του παγκόσμιου ακροατηρίου μετά την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, ωστόσο αυτό το μέτρημα θα είναι σε πρώτη φάση συμβολικό. Ο καθένας έχει τα όπλα του και για τον Πούτιν η αεροπειρατεία του Λουκασένκο είναι ένα από αυτά. Όχι μόνο για τους λόγους που ήδη αναφέραμε, αλλά και διότι πήρε μια επικοινωνιακή νίκη από την Ε.Ε.
Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί άλλωστε το ότι, ύστερα από την απίστευτα χονδροειδή κίνηση του ηγέτη της Λευκορωσίας, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν να κηρύξει την… απομόνωση μιας ήδη πλήρως απομονωμένης χώρας, η οποία πλέον εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τη Μόσχα για να διασφαλίσει την ύπαρξή της;
Όχι ότι το στρατηγικά κουτσό ευρωσύστημα μπορούσε περισσότερα – για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε δύο πολύ ενδιαφέροντα πράγματα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ύστερα από τη σύνοδο κορυφής και τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας:
«Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι η πράξη αυτή συνιστά ουσιαστικά μία απόπειρα κρατικής αεροπειρατείας. Είναι μία πράξη η οποία απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Αυτή η δήλωση επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι υπήρξε μια πλήρως οργανωμένη επιχείρηση από την πλευρά της Λευκορωσίας με στόχο την απαγωγή του Ρομάν Προτάσεβιτς. Η οποία, προφανώς, απαιτούσε γνώση της επιβίβασης του θύματος στη συγκεκριμένη πτήση της Ryanair με τον συγκεκριμένο προορισμό (το Βίλνιους της Λιθουανίας), από τον οποίο μια καλά οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης με στρατιωτική υποστήριξη θα μπορούσε εύκολα να την εκτρέψει.
Άρα κάποιοι – προφανώς κατάσκοποι και όχι πρόσκοποι ή ιερομόναχοι –, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Προτάσεβιτς στην Ελλάδα, είχαν πλήρη έλεγχο των κινήσεών του και ήταν σε θέση να πληροφορήσουν με αξιοπιστία το Μινσκ για τις κινήσεις του.«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής του αεροσκάφους από την πορεία του και την προσγείωσή του τελικά στο Μινσκ αντί του Βίλνιους, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί».
Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός διαψεύδει την εκτίμηση του Ιρλανδού διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair Μάικλ Ο’Λίρι ότι υπήρχαν πράκτορες της λευκορωσικής μυστικής υπηρεσίας KGB μέσα στην πτήση που έφυγε από την Αθήνα για τη Λευκορωσία. Δεν διαψεύδει, ωστόσο, τη δράση ξένων πρακτόρων στην Ελλάδα, κάτω από τη μύτη της δικής μας ΕΥΠ. Ούτε θα μπορούσε άλλωστε με δεδομένο ότι η λευκορωσική πειρατεία προϋπέθετε πληροφορίες που θα συλλέγονταν στη χώρα μας.
Το θέμα είναι σοβαρό διότι:Όταν επισκέπτεται τη χώρα σου κάποιος που βρίσκεται – δικαίως ή αδίκως δεν έχει σημασία – υπό διωγμόν, εν προκειμένω η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, εκλογική αντίπαλος του Λουκασένκο και ήδη διαμένουσα για λόγους ασφαλείας εκτός της χώρας της, οφείλεις να προστατεύεις τόσο την ίδια όσο και τους συνοδούς, συνεργάτες και υποστηρικτές της. Αν μη τι άλλο, για να μην γίνει η Ελλάδα θέατρο ξεκαθαρίσματος αλλότριων λογαριασμών.Όταν στη χώρα σου βρίσκεται μια ομάδα προσώπων που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος δύο υπερδυνάμεων με αντικρουόμενα συμφέροντα, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να τους ξεφορτωθείς χωρίς να ανοίξει μύτη. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη υπηρεσιών πληροφοριών που κάνουν στοιχειωδώς τη δουλειά τους.Όταν είσαι σε μια κρίσιμη φάση αναζήτησης τουριστικών πελατών και πλασάρεις παντοιοτρόπως ότι είσαι μια ασφαλής χώρα, δεν μπορεί να επιτρέπεις έναν «χορό κατασκόπων» να εκτυλίσσεται στο κέντρο της Αθήνας και στο κεντρικό σου αεροδρόμιο.Όταν – παρότι τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα – οι αρμόδιες υπηρεσίες σου αποτυγχάνουν, τότε απλώς παίρνεις σκούπα και φαράσι. Δεν κάνεις μισές διαψεύσεις, οι οποίες καταλήγουν να αποτελούν επιβεβαιώσεις της αποτυχίας.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα…
Ειδήσεις σήμερα
Χανιά: Τα σενάρια που εξετάζει η αστυνομία για τον θάνατο της 11χρονης – «Ήταν άγγελος», λέει η μητέρα της (video)
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Κόλαφος η κατάθεση Βερύκιου, αποδόμησε οριστικά το αφήγημα της ΝΔ
Ιδιοφυία ετών 2- Έχει IQ 146 μετράει μέχρι το 100 και ξέρει ήδη δυο γλώσσες (Video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φρίκη: 22χρονη μπήκε σε ασθενοφόρο και τη βίασαν ομαδικά
- Η Έλενα Παπαρίζου δίνει αποστομωτική απάντηση στα σχόλια για τα κιλά της
- Σοκ στα Χανιά: Ενδείξεις αυτοκτονίας της 11χρονης Ιωάννας | Video
- MasterChef 5: Κατέβασε «ρολά» η Μαρίνα Ντεμολλάι
- Στην εντατική του Τζανείου 34χρονη γυναίκα από τον Πύργο – Είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca
- Νέα μελέτη για τα εμβόλια: Το CoronaVac μειώνει τη θνητότητα κατά 97% και της Pfizer κατά 80%
- Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο και την ψυχή του...
- Εστίαση: Επιστρέφει η μουσική ..
- MasterChef 5: Νίκη απόψε και προβάδισμα για τον τελικό στην Μαρίνα
- Άννα Βίσση: «Ένιωσε σαν πριγκίπισσα» στη συνάντησή της με τον Αλβέρτο του Μονακό - Δείτε φωτογραφία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- ΚΚΕ: Διεργασίες για απεργιακό μέτωπο ώστε να μην κατατεθεί το εργασιακό
- Από το Μινσκ με… αγάπη!
- Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Π.Ο.Υ. να προχωρήσει στην έκθεση για την προέλευση του ιού
- Κορωνοϊός: Αναβολή για ένα μήνα στην τελετή απονομής των Όσκαρ του 2022
- Στο στόχαστρο του Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση Προτάσεβιτς
- Λουκουμάδες από κολοκυθάκια
- Shabu, το ναρκωτικό που παγιδεύει τις Φιλιππίνες στο φάσμα των παραισθήσεων
- Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Μικρό καλάθι κρατά η Αθήνα – Τι προβληματίζει την κυβέρνηση
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Από το Μινσκ με… αγάπη!
- Στο στόχαστρο του Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση Προτάσεβιτς
- ΚΚΕ: Διεργασίες για απεργιακό μέτωπο ώστε να μην κατατεθεί το εργασιακό
- Shabu, το ναρκωτικό που παγιδεύει τις Φιλιππίνες στο φάσμα των παραισθήσεων
- Λουκουμάδες από κολοκυθάκια
- Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Μικρό καλάθι κρατά η Αθήνα – Τι προβληματίζει την κυβέρνηση
- Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Π.Ο.Υ. να προχωρήσει στην έκθεση για την προέλευση του ιού
- Κορωνοϊός: Αναβολή για ένα μήνα στην τελετή απονομής των Όσκαρ του 2022
- «Όχι» των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο επιστροφής στους «Ανοιχτούς Ουρανούς»
- Σασόλι-Μισέλ για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ: Ευρώπη και Ελλάδα άλλαξαν μαζί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εκδήλωση για το Περιβάλλον διοργανώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
- Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την αιτία των θρομβώσεων
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε παλιά βαγόνια του ΟΣΕ - Στις φλόγες αρκετά βαγόνια
- Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό και με μία δόση εμβολίου; Πως το αποκτάμε, που το χρησιμοποιούμε
- Το «My Greece» ταξιδεύει στα Άγραφα και τη Λίμνη Πλαστήρα
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος σε Αθήνα, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κορυδαλλό
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε βαγόνια στον σιδηροδρομικό σταθμό [βίντεο]
- Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια
- Ανησυχία στη Δανία μετά την αύξηση του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού
- 40 χρόνια στην ΕΕ: «Ubi concordia, ibi victoria», όπου ενότητα, εκεί η νίκη