Από τον Ηλία Ηλιού στον Αλέξη Τσίπρα!

ΣΤΗΛΕΣΙστορίες για αγρίους

Παρακολουθώντας κανείς με έντονη ανησυχία αυτόν τον κοινοβουλευτικό εκπεσμό από την ευκαιριακή επικράτηση τυχάρπαστων, αγραμμάτων, αήθων και αγενών εκπροσώπων που συνθέτουν την πιο μελανή εικόνα του κοινοβουλίου των μεταπολιτευτικών τουλάχιστον χρόνων, ανακαλεί μελαγχολικά το απολεσθέν κοινοβουλευτικό ήθος της Αριστεράς και ανδρών όπως ο Ηλίας Ηλιού.

Βεβαίως, ο Ηλιού, δεινός ρήτορας, ευγενική και μετριοπαθής προσωπικότητα, ένας κοινοβουλευτικός πολύτιμος λίθος, μεταφραστής και σχολιαστής της Ρητορικής του Αριστοτέλη και δυο λόγων του Αισχίνη, το «Κατά

Τιμάρχου» και «Περί παραπρεσβείας», δεν διακρίθηκε στις καταλήψεις, ούτε ηγήθηκε του δεκαπενταμελούς μαθητικού κινήματος, προσόντα που εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα στα χρόνια των αγανακτισμένων, πολύ δε περισσότερο δεν αποτελούσε τερατούργημα του κομματικού σωλήνα. Ξεκίνησε την ενεργό πολιτική του δράση στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 1932 θέτοντας για πρώτη φορά υποψηφιότητα στο νομό Λέσβου με το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Αν ανατρέξει κανείς τόσο στην προδικτατορική ΕΔΑ αλλά και στα δυο ΚΚΕ της Μεταπολίτευσης που προέκυψαν από την διάσπαση του 1968, η κοινοβουλευτική τους παρουσία, παρά τις ιδεολογικές διαφορές και τις οξύτατες αντιπαραθέσεις, υπήρξε πάντα σοβαρή, υπεύθυνη και αξιοπρεπής, και κυρίως εντός των θεσμικών πλαισίων. Οι εκάστοτε πολιτικοί αρχηγοί τους διακρίνονταν για την κοσμιότητά τους και την παντελή έλλειψη χυδαίου πολιτικού λόγου. Κάτι που αποτελεί θλιβερό κανόνα της σημερινής άτακτης, ανομοιογενούς, παρά φύσιν Αριστεράς που γνωρίζουμε επώδυνα στις μέρες μας, αποτυπώνοντας το πιο ευτελές σύμπτωμα της βαθύτατης εκτός των άλλων πολιτισμικής κρίσης.

Από τον πρωθυπουργό έως και τον τελευταίο εκπρόσωπο αυτού του κόμματος αλλά και των επιλεγμένων συνεταίρων τους στην επιχείρηση της εξουσίας εκφέρεται ένας πρωτοφανούς ευτέλειας πολιτικός λόγος που δεν αρμόζει ούτε στα πιο αμφιβόλου ποιότητας καφενεία. Ταυτόχρονα με την συστηματική και στοχευμένη υπονόμευση των θεσμών και δημοκρατικών λειτουργιών, και την καταιγιστική αλλοίωση κάθε πραγματικού γεγονότος, δημιουργούν μια δυστοπική ατμόσφαιρα όπου η κοινωνία εξισώνεται δραματικά με την πλέον άθλια εκδοχή ζωής.

Η κυβερνητική Αριστερά μετέτρεψε την μοναδική ευκαιρία εξουσίας που άδραξε, στην πιο απογοητευτική πολιτική παρωδία που βίωσε αποσαθρωτικά η χώρα. Η Αριστερά δεν αποδείχτηκε ένα πουκάμισο αδειανό, όσο ένα πουκάμισο μολυσμένο, ένα κουρέλι που με ύβρεις, διαστρεβλώσεις, αλητείες, εκβιασμούς και δολοπλοκίες προσπαθεί να περάσει ως μεταξωτό. Ωστόσο, το νέο ήθος και ύφος της εξουσίας θα φέρουν πλέον την σφραγίδα του Τσίπρα, του Πολάκη και των όμοιων τους!

Το 1962, ο Ηλιού ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να διαμαρτυρηθεί για την βία στα Πανεπιστήμια. Η απάντηση του Τσάτσου, μιας άλλης ξεχωριστής πνευματικής προσωπικότητας, είναι τόσο δικαιωμένη δεκαετίες μετά: «Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε τον χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού. Έχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο!». Ο Ηλιού, άνδρας εξίσου ευφυής, απάντησε το περίφημο «Κι μείς θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα!», παραπέμποντας στο περίφημο άρθρο 114 του Συντάγματος.

Ωστόσο, αυτές οι ιστορικές ατάκες όταν επαναλαμβάνονται δεύτερο χέρι, ακούγονται σαν παρωδεία, σαν ένα κύμβαλο αλαλάζον - και ενίοτε υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν εναντίον του κλεπταποδόχου.

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα!»: την φράση αυτή δίχως το αξιακό θεσμικό της βάρος και την στοιχειώδη επάρκεια και ήθος, κλήθηκε να ανασύρει ο σημερινός πρωθυπουργός δημιουργώντας τραγελαφικούς συνειρμούς σύγκρισης. Αυτό το ήθος και ύφος του πολιτεύεσθαι για την Αριστερά αποτελεί πλέον επώδυνο παρελθόν και οι ευθύνες του Αλέκου Αλαβάνου για αυτή την εξέλιξη, ιστορικές…

Ηλίας ΗλιούΑλέξης ΤσίπραςΑριστεράΚυβέρνησηΕΔΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα