Από Βρούτση σε Κατρούγκαλο και τούμπαλιν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

 

Νέο καθεστώς στις επικουρικές συντάξεις και ανατροπές στη δομή του ΕΦΚΑ δρομολογεί η νέα κυβέρνηση με διορθώσεις στον νόμο Κατρούγκαλου. Η μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα έρχεται στις επικουρικές συντάξεις αποκλειστικά για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1η/1/2021. Πρόκειται για ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με βάση το οποίο όσες εισφορές καταβάλλουν

οι ασφαλισμένοι τόση σύνταξη θα πάρουν.

Τα σημερινά επίπεδα των εισφορών δεν πρόκειται να αλλάξουν, ενώ το νέο καθεστώς δεν θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και τους σημερινούς ασφαλισμένους.
Το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό είναι η ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης, αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης.
«Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου, η οποία θα αφορά μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κυρανάκης.

Αυτό θα ισχύει και για την κύρια σύνταξη, σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως επιθυμεί.
«Ο νέος τρόπος ασφάλισης θα ισχύει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του» ανέφερε.

Το σχέδιο της Ν.Δ.

Για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία υποστήριξε ότι «έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε., η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους, εξονυχιστικούς, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού, γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (σ.σ.: μια ασφαλιστική)». 

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από 1ης/1/2021 ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του. Έτσι, χρόνο με τον χρόνο θα χτίζει το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης. Οι επιλογές του δεν θα αφορούν μόνο την επικουρική από τον δημόσιο φορέα επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και από άλλα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρείες τραπεζών ή ακόμη και από επαγγελματικά ταμεία που θα λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες με αντίτιμο τις καλύτερες αποδόσεις των επενδεδυμένων εισφορών.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί από τον πρώτο μήνα να παρακολουθεί την απόδοση των εισφορών του και εξετάζεται να έχει τη δυνατότητα ρευστοποίησης και καταβολής της σύνταξης μετά την πρώτη δεκαετία. Όσο περισσότερο θα μένει όμως με τις εισφορές του στο σύστημα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επικουρικής που θα περιμένει να εισπράξει.

Αλλαγές στον ΕΦΚΑ
Την ίδια ώρα έρχονται… αλλαγές στον ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια να  αντιμετωπίσει  προβλήματα κληρονομημένα από το παρελθόν, αλλά και αιτήματα επαγγελματικών φορέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Βρούτσης και Ν. Μηταράκης επεξεργάζονται το σενάριο διαχωρισμού Ταμείων εντός του ΕΦΚΑ, αλλά και εκείνο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα τετραετίας.

Ωστόσο η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2020, θα οδηγήσει και σε μείωση των συντάξεων. Το κόστος των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ισόποση «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Σημειώνεται ότι όσο χαμηλότερες είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, τόσο χαμηλότερη θα είναι και η σύνταξη που θα λάβει. Η μείωση των εισφορών θα ανέλθει σε 5 εκατοστιαίες μονάδες, αλλά σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας και από το 2020 μέχρι και το 2023.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το φθινόπωρο και θα προβλέπει ότι οι συνολικές, εργοδοτικές και εργατικές, ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και κατά 1,25% το 2023.
Με τις παρεμβάσεις αυτές, οι κρατήσεις συνολικά υπέρ του ΕΦΚΑ θα ανέλθουν στο 18,75% το 2020, στο 17,5% το 2021, στο 16,25% το 2022 και τελικά στο 15% το 2023.
Επίσης, κάθε χρόνο, κατά το διάστημα 2020-2023, θα μειώνονται κατά 0,625 μονάδες τόσο οι εργοδοτικές εισφορές όσο και οι εργατικές εισφορές. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα πέσουν στο 10,83% έναντι του 13,33% που είναι σήμερα, δηλαδή κατά 2,5 μονάδες.
Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το κόστος των μειώσεων των εισφορών στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και σχεδιάζεται να καλυφθεί από το κυνηγητό των ληξιπρόθεσμων χρεών και από την προσδοκώμενη αύξηση της απασχόλησης.
Οι θεσμοί ωστόσο, δύσκολα θα αποδεχτούν κάτι τέτοιο.

Μισθωτοί και επαγγελματίες

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όμως αναμένει και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου). Ανάλογα και με τις εξελίξεις, οι επιτελείς της οδού Σταδίου μελετούν τη δυνατότητα διαχωρισμού εντός του ΕΦΚΑ. Σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα ταμείο για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα τρίτο για αγρότες. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων (με τον τρόπο που ίσχυαν παλιότερα στον ΟΑΕΕ) για επαγγελματίες και αγρότες.  Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα τέτοιο πιθανό «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ, θα άνοιγε τον δρόμο για  την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για επαγγελματίες και αγρότες και την επιλογή  χαμηλού ή υψηλότερου ασφαλίστρου από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, κάτι που σημαίνει έως και υπερδιπλασιασμό των εισφορών που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες! Σήμερα οι εισφορές ξεκινούν από τα 120-150 ευρώ τον μήνα, όταν στον παλιό ΟΑΕΕ η μεσαία κλάση ξεκινούσε από 750 ευρώ το δίμηνο!

 

οικονομίαΑσφαλιστικόΒρούτσηςΚατρούγκαλοςνέο ασφαλιστικόκρατήσειςIssue: 2083Issue date: 25-7-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα