Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τα 5 αναπάντητα ερωτήματα για το «φιάσκο» των μυστικών υπηρεσιών

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τα κενά στα μέτρα ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας στην Πενσυλβάνια όπου και πραγματοποιήθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Νέα βίντεο ντοκουμέντα με τα 43 δραματικά δευτερόλεπτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ οι έρευνες των Αρχών εστιάζουν στα σοβαρά ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας, στη φύλαξη του πρώην Αμερικανού προέδρου. 

Ενδεικτικά, βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, δείχνει τον έναν από τους δύο

ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στην οροφή του κτιρίου πίσω από τον Τραμπ να διστάζει στιγμιαία να πυροβολήσει τον δράστη.

Η ανάλυση εικόνων από το σημείο δείχνει ότι ο λόγος που άργησε να αντιδράσει πιθανώς ήταν ένα δέντρο που εμπόδιζε το οπτικό του πεδίο.

Την ίδια ώρα, η Μυστική Υπηρεσία επιμένει το κτίριο που βρισκόταν ο δράστης ανήκε στη δικαιοδοσία των αρχών της Πενσυλβάνια. Ωστόσο ο πρώην πράκτορας Τζον Χάτσον αμφισβήτησε αυτήν την εκδοχή, λέγοντας:

«Είμαι μπερδεμένος σχετικά με το πώς ένα κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση 137 μέτρων θα μπορούσε να βρίσκεται εκτός ασφαλούς περιμέτρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως υπάρχουν ένστολοι γύρω από τα κτίρια».

Η μυστική υπηρεσία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι δεν ενίσχυσε την ασφάλεια του Τραμπ στο Μπάτλερ, γιατί έπρεπε να παρέχει ασφάλεια και στην πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν που έδινε ομιλία την ίδια στην πολιτεία. 

Με το φόβο για νέες επιθέσεις με πολιτικό κίνητρο να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα βλέμματα στρέφονται στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, όπου θα βρίσκονται 50.000 στελέχη και μέλη του κόμματος. Η μυστική υπηρεσία ότι δεν αλλάζει το σχέδιο ασφαλείας καθώς τα μέτρα που εφαρμόζει είναι ήδη δρακόντεια.


 
Το Συνέδριο θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη , οπότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει επίσημα το χρίσμα.

Τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα

Γιατί δεν είχε ασφαλιστεί εξ αρχής η οροφή;

Δύο σχεδόν ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας, δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο δράστης, Τόμας Μάθιου Κρουκς, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στην οροφή του κτηρίου δίπλα στην προεκλογική εκστρατεία – σε απόσταση μόλις 130 μέτρων από τη σκηνή που μιλούσε ο Τραμπ.

Γνωστό ότι ήταν ένα «αδύναμο σημείο» – κάποιος θα έπρεπε να βρίσκεται σε εκείνη την οροφή ή να φυλάει το κτήριο – επίσης θα έπρεπε να είχε μπλοκαριστεί η ευθεία γραμμή βολής προς τον πρώην Πρόεδρο.

Υπήρξαν προειδοποιήσεις για το δράστη;

Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει σε διεθνή ΜΜΕ ότι είδαν το δράστη να σέρνεται στην οροφή στην οροφή με ένα τουφέκι. Είπαν ότι ειδοποίησαν την αστυνομία πριν αρχίσει να πυροβολεί. Πράκτορες του FBI δήλωναν έκπληκτοι που δεν εντοπίστηκε πριν ανοίξει πυρ. Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τον εντόπισε ένας αστυνομικός, όμως ο δράστης τον απείλησε οπότε δεν κατάφερε να τον σταματήσει.

Μήπως οι μυστικές υπηρεσίες βασίστηκαν υπερβολικά στην τοπική αστυνομία;

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο δράστης πυροβόλησε από την αποκαλούμενη «δεύτερη περίμετρο», την οποία επιτηρούσαν οι τοπικές αρχές. Όμως, όπως λένε, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών η συνεργασία Ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών λειτουργεί όταν το σχέδιο διαχείρισης μίας απειλής είναι ξεκάθαρο. Ο σερίφης παραδέχτηκε «αποτυχία», όμως πρόσθεσε ότι δε φταίει κανείς γι’ αυτό.

Ήταν αρκετές οι δυνάμεις ασφαλείας για τη συγκέντρωση;

Κάποιοι λένε ότι οι πράκτορες δεν ήταν αρκετοί και οι τοπικοί αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι στη φύλαξη υψηλών προσώπων. Επίσης, οι μυστικές υπηρεσίες διέψευσαν δημοσιεύματα, που έλεγαν ότι η ομάδα του Τραμπ είχε ζητήσει αυξημένη φύλαξη, αλλά τους την αρνήθηκαν. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ επιμένουν: οι πόροι ήταν περιορισμένοι…

Έφυγε αρκετά γρήγορα ο Τραμπ από τη σκηνή;

Όλοι έσπευσαν να συγχαρούν τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που έσπευσαν να προστατεύσουν τον Τραμπ τα δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, όμως το ερώτημα παραμένει: έδρασαν αρκετά γρήγορα; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια περίπτωση. Οι πράκτορες εκτιμούν την κατάσταση και δρουν αναλόγως. Όμως, αρκετοί επισημαίνουν ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει ο Τραμπ στο αυτοκίνητό του.

Αλλαγή τακτικής από τον Τραμπ;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ήπια μέχρι στιγμής στάση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως είπε, θα κάνει την Πέμπτη μια τελείως διαφορετική ομιλία στο συνέδριο.

Σε άλλο τόνο είπε από αυτή που ήδη είχε προετοιμάσει, η οποία προφανώς θα είχε διχαστικά στοιχεία αν δεν είχε μεσολαβήσει η επίθεση εναντίον του. Όσον αφορά στο πόσο θα κρατήσει αυτό το κλίμα, ουδείς δεν μπορεί να το προβλέψει.

Σίγουρα, όμως, ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους. Η δε ανακοίνωση για το Χρίσμα θα καταδείξει και τι είδους διοίκηση θα αποφασίσει να ασκήσει ο Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, στο Δημοκρατικό Κόμμα, εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι θα μειωθούν οι φωνές που ζητούν από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα.

Πάντως, όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, δεν θα αποσυρθεί πλέον, διότι επικρατεί ηττοπάθεια. Στο Δημοκρατικό Κόμμα όμως θεωρούν δεδομένη την ήττα και δεν θέλουν να «κάψουν» άλλα στελέχη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Επομένως, θεωρούν ότι αφού είναι «χαμένο» το παιχνίδι, «ας πάρει πάνω του την ενδεχόμενη ήττα ο σημερινός πρόεδρος».

Αυτή τη στιγμή το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε τέλμα και σε αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής, καθώς οι επιθέσεις κατά του Τραμπ και η ανάδειξη των τρωτών σημείων του, σταματούν μέχρι νεοτέρας.

Παύει η δίωξη του Τραμπ για τα απόρρητα έγγραφα

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ακυρώνεται η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων, κάτι που λογίζεται ως μεγάλη δικαστική νίκη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα έρχεται μερικές ώρες μόλις μετά από την δολοφονική επίθεση σε βάρος του.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος άλλαξε το πρόγραμμά του, επιδόθηκε αυτό το σαββατοκύριακο που σημάδεψε τη χώρα σε προσπάθειες μείωσης της έντασης, σε επίσημες ομιλίες του.

«Δεν υπάρχει θέση για αυτού του είδους τη βία στην Αμερική», δήλωσε κυρίως ο 81χρονος Δημοκρατικός, απευθύνοντας έκκληση για «ενότητα» στο έθνος. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου τηλεφώνησε επίσης στον αντίπαλό του που τραυματίστηκε ελαφρά, εκφράζοντάς του την «ανακούφισή» του που είναι καλά και καταδικάζοντας την απόπειρα εναντίον της ζωής του.

Η επίθεση κατά του Τραμπ μπορεί να τον ωφελήσει εκλογικά, κρίνουν ειδικοί των πολιτικών επιστημών, επικαλούμενοι το προηγούμενο του Ροναλντ Ρίγκαν, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά από σφαίρα το 1981.

Αντιθέτως επισημαίνουν πόσο έχει αποδυναμωθεί ο Μπάιντεν από τα ενοχλητικά ερωτήματα σχετικά με την προχωρημένη ηλικία του και την πνευματική του διαύγεια, με μέλη του Κογκρέσου από το ίδιο το κόμμα του να τον καλούν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Για τον Μάρτιν Κάτλζερ, κάτοικο του Μιλγουόκι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η κούρσα για τον Λευκό Οίκο έχει «κριθεί».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει, επειδή έχουμε πάντα την τάση να συσπειρωνόμαστε γύρω από αυτούς που έχουν πληγεί», δήλωσε με σιγουριά ο εξηντάχρονος αυτός υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών στο AFP.

Διαβάστε επίσης:

Εντοπίστηκε σπηλιά κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από εκδήλωση μετά από λάθος… συναγερμό

Ντόναλντ Τραμπ: Θερμή υποδοχή στο Μιλγουόκι, απτόητος ετοιμάζεται για το χρίσμα – Απόψε ανακοινώνει αντιπρόεδρο, οι 3 υποψήφιοι

Keywords
Τυχαία Θέματα