Απορρίπτει η Άγκυρα την έκθεση της Κομισιόν: Αντικατοπτρίζει τις μαξιμαλιστικές, παράνομες απόψεις της Ελλάδας και της Κύπρου

Για «άδικες αξιολογήσεις» όσον αφορά στα πολιτικά κριτήρια και την εσωτερική πολιτική κατάσταση, κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που απορρίπτει τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ετήσια αξιολόγηση της Τουρκίας, ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Μεγάλο μέρος της απάντησης της Άγκυρας προς τις Βρυξέλλες είναι αφιερωμένο στις επισημάνσεις της έκθεσης για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την

Κύπρο, ενώ διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, η προσδοκία της Άγκυρας για άρση των πολιτικών εμποδίων στις σχέσεις της με την ΕΕ που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο το 2019.

Συγκεκριμένα στην τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Τουρκία διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, βελτίωσε τις σχέσεις της με την Ελλάδα και ενίσχυσε την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ. Δεδομένης της εποικοδομητικής προσέγγισης της Τουρκίας, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αναμένουμε ότι θα αρθούν τα πολιτικά εμπόδια στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που επιβλήθηκαν από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019».

Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς» που ενσωματώνονται στην έκθεση, ενώ για το Κυπριακό επαναλαμβάνεται η τουρκική θέση ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν λόγο στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος με τον επιπλέον ισχυρισμό πως «η ΕΕ δεν έχει την εξουσία ή τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για τα σύνορα τρίτων χωρών».

Αναλυτικά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει τα εξής για τις επισημάνσεις της Επιτροπής όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό:

«Η έκθεση αντανακλά τις μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ αγνοεί πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες και τις δικαιολογημένες πολιτικές τόσο της Τουρκίας όσο και της (σ.σ. αποκαλούμενης) Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι το σχήμα για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος περιλαμβάνει αποκλειστικά τις δύο πλευρές στο νησί, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη. Οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συμφωνίας των δύο πλευρών στο νησί. Οι δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ανεπιφύλακτα τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης και αποδεικνύουν γιατί η συμμετοχή της ΕΕ σε μια διαδικασία επίλυσης δεν αποτελεί κατάλληλη επιλογή. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει την εξουσία ή τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για τα σύνορα τρίτων χωρών».

Κατά τα λοιπά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς που η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο της Τουρκίας, όπως στην οικονομία, στην εναρμόνιση της νομοθεσίας και επισημαίνονται οι πρόσφατες προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών, η οποίες όμως -όπως τονίζεται- εξαρτάται από την πολιτική αποφασιστικότητα και το στρατηγικό όραμα της ΕΕ.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση κάνει αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις μακροοικονομικές πολιτικές και τονίζει το προηγμένο επίπεδο λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς στην Τουρκία, καθώς και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση όσον αφορά τις διαπιστώσεις της Κομισιόν για την τουρκική οικονομία. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εναρμόνιση με τα πρότυπα της ΕΕ σε πολλούς τομείς, εναρμονίζοντας τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της Ένωσης.

«Η αναζωογόνηση όλων των μηχανισμών διαρθρωτικού διαλόγου που έχουν ανασταλεί, όπως το Συμβούλιο Σύνδεσης, και οι διάλογοι υψηλού επιπέδου σε κρίσιμους τομείς, θα επιτρέψουν κοινές δράσεις σε διάφορους τομείς» υποστηρίζει η Άγκυρα και προσθέτει πως «υπό το πρίσμα των σημερινών περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα προοπτική για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ».

«Οι πρόσφατες προσπάθειες επαναπροσέγγισης της ΕΕ με την Τουρκία αποτελούν ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, η αναζωογόνηση των σχέσεων εξαρτάται από απτά μέτρα που καθοδηγούνται από την πολιτική αποφασιστικότητα και το στρατηγικό όραμα της ΕΕ», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει τη βούλησή της για ενίσχυση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει όμως ως προαπαιτούμενο για την επιτάχυνση της προόδου της συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ: «Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι, ως υποψήφια χώρα, η πολιτική βούληση της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο είναι σαφής και ισχυρή. Η πρόοδος που αναμένεται από την Τουρκία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα επιταχυνθεί εάν η ΕΕ ακολουθήσει μια εποικοδομητική και στρατηγική προσέγγιση με συγκεκριμένα βήματα, σύμφωνα με το καθεστώς της υποψήφιας χώρας της Τουρκίας».

«Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε επίσης την εφαρμογή των συστάσεων που περιγράφονται στην κοινή ανακοίνωση που συνέταξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις ή πρόσθετες προϋποθέσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Νετανιάχου για εκεχειρία: Η συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει το Ισράηλ από την απειλή της Χεζμπολάχ

Politico: Δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει στις εκλογές των ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει ήδη χάσει

Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Έλον Μασκ για τα εκατομμύρια σε ψηφοφόρους του Τραμπ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απορρίπτει, Άγκυρα, Κομισιόν, Αντικατοπτρίζει, Ελλάδας, Κύπρου,aporriptei, agkyra, komision, antikatoptrizei, elladas, kyprou