ΑΠΘ: Φοιτητές κατασκευάζουν και εκτοξεύουν πυραύλους
Σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, εκτοξεύουν πυραύλους και «πειραματίζονται» με τα νέα υλικά για να πετάξουν το πρώτο τους, μη επανδρωμένο αερόχημα.
Όχι δεν πρόκειται για μια από τις επιστημονικές ομάδες της NASA, αλλά για το εγχείρημα που ξεκίνησε με μεράκι, μια παρέα 12 φιλόδοξων φοιτητών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και σήμερα υποστηρίζεται ενεργά από 40 φοιτητές
Η φοιτητική ομάδα Α.S.A.T. Aristotle Space & Aeronautics Team, αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ όπως επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9 FM», η υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας Αθηνά Πούπα και έχει ως στόχο την υλοποίηση δυο projects, «το Aeronautics και το Rocketry, δηλαδή την κατασκευή και πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος».
«Oυσιαστικά το project ‘'Rocketry'' έχει σχεδιάσει πέντε μοντέλα πυραύλων, έχει κατασκευάσει τρία από αυτά και έχει εκτοξεύσει δύο πυραύλους», αναφέρει η Αθηνά Πούπα και διευκρινίζει πως «στο εργαστήριο έχουμε δύο ακόμα πυραύλους, έτοιμους για εκτόξευση και περιμένουμε να πάρουμε έγκριση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Ο 3ος πύραυλος που θα εκτοξευθεί ονομάζεται Hyperion, έχει ύψος περίπου 2,5 μέτρα και βάρος 18 κιλά» είπε.
«Όλο αυτό το εγχείρημα ξεκίνησε από το όραμα των φοιτητών και στηρίζεται στην προσπάθεια των φοιτητών. Ξεκίνησε από μια παρέα φοιτητών που ήρθαν και ζήτησαν να κάνουν και κάτι διαφορετικό, παράλληλα με τα μαθήματα τους», υπογραμμίζει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και επιστημονικός επιβλέπων της αεροδιαστημικής ομάδας του ΑΠΘ, Περικλής Παναγιώτου και εξηγεί πως «βγήκαμε για έναν καφέ και αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτή την ομάδα, που πλέον με την... τρέλα τους, με το διάβασμα, τις προσπάθειες και το ταλέντο τους, κάνουν θαύματα. Μπορεί να είναι φοιτητές, αλλά όταν μιλάς μαζί τους συνειδητοποιείς ότι είναι επαγγελματίες. Δεν έχουν τελειώσει ακόμα τη σχολή τους και φέρονται με επαγγελματισμό».
Το συγκεκριμένο εγχείρημα υποστηρίζεται από το εργαστήριο μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, στο οποίο υπάγεται η ομάδα των φοιτητών από την ίδρυση της. Ορισμένα από τα επιτεύγματα της ομάδας μέχρι σήμερα είναι, η κατάκτηση της πρώτης θέσης ενδιάμεσα από τις ελληνικές ομάδες και στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στο Air Cargo Challenge. Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη ομάδα είναι μία από τις μόλις 18 ευρωπαϊκές ομάδες που έγιναν δεκτές στον διεθνή διαγωνισμό που διεξάγεται στις ΗΠΑ, Spaceport America Cup (SAC 2021) .
«Οι πύραυλοι φτάνουν τα τρία χιλιόμετρα ύψος»Σύμφωνα με τον ο μεταδιδακτορικό ερευνητή και επιστημονικό επιβλέποντα της αεροδιαστημικής ομάδας Περικλή Παναγιώτου, «οι πύραυλοι φτάνουν τα τρία χιλιόμετρα ύψος, ένα αρκετά μεγάλο ύψος όπως αντιλαμβάνεστε, που χρειάζεται καλή τεχνογνωσία για να μην φύγει εκτός του θεμιτού πεδίου. Μάλιστα σκέφτηκαν οι φοιτητές να βάλουν μέσα σε αυτούς τους πυραύλους κάποιον αισθητήρα, έτσι ώστε όταν ανεβαίνει στο ύψος της ατμόσφαιρας να μπορεί να πραγματοποιήσει και κάποιες μετρήσεις, χρήσιμες για ερευνητικούς σκοπούς».
Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι φοιτητές εξαιτίας της πανδημίας, είπε πως αν και υπάρχει ένα θέμα με τις συναντήσεις που πρέπει να γίνονται για την κατασκευή, «προσπαθούμε να χορηγούμε τις απαραίτητες άδειες και να μην δημιουργούνται προβλήματα», ενώ τόνισε πως οι ίδιοι οι φοιτητές, «επιλύουν άμεσα τα ζητήματα που προκύπτουν με τις προμήθειες».
Επόμενο εγχείρημα, της αεροδιαστημικής ομάδας του ΑΠΘ, θα αποτελέσει η σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος, το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ακτινοβολία και θα εκτελεί μοναδική ανθρωπιστική αποστολή αναγνώρισης πυρκαγιών και πρόβλεψης της εξάπλωσής τους. Θα διαθέτει λογισμικό path optimization για την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα σε μελλοντικά σχέδια στο payload του αεροχήματος υπολογίζεται και η προσθήκη δορυφορικής κεραίας για την επίτευξη του ελέγχου του UAV μέσω δορυφόρου με σκοπό την αυτόνομη πτήση με μεγάλη εμβέλεια. Σε πρώτο επίπεδο το αερόχημα θα εκτελεί μία πτήση ελάχιστης διάρκειας 12 ωρών, ενώ η μελλοντική στόχευση είναι να πραγματοποιεί 24 ώρες συνεχόμενης πτήσης.
φοιτητέςΘεσσαλονίκηΑΠΘπύραυλοιHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λούκας Γιώρκας: Στο νοσοκομείο με υποθερμία
- Ραγίζει καρδιές ο Παπούλιας για Βαλυράκη: Θύμωσα γιατί «έφυγε» πριν από μένα
- Τι λέει ο Τάσος Αρνιακός για τη νέα ψυχρή εισβολή
- Μαρούσι: Πάνω από 40 κρούσματα σε γηροκομείο. Είχαν κάνει εμβόλιο
- Δεν μπορώ να συγκεντρώσω τον εαυτό μου στην προσευχή ή στην ακολουθία...
- Παραιτήσεις γιατρών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου – Καταγγελίες – Η ανακοίνωση της διοίκησης (audio)
- Υπέγραψε στον Ολυμπιακό ο Παπασταθόπουλος
- Κυριάκος Mητσοτάκης: Φορτίζοντας το αυτοκίνητό του (video)
- Ταϋγέτη Μπασούρη – 28 Ιανουαρίου 2003
- Τρεις μεταγραφές που κανείς δεν περίμενε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Στα 18,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 - Ποιοι φόροι βγήκαν εκτός στόχου
- Πώς θα κινηθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας - Πού αναμένονται καταιγίδες και χιόνια
- Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνετε μια μέρα πριν το εμβόλιο
- ΑΠΘ: Φοιτητές κατασκευάζουν και εκτοξεύουν πυραύλους
- Μαχητικά Rafale: Πέφτουν οι υπογραφές
- Μητσοτάκης στο WEF: Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες
- Αυστρία: Απαγόρευση της υφασμάτινης μάσκας- Πώς την αντικαθιστούν
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- ΑΠΘ: Φοιτητές κατασκευάζουν και εκτοξεύουν πυραύλους
- Πώς θα κινηθεί το νέο κύμα κακοκαιρίας - Πού αναμένονται καταιγίδες και χιόνια
- Μητσοτάκης στο WEF: Πρέπει να ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες
- Στα 18,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του 2020 - Ποιοι φόροι βγήκαν εκτός στόχου
- Αυστρία: Απαγόρευση της υφασμάτινης μάσκας- Πώς την αντικαθιστούν
- Μαχητικά Rafale: Πέφτουν οι υπογραφές
- Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνετε μια μέρα πριν το εμβόλιο
- Λοβέρδος: Μπορώ καλύτερα από τη Γεννηματά γιατί θα υπερδιπλασιάσω τις δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μ.Χριστοδουλάκης: Δεν γίνεται η ΝΔ να εξωτερικεύει τα εσωτερικά της ζητήματα σε βάρος των εθνικών μας θεμάτων
- Το εμβόλιο της Moderna καλύπτει τις μεταλλάξεις - Λιγότερο το νοτιοαφρικανικό στέλεχος
- Η συγκλονιστική συνέντευξη ασθενή με κορονοϊό λίγο προτού πεθάνει: «Είναι τρομακτικό»
- Ολυμπιακός: Κατέθεσε το συμβόλαιο του Παπασταθόπουλου -Τέλος ο Σουντανί
- Εκτακτη ανακοίνωση από τη Moderna: Το εμβόλιό μας είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις από Βρετανία και Νότια Αφρική
- Το καμπανάκι έγινε… καμπάνα!
- Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Στην Αθήνα ο νέος γύρος επαφών
- Μόλις 3,5 ώρες διήρκησαν οι διερευνητικές – Ολοκληρώθηκαν δύο ώρες νωρίτερα
- Ο Μητσοτάκης πήγε ΥΠΕΝ με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το φόρτισε (Φωτογραφίες)