Αρνητικός ο Δικηγορικός Σύλλογος για τη χρήση αποδεικτικών στοιχείων που εξασφαλίστηκαν με παράνομες διαδικασίες

ΕΛΛAΔΑ

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, με την συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, για την επίμαχη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λ.π.), ενώ αρνητική κριτική δέχθηκε η επίμαχη διάταξη.

Στην συζήτηση με θέμα «τις αποδεικτικές απαγορεύσεις στην

ποινική δίκη και κράτος δικαίου», την οποία διηύθυνε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων, ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο τέως αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Μαρκής, ο εισαγγελέας και τέως πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, οι πρόεδροι των επιστημονικών Ενώσεων που συμμετείχαν στην συζήτηση, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Ιωάννης Γιαννίδης, καθηγητές Πανεπιστημίων, εισαγγελείς, δικαστές και δικηγόροι.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η επίμαχη νέα νομοθετική ρύθμιση θεσπίστηκε για λόγους πολιτικούς και επικοινωνιακούς, ενώ εξυπηρετεί συγκεκριμένες καταστάσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή θεσμοθετήθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει η Πολιτεία τα αναγκαία μέτρα και χωρίς αυτά να έχουν ευδοκιμήσει, χωρίς να υπάρχει προσωπικό να διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους και όταν οι γενικοί γραμματείς εσόδων αλλάζουν ο ένας μετά τον άλλο.

Ακόμη, ανέφερε ότι «εάν δεν είμαστε εμείς καθαροί σαν κρατική εξουσία δεν μπορεί να κουνάμε το δάκτυλο μας, αλλά και όταν υπάρχει το άρθρο 19 παράγραφος 3 του Συντάγματος, εκεί τελειώνει η κουβέντα».

Όπως είναι γνωστό το άρθρο του Συντάγματος αναφέρει πως «απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού και των άρθρων 9 και 9Α» (Σ.σ.: τα τελευταία άρθρα αφορούν την προστασία της κατοικίας, της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ.)».

Η επίμαχη διάταξη, χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική και απαράδεκτη.

δικηγορικός σύλλογοςπαρανόμως αποκτηθέντα αποδεικτικά στοιχείακριτικήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα