Αρτηριακή υπέρταση: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Κάθε μέρα η καρδιά χτυπά περισσότερες από 100.000 φορές και με κάθε χτύπο της, διώχνει μια ποσότητα αίματος προς τις αρτηρίες ασκώντας πίεση. Όταν αυτή η πίεση του αίματος, που ρέει στα τοιχώματα των αρτηριών, είναι υψηλή, τότε οι ειδικοί μιλούν για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται συστηματικά, όταν είμαστε σε ηρεμία και δεν κάνουμε κάποια κοπιαστική δουλειά ή άθλημα.

Σε αυτή την περίπτωση η καρδιά πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα.

Η μη αντιμετώπιση της υπέρτασης μετατρέπει σταδιακά

τις αρτηρίες από ελαστικές και εσωτερικές σε σκληρές και ανελαστικές, ευάλωτες σε τραυματισμούς και αθηροσκλήρυνση. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής δυσλειτουργίας, προβλημάτων στα μάτια και νευρολογικών διαταραχών.

Για όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την αρτηριακή πίεσημας απαντάει ο κ. Αθανάσιος Μανώλης Καθηγητής στο τμήμα Υπέρτασης του Πανεπιστημίου Βοστώνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.

Τι σημαίνει συστολική και διαστολική πίεση

Η καρδιά «χτυπά» περισσότερο από 100.000 φορές την ημέρα και κάθε φορά που «χτυπά», διώχνει μια ποσότητα αίματος στις αρτηρίες μας, ασκώντας τους πίεση. Μεταξύ δύο χτύπων η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα. Έτσι η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς:

Ο πρώτος αριθμός είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά. Αυτός ονομάζεται συστολική πίεση ή μεγάλη.Ο δεύτερος αριθμός είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά πια ξεκουράζεται. Αυτός ονομάζεται διαστολική πίεση ή μικρή.Αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Συνήθως, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων χωρίς εμφανές αίτιο, με την πλειονότητα των υπερτασικών (95%) να εμφανίζουν τη λεγόμενη «ιδιοπαθή» υπέρταση που σχετίζεται με παράγοντες όπως: η προχωρημένη ηλικία, η ακατάλληλη διατροφή, η παχυσαρκία, η μακροχρόνια πρόσληψη αυξημένης ποσότητας αλατιού, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης ή η συνεχής υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών, όπως το κάπνισμα. Αυτή η υψηλή αρτηριακή πίεση ονομάζεται ιδιοπαθής υπέρταση. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε παιδιά.

Σε λίγες περιπτώσεις, σε ποσοστό περίπου 5%, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο άλλο ενδεχόμενο αίτιο ή να οφείλεται σε συγκεκριμένο νόσημα, (όπως στένωση νεφρικών αρτηριών, χρόνια νεφροπάθεια, άπνοια ή ύπαρξη νόσου επινεφριδίων) ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση, και απαιτεί αντίστοιχες εξετάσεις.

Η υπέρταση είναι κληρονομική

Αν οι γονείς παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση από σχετικά νεαρή ηλικία, τα παιδιά φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, δηλαδή, προδιάθεση προς αυτήν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν αυτήν την πιθανότητα, όπως:

Υψηλή κατανάλωση αλκοόλΚάπνισμαΑυξημένο σωματικό βάρος και παχυσαρκίαΈλλειψη άσκησης και σταθερή ζωήΥπερβολική κατανάλωση αλατιούΠώς μετράμε σωστά την αρτηριακή πίεση

Για να μετρήσετε σωστά την αρτηριακή πίεση, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα.

Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, ροφημάτων/αναψυκτικών με καφεΐνη και το κάπνισμα για 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.Καθίστε άνετα, με τα πόδια να είναι σταθερά στο έδαφος και χαλαρώστε για 5 λεπτά.Προτιμήστε πιστοποιημένο πιεσόμετρο, με περιχειρίδα βραχίονα παρά καρπούΧαλαρώστε το βραχίονα από σφικτά ρούχα.Στηρίξτε το χέρι σας σε σταθερό σημείο και πραγματοποιήστε τις μετρήσεις πάντα στο ίδιο χέρι – συνήθως εκείνο στο οποίο παρατηρείτε υψηλότερη πίεση. Την πρώτη φορά η μέτρηση πρέπει να γίνει και στα δύο χέρια.Επιλέξτε το σωστό μέγεθος περιχειρίδας ανάλογα με την περίμετρο του βραχίονα για να αποφευχθούν λάθη μέτρησης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.Σημειώστε την ώρα τελευταίας λήψης αντιυπερτασικού φαρμάκου.Ποια είναι τα επιθυμητά όρια

Η επιθυμητή αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες πρέπει να είναι κάτω από 140 mmHg για τη συστολική και κάτω από 90 mmHg για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης που υπερβαίνει τα 140 mmHg για τη συστολική και τα 90 mmHg για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση.

Η αλλαγή τρόπου ζωής ( διακοπή καπνίσματος, μεσογειακή διατροφή, περισσότερη άσκηση κλπ) καθώς και η φαρμακευτική αγωγή που θα δώσει ο καρδιολόγος είναι τα «όπλα» που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματοδότηση 80,6 εκατ. ευρώ για προγράμματα απεξάρτησης έως το 2027 – Εργάτες γης στο θεραπευτικό αγρόκτημα για πρώην χρήστες

Χριστούγεννα: Γιατί δεν τα περιμένουν όλοι με λαχτάρα – Η μοναξιά, η ανεργία και οι οικογενειακοί καυγάδες

Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Keywords
Τυχαία Θέματα