Ασφυξία: Οι γνωστές και οι «άγνωστες» αιτίες που μπορούν να την προκαλέσουν

Η ασφυξία δημιουργείται όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο και μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας. Υπάρχουν όμως πολλές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ασφυξία οι οποίες δεν είναι γνωστές στον περισσότερο κόσμο. Έτσι, ασφυξία δεν επέρχεται μόνο όταν κάποιος πνίξει με τα χέρια του κάποιον, αλλά μπορεί να επέλθει και μετά από μια κρίση επιληψίας μεταξύ άλλων.

Όταν αναπνέει κανείς φυσιολογικά το οξυγόνο από τους πνεύμονές του πηγαίνει στο αίμα στο οποίο και το μεταφέρει στους ιστούς. Αργότερα, τα κύτταρα το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν

ενέργεια. Κάθε παρέμβαση σε αυτή τη διαδικασία της αναπνοής ή στην διαδικασία εκπνοής διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φέρει λιποθυμία ή ακόμα και θάνατο.

Φυσική Ασφυξία

Ένας τύπος ασφυξίας ονομάζεται φυσική ή μηχανική. Αυτό συμβαίνει όταν μια δύναμη ή ένα αντικείμενο δεν σε αφήνει να αναπνεύσεις. Πολλά ατυχήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό.

Κάποια παραδείγματα φυσικής ασφυξίας είναι:

Πνιγμός

Αυτό συμβαίνει όταν το φαγητό ή ένα αντικείμενο κολλάει στους αεραγωγούς ή εμποδίζει τον αέρα να μπει στους πνεύμονές σου. Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν, ειδικά όσοι μένουν μόνοι τους ή φοράνε οδοντοστοιχίες ή γενικά δυσκολεύονται να καταπιούν, Επίσης, τα μωρά και τα νήπια έχουν μεγάλο κίνδυνο να πνιγούν όταν καταπίνουν μεγάλα κομμάτια φαγητού ή όταν βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους.

Εισρόφηση

Είναι διαφορετική κατάσταση από τον πνιγμό. Αυτό συμβαίνει όταν κάτι που πίνεις ή τρως μπαίνει στους αεραγωγούς ή στους πνεύμονές σου με αποτέλεσμα να εμποδίζεται ο αέρας στο σώμα.

Πνιγμός

Η ασφυξία συμβαίνει όταν κάτι βαρύ καλύπτει το πρόσωπό σου ή το στέρνο σου και σε εμποδίζει να αναπνεύσεις. Επίσης, συμβαίνει όταν βρίσκεσαι σε ένα σημείο όπου το οξυγόνο μειώνεται.

Στραγγαλισμός

Αν ένα σχοινί ή ένα κορδόνι ή ένα άλλο αντικείμενο είναι αρκετό και καλύψει και πιέσει το λαιμό μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο καθώς εμποδίζεται το οξυγόνο.

Υπερβολική δόση ναρκωτικών

Τα οπιοειδή επηρεάζουν την αναπνοή σου. Όταν κάποιος πάρει υπερβολική δόση μπορεί να μειώσει την αναπνοή του σε σημείο που το σώμα δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο.

Ασφυξία κατά τη γέννηση

Κάποιες φορές ένα αγέννητο παιδί μπορεί να πάρει πολύ λίγο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα επειδή υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο αίμα της μητέρας ή επειδή υπάρχουν προβλήματα στον πλακούντα. Κατά τη διάρκειά της γέννας, το μωρό μπορεί επίσης να μην πάρει αρκετό οξυγόνο καθώς ο ομφάλιος όρος δημιουργεί προβλήματα ή επειδή γενικά η κύηση διαρκεί πολύ ώρα.

Επιληψία

Η κρίση αυτή μπορεί να προκαλέσει ασφυξία με πολλούς τρόπους, Οι επιλεπτικές κρίσεις μπορούν να σταματήσουν την αναπνοή ξαφνικά (λέγεται και άπνοια) και να φτάσουν το οξυγόνο σε επικίνδυνα για τη ζωή επίπεδα. Επίσης, οι σπασμοί που προκαλούνται μπορεί να εμποδίσουν την αναπνοή .

Επιπλέον, οι τραυματισμοί ή και τα προβλήματα στην καρδιά, ένας σπασμένος λαιμός ή μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στους αεραγωγούς και να «κλείσουν», γεγονός το οποίο επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία.

Χημική ασφυξία

Σε αυτή την κατάσταση ένα χημικό εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα κύτταρα και υπάρχουν διάφορα χημικά που μπορούν να μας «σκοτώσουν».

 Διοξείδιο του μονοξειδίου

Αυτό το άοσμο και άχρωμο χημικό αέριο μπορεί να «σκοτώσει». Αν αναπνεύσει κανείς αρκετό από αυτό στην ουσία αντικαθιστά το οξυγόνο στο αίμα και επέρχεται ο θάνατος.

Κυανίδιο

Σταματάει τα κύτταρα να παίρνουν οξυγόνο. Ο κίνδυνος δηλητηρίασης με κυανίδιο συμβαίνει όταν κανείς αναπνεύσει τον καπνό αυτό που παράγεται κατά την διάρκεια μιας φωτιάς και έρθει σε επαφή με αυτά τα βιομηχανικά χημικά ή δουλεύει στις εξορύξεις ή στην μεταλλουργία.

Υδρόθειο

Αυτό το αέριο μυρίζει σαν κλούβιο αυγό. Μπορεί να προέρχεται από τα λύματα, υγρή κοπριά, θερμές πηγές θείου και φυσικό αέριο. Αν αναπνεύσει κανείς πολύ μπορεί να εμποδίσει το οξυγόνο να εισέλθει στον οργανισμό του.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: «Καρφιά» ΠΟΥ προς Ελλάδα και άλλες χώρες για την απότομη άρση των περιοριστικών μέτρων

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι – Πώς «προειδοποιεί»

Το μπαχαρικό που «αγαπά» την καρδιά και μειώνει τη χοληστερόλη

Keywords
Τυχαία Θέματα