Ασκήσεις ισορροπίας στην Ιταλία - Αναζητούν προϋπολογισμό αποδεκτό από τις Βρυξέλλες και την κοινωνία

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Τέσσερις ώρες διήρκεσε το βράδυ της Κυριακής – και συνεχίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας – η σύσκεψη στο ιταλικό ΥΠΟΙΚ ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και τους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν στη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβερνητική συμμαχία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για τον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος αποτέλεσε το μήλον της έριδος που πυροδότησε τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα την «έξωση» του Ματέο

Σαλβίνι από την κυβέρνηση. 

Η ιταλική κυβέρνηση καλείται 
● να ισορροπήσει την ανατροπή του οικονομικού σχεδίου που είχε δρομολογήσει η ακροδεξιά Λέγκα, διατηρώντας κάποια θετικά στοιχεία της προηγούμενης πολιτικής και
● να παρουσιάσει ένα νέο πλαίσιο που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας στις αγορές, αλλά και στις Βρυξέλλες, αφού γλίτωσε «στο παρά πέντε» τα πειθαρχικά μέτρα από την Κομισιόν εκμεταλλευόμενη και το κενό εξουσίας που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό στην Ε.Ε. λόγω της αλλαγής στην προεδρία με την ανάληψη καθηκόντων από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. 

Ρόδα και αγκάθια
Το «αγκάθι» για την ιταλική κυβέρνηση είναι ακριβώς ο τρόπος που θα βρεθούν τα χρήματα για να εξασφαλιστεί ο στόχος για έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ χωρίς αύξηση του ΦΠΑ, ένα αντιλαϊκό μέτρο που θα πλήξει την εικόνα της νεοσύστατης κυβέρνησης. 
Μπροστά στην πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να κινηθεί γύρω στα 30 δισ. ευρώ, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο αντέταξε ένα ηχηρό «όχι», με τον ΥΠΟΙΚ Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι να τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης του δημοσιονομικού στόχου στο 2,4%, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα χειρισμών για να απελευθερωθούν πόροι που θα απέτρεπαν την αύξηση του ΦΠΑ και να μπορέσει, με αυτόν τον τρόπο, να λάβει θετική ανταπόκριση από τον κυβερνητικό εταίρο. 

Και, επιπλέον, διατηρώντας την προοπτική ότι στην πορεία θα βρεθούν νέες δυνατότητες για δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που θα ισοσκελίσουν την αρχική πρόβλεψη για αύξηση του ελλείμματος ή ακόμη και θα προκαλέσουν την περαιτέρω μείωσή του.
Όπως τόνισε ο Γκουαλτιέρι «δεν είναι σοβαρή μία κυβέρνηση που θέλει να τα αλλάξει όλα αμέσως» και, κατά τα φαινόμενα, θα διατηρηθούν κάποια από τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως το κατώτατο κοινωνικό εισόδημα, ρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, καθώς και ο μίνι ενιαίος φορολογικός συντελεστής. Παράλληλα διακηρύσσει πως δεν θα υπάρξουν περικοπές σε Παιδεία και Υγεία (η εισφορά των 10 ευρώ για τις κλινικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία θα καταργηθεί μεν, αλλά όχι αμέσως).
Από το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να λείπει η «πράσινη οικονομία», τη στιγμή που η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα ακόμα και μέσα στην Κομισιόν. 

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ βασίζει πολλά στην ανάπτυξη της «πράσινης οικονομίας» για την επανεκκίνηση της βιομηχανικής κι οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας και σχεδιάζει, κατά τα πρότυπα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, να συστήσει ένα «μεγάλο ταμείο επενδύσεων με γνώμονα την οικολογική μετάβαση της ιταλικής οικονομίας». 
Βέβαια, αυτό, σε πιο περιορισμένο χρονικό διάστημα και κεφαλαιακή έκταση από τα 100 δισ. ευρώ έως το 2030 που έχει θέσει ως στόχο η Μέρκελ
 

ΙταλίαπροϋπολογισμόςΕυρώπηΜέρκελIssue: 2093Issue date: 2-10-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα