Ασθμαίνει η «γερμανική μηχανή» – Η Thyssenkrupp θα περικόψει το 40% των θέσεων εργασίας

Η Thyssenkrupp σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό της στον χάλυβα κατά 40%, σε ένα πρόσφατο πλήγμα στη γερμανική βιομηχανία, καθώς προειδοποιεί για υπερπροσφορά στην Ευρώπη και «αύξηση των φθηνών εισαγωγών» από την Κίνα.

Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Γερμανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι στοχεύει «να περικόψει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας έως το 2030 μέσω προσαρμογών στην παραγωγή και τη διοίκηση», με άλλους 6.000 ρόλους «να μεταφέρονται σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών ή να απολύονται μέσω της

πώλησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Παράλληλα με τις περικοπές θέσεων εργασίας, η Thyssenkrupp Steel Europe δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και να μειώσει την ετήσια παραγωγική ικανότητα έως και κατά ένα τέταρτο σε 8,7 έως 9 εκατομμύρια τόνους.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο δρόμος θα απαιτήσει πολλά από πολλούς ανθρώπους, ειδικά επειδή θα πρέπει να περικόψουμε μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί», δήλωσε ο Dennis Grimm, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος χάλυβα.

Η ανακοίνωση για περισσότερες μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας στη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας – τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης – έρχεται καθώς η προεκλογική εκστρατεία ενισχύεται στο Βερολίνο.

Εταιρείες όπως η Volkswagen και οι προμηθευτές αυτοκινήτων ZF Friedrichshafen, Schaeffler και Bosch έχουν ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς προειδοποιούν για επιβράδυνση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Η φθίνουσα ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων, όπου η ζήτηση τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια οχήματα, έχει χτυπήσει τις χαλυβουργίες μαζί με άλλες εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Ντάνι Χιούσον, αναλυτής στην AJ Bell, δήλωσε στους Financial Times ότι οι περικοπές χάλυβα έριξαν ένα «σκληρό φως» στην οικονομία της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η βιομηχανική της κληρονομιά «υφίσταται μια οδυνηρή μεταμόρφωση».

Η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ζήτησης για χάλυβα συνέπεσε με την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών του μετάλλου, εν μέσω αυξανόμενης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, βρίσκεται σε καλό δρόμο να εξάγει περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους φέτος – το υψηλότερο ποσοστό εξαγωγών της από το 2016.

Η άνοδος έχει εντείνει τις εμπορικές εντάσεις, ωθώντας τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες να καλέσουν τους αξιωματούχους να επιβάλουν δασμούς, καθώς η πλημμύρα του κινεζικού χάλυβα έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Thyssenkrupp Steel τον Σεπτέμβριο είπε στους Financial Times ότι η «απότομη αύξηση των επιδοτούμενων εισαγωγών χάλυβα» της Ευρώπης αποτελούσε απειλή για τα ακριβά σχέδια της βιομηχανίας για απανθρακοποίηση και παραγωγή του λεγόμενου πράσινου χάλυβα χρησιμοποιώντας υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια αντί για αέριο.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Thyssenkrupp Steel έρχονται καθώς ο μητρικός όμιλος Thyssenkrupp προσπαθεί να πείσει το EP Corporate Group του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Křetínský να αυξήσει το μερίδιο του 20% στη χαλυβουργία στο 50%.

Οι συνομιλίες περιπλέκονται από τις εσωτερικές διαμάχες στον όμιλο για το κόστος που σχετίζεται με τα σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του τμήματος εν μέσω της πώλησης στην Křetínský — μια επίμαχη διαδικασία που τον Αύγουστο ώθησε επτά διευθυντές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής χάλυβα, να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η χαλυβουργία είπε ότι το ΕΚ υποστήριξε τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Η συνδικαλιστική ένωση IG Metall χαιρέτισε τη δέσμευση της Thyssenkrupp στα σχέδιά της να αντικαταστήσει δύο από τις υψικάμινους της με μια μονάδα άμεσης μείωσης, η οποία θα επιτρέψει στην εταιρεία να παράγει χάλυβα λιγότερης έντασης άνθρακα.

Ο Jürgen Kerner, αναπληρωτής πρόεδρος της IG Metall που συμμετέχει στο εποπτικό συμβούλιο της Thyssenkrupp, είπε ότι ενώ η εταιρεία αντιμετώπιζε μια σοβαρή κατάσταση, τα σχέδια αναδιάρθρωσής της ισοδυναμούσαν με «κήρυξη πολέμου στο εργατικό δυναμικό».

Σε μια σειρά απομειώσεων τα τελευταία δύο χρόνια, η πιο πρόσφατη από τις οποίες έγινε αυτόν τον μήνα, η Thyssenkrupp μείωσε την αξία της μονάδας χάλυβα κατά 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Στηρίζουμε την Ουκρανία αλλά δεν θα στείλουμε στρατιώτες

Μπάιντεν και Μακρόν θα ανακοινώσουν τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ – Χεζμπολάχ εντός 36 ωρών

Δολιοφθορά υποψιάζεται η Γερμανία για τη συντριβή αεροσκάφους της DHL στη Λιθουανία – Αρνείται να αποκλείσει «ρωσικό δάκτυλο»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασθμαίνει, Thyssenkrupp,asthmainei, Thyssenkrupp