Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, οριακές απώλειες στο Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές δείχνουν να κινητοποιούνται, με ώθηση από την ανανεωμένη αισιοδοξία σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας και παρά το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, δεν συνηγορούν για ιδιαίτερα μεγάλη αισιοδοξία.

Από την άλλη, “η κυβέρνηση Τραμπ ίσως να μην χρειαστεί να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων αργότερα αυτόν τον μήνα, μετά από καλές συνομιλίες

που είχε με αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και αλλού”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Εν τω μεταξύ, απότομη συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης, τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης της IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 45,9, ελαφρώς υψηλότερα από τις 45,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων επτά ετών.

Είναι ο ένατος μήνας με τιμές χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Άλμα έκανε η διάθεση των επενδυτών στην ευρωζώνη καθώς μπήκαμε στον Νοέμβριο, με το κλίμα να αναρριχάται στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούνιο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο ερευνητικός οργανισμός Sentix ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος για την ευρωζώνη ενισχύθηκε στο -4,5, από -16,8 τον Οκτώβριο, όταν είχε φτάσει στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 6,5 ετών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ανέμεναν ότι θα ανέλθει στις -13,8 μονάδες.

Σε συρρίκνωση παρέμεινε ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας τον Οκτώβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για δέκατο τρίτο μήνα και τα εργοστάσια μείωσαν τις θέσεις εργασίας με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 10 ετών.

Ο δείκτης IHS Markit για τη μεταποίηση ενισχύθηκε στις 42,1 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 41,7 τον Σεπτέμβριο. Ήταν ωστόσο χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς καλύτερο από την αρχική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά και το δεύτερο πιο χαμηλό από τον Ιούνιο του 2009.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης συνεχίζει με οριακές απώλειες, δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερα των 880 μονάδων, ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 877,08 (-0,37%) και 880,65 μονάδων (+0,03%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 19,5 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι Cenergy Holdings (+1,18%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,53%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,15%), Ελλάκτωρ (-1,96%) και ΟΠΑΠ (-2,82%).

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με οριακές μεταβολές.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετικό πρόσημο και ακόμα περισσότερο η αύξηση του τζίρου, αλλά και του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

ΧΑαπώλειεςΕυρώπηκέρδηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα