Αξιοσημείωτες απώλειες στην Ευρώπη, ήπια διόρθωση στο Χ.Α.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες, κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας, ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, “αν το Πεκίνο δεν καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, τότε θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στους δασμούς

στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων”, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ επανέλαβε ότι “η Κίνα είναι αναγκασμένη να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία”.

Από την άλλη, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο νόμου υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης της Κίνας, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες για το εμπόριο, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του κινεζικού δημοσίου, στη βαθμίδα “A+” με σταθερή προοπτική, βασιζόμενος “στις ισχυρές μακροοικονομικές επιδόσεις της Κίνας και τη ρωμαλέα εξωτερική χρηματοδότησή της”.

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών υποχώρησαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές κινήθηκαν 9,2% χαμηλότερα σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι (-7,6%).

Κατά 0,6% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 0,4% σε ετήσια βάση.

“Οι ενδείξεις υπερβολικής ανάληψης κινδύνου, καθώς και η επιβράδυνση στην κερδοφορία των τραπεζών, είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη”, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, “οργανισμοί όπως επενδυτικά funds και ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στο σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση αιφνίδιου ‘σοκ’ στην αγορά, η πίεση αυτών των οργανισμών θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγώντας σε απώλειες εταιρείες και ιδιώτες”.

Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι “η κερδοφορία των τραπεζών στην ευρωζώνη αναμένεται, πιθανότατα, να επιδεινωθεί”.

“Τα προσχέδια προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά που έχουν ετοιμάσει η κυβέρνηση της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενέχουν τον κίνδυνο παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα μπορούσε να μην επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους και του ελλείμματος”. Όπως μετέδωσε το Reuters, “η Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Σλοβακίας και Φινλανδίας, ενέχουν επίσης τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τους βασικούς δείκτες να έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ήπιες απώλειες, έχοντας αντιδράσει από τα πρωινά χαμηλά, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 890 μονάδων, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 886,87 μονάδες (-0,73%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 26 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται μόνο ο ΟΤΕ (+2,59%), ενώ από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, απώλειες, σημειώνουν οι ΑΔΜΗΕ (-1,13%), Εθνική (-1,09%), Cenergy Holdings (-2,06%), 3E (-1,19%), TITC (-1,29%) και Fourlis (-1,09%).

Εξαιρετικά κακή και με ανύπαρκτο ενδιαφέρον, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το γύρισμα του γενικού δείκτη σε θετικό πρόσημο, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

ΧΑδιόρθωσηαπώλειεςΕυρώπηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα