Μπαράζ επιδοτήσεων για τη θέρμανση

Νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και αποθήκευσης ενέργειας, συνολικού ύψους περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία 5 δισ. ευρώ, συν 1,25 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναμένεται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Θα αφορούν κατοικίες, επιχειρήσεις, σχολικά κτήρια, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, ενώ θα υπάρχει και πρόγραμμα αντικατάστασης με αντλίες θερμότητας και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες

σε επιχειρήσεις.

Η επιδότηση για την αγορά αντλίας θερμότητας θα είναι από 50% έως 60% και δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν να αυτονομηθούν από το κεντρικό σύστημα της πολυκατοικίας με την εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος, το οποίο τοποθετείται στη βεράντα και συνδέεται με τα καλοριφέρ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ο πιο «πράσινος» και πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, καθώς δίνουν τη μεγαλύτερη απόδοση με τη μικρότερη χρήση ενέργειας. Μόλις το 25% της παραγόμενης θερμότητας αποδίδεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο 75% αφορά τη θερμική ενέργεια που αντλείται από το περιβάλλον. Μάλιστα, αν τοποθετηθεί υποδαπέδια, δίνει εξαιρετικές επιδόσεις και στην ψύξη.

Επίσης, αν συνδεθεί με μπόιλερ, παρέχει ζεστό νερό χρήσης και επομένως καταργείται η χρήση θερμοσίφωνα για όσους δεν έχουν ηλιακό.

Εντούτοις, βάσει των μέχρι τώρα σχεδιασμών, η επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας θα αφορά πόλεις όπου παρατηρείται αυξημένη χρήση τζακιών για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, όπως είναι τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο από το 2030 τα νεόδμητα ακίνητα να μη χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση, ενώ η Ελλάδα στοχεύει στην αύξηση μέχρι τότε του ποσοστού των διαμερισμάτων που χρησιμοποιούν αντλίες θερμότητας από το 7% που είναι σήμερα σε 17%.

Τα νέα «Εξοικονομώ»

Μέσω των νέων κύκλων «Εξοικονομώ» θα επιδοτούνται και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας για νομίμως υφιστάμενα κτήρια σε όλη τη χώρα, που

● έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’,

● δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα,

● χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.

Τα νέα «Εξοικονομώ» θα στηρίζονται πολύ περισσότερο στο σύστημα των βαθμοημερών, που διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν θα είναι πιο αποδοτικές και από πλευράς κλιματικής απόδοσης και πραγματικής οικονομικής απόδοσης. Ειδικότερα πάντως τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν στο επόμενο διάστημα είναι:

1. «Εξοικονομώ» για ευάλωτα νοικοκυριά: Θα αφορά νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση των νοικοκυριών που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στο ενεργειακό κόστος. Νοικοκυριά που μπορεί να βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια και ενώ χρειάζονται περισσότερο την ενεργειακή αναβάθμιση, συχνά δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα.

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων έως 25.000 ευρώ.

2. Νέο «Εξοικονομώ»: Ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα για το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας και σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα μέχρι τώρα δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 25.000.

3. Ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων: Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά – διατηρητέα.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στο αντίστοιχο πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα δηλαδή κτηριακές παρεμβάσεις, αντικατάσταση φωτισμού, συστήματα θέρμανση και ψύξης, αλλά και επαγγελματικός εξοπλισμός όπως φούρνοι και ψυγεία. Το ποσοστό επιδότησης συναρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.

4. Ανακυκλώνω – αλλάζω θερμοσίφωνα: Αποτελεί συνέχεια του πρώτου προγράμματος, το οποίο είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς ανακυκλώθηκαν συνολικά 68.000 παλαιοί ενεργοβόροι θερμοσίφωνες με ηλιακούς. Το πρόγραμμα θα αφορά όλα τα νοικοκυριά της επικράτειας και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης.

Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρις εξάντλησης του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ώς και 50% για ανώτερα εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ.

5. Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας: Το πέμπτο πρόγραμμα που αφορά στα νοικοκυριά προϋποθέτει την ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και θα επιδοτείται το 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000 ευρώ) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500 ευρώ).

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων

Τέλος, αναμένεται πρόγραμμα που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτηρίων και των νηπιαγωγείων (ως ένα πρόγραμμα) και των παιδικών σταθμών (ως δεύτερο διακριτό πρόγραμμα) της επικράτειας.

Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί από τις βαθμοημέρες και ως εκ τούτου θα δοθεί έμφαση στις περιοχές και στα σχολεία εκείνα που χρειάζονται την παρέμβαση περισσότερο. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και τα 10 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κτήρια να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά έως τώρα. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν δαπάνες θερμομόνωσης, κουφωμάτων και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας.

Διαβάστε επίσης:

Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, συνεχίζονται, αν και με πιο αργό ρυθμό, οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Keywords
Τυχαία Θέματα