Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα για το προσφυγικό - Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα

Διχασμένο το Βερολίνο εν’ όψει Συνόδου ΚορυφήςΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετώδης είναι προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό την ερχόμενη Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός έχει σύσκεψη με υπουργούς για τρέχοντα θέματα του κυβερνητικού έργου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και οι κρίσιμες συναντήσεις που πρόκειται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα

αναμένεται να δεχθεί εκ νέου πυρά από συγκεκριμένες χώρες που υποστηρίζουν ότι δεν φυλάσσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα και ζητούν τον αποκλεισμό της χώρας.

Η ΕΕ έχει στείλει τελεσίγραφο στην Ελλάδα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των Hotspot μέσα στους επόμενους μήνες και προειδοποιεί για προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν. Σε αυτό το κλίμα, όπως αναφέρει το vima.gr απόρρητα έγγραφα που επικαλείται το Associated Press θέλουν την ΕΕ να είναι αποφασισμένη να επαναφέρει για δύο έτη τους συνοριακούς ελέγχους. Προβληματισμό προκαλεί και η δήλωση στα «Νέα» τού υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, που πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ προκειμένου να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές.

Πριν λίγες ημέρες ο Κουρτς επισκέφθηκε τα Σκόπια και κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου «να σταματήσει πλήρως» την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα νότια σύνορά της με την Ελλάδα.

Στο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός που επαναλαμβάνει ότι σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή συνεργασία, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους, με πρώτη τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπερτ Κέντερς.

Την Τρίτη το πρωί στις 10:00 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τετ α τετ στις Βρυξέλλες με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις και πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με το επιχείρημα ότι είναι έτοιμα τα πέντε hot spot που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, ενώ αρμόδιες πηγές που επικαλείται tovima.gr εκτιμούν ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα μας εξασφαλίζοντας τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Διχασμένο το Βερολίνο

Στο μπαράζ των αρνητικών δηλώσεων για την Ελλάδα, προστίθενται οι δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU, του κόμματος της Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, ο οποίος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο Σένγκεν. Καταλόγισε μάλιστα στην Ελλάδα ότι παραμελώντας την υποχρέωση διασφάλισης των συνόρων της, επέφερε βαρύ πλήγμα στο Σένγκεν. «Δεν έχουμε τον χρόνο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ, κι όταν μια χώρα δεν πληροί τις υποχρεώσεις της, πρέπει να μεταφέρουμε τον χώρο Σένγκεν προς την κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος οι απόψεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.

Ο Γκάμπριελ κάνει αναφορά και στη κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δις ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δις δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχεί ως κυνισμός».

Οι FT για την «συνάντηση» Τσίπρα με «Βίσεγκραντ»

Το προσφυγικό, εάν και δεν είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου, αναμένεται για άλλη μία φορά να κυριαρχήσει, γράφουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρεται και στο παρασκήνιο της πρόσκλησης προς τον Αλέξη Τσίπρα από την «ομάδα Βίσεγκραντ» των τεσσάρων χωρών που σέρνουν το ευρωπαϊκό άρμα κατά των προσφύγων και ζητούν το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων με την Ελλάδα.

Η ομάδα Βίσεγκραντ που περιλαμβάνει την Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία – ηγούνται της αντεπίθεσης ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική ανοικτών θυρών της Γερμανίας αναφέρουν οι

Financial Times και αναφέρουν ότι «αρχικά ο Τσίπρας αρνήθηκε, στη συνέχεια, είπε ναι, και μετά έκανε πίσω». Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα των FT, η Άνγκελα Μέρκελ ενισχύει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία της συμμαχίας των προθύμων για την αποδοχή της μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης.

Στη Σύνοδο θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και θα του ζητηθεί να αποδεχθεί την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται στο περιθώριο της Συνόδου να υπάρξει τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας κάτι που εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί σε δήλωση του και ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύνοδος Κορυφήςπροσφυγικόσυναντήσεις ΤσίπραΓιούνκερΤουσκΓκάμπριελHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα