Μπατονέτες: Προσοχή στη χρήση τους – Πώς μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία

Το περιστατικό καταγράφηκε πριν από 3 χρόνια και είναι ενδεικτικό των κινδύνων που ενέχει ο συχνός καθαρισμός των αυτιών με μπατονέτες.

Μιλώντας στο περιοδικό That’s Life, η 37χρονη Jasmine εξήγησε πώς η εμμονή της να καθαρίζει τα αυτιά της με βαμβακερές μπατονέτες της προκάλεσε μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, που διέβρωσε το κρανίο της και την άφησε με απώλεια ακοής!

Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι καθάριζε κάθε βράδυ τα αυτιά της χρησιμοποιώντας μπατονέτες μέχρι που ένα βράδυ παρατήρησε

αίμα στην βαμβακερή άκρη. Αποδείχθηκε ότι η υπερβολική χρήση είχε εισαγάγει μια μόλυνση βαθιά στον ακουστικό πόρο της.

Οι γιατροί της είπαν ότι “το οστό του κρανίου πίσω από το αυτί ήταν πλέον σαν λεπτό χαρτί” και ότι κινδύνευε με μόνιμη απώλεια ακοής.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι παρόλο που έχουν τεκμηριωθεί παρόμοιες περιπτώσεις, είναι απίθανο να πάθετε μια τόσο απειλητική για τη ζωή ασθένεια από το να καθαρίζετε ελαφρά τα αυτιά σας κάθε μήνα περίπου.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι όταν βάζετε συχνά βαμβακερές μπατονέτες στο κανάλι του αυτιού σας.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι πάνω από 263.300 παιδιά στις ΗΠΑ κατέληξαν σε Επείγοντα νοσοκομείων μεταξύ 1990 και 2010 χάρη σε τραυματισμούς από τη χρήση τέτοιων βαμβακερών καθαριστικών. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 36 παιδιά την ημέρα!

“Αυτό υπογραμμίζει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι ενήλικες και τα παιδιά πρέπει να καθαρίζουν τον ακουστικό πόρο στο σπίτι”, δήλωσε τότε η επικεφαλής συγγραφέας δρ. Kris Jatana, παιδοχειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στο Nationwide Children’s Hospital στο Οχάιο. “Υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση μπατονετών για τον καθαρισμό των αυτιών”, είχε πει.

Εκτός από το σωματικό τραύμα, οι μπατονέτες μπορούν επίσης να εισάγουν εξωτερικά παθογόνα στο αυτί.

Οι λοιμώξεις του εσωτερικού ή του μέσου αυτιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές λόγω της φυσικής του εγγύτητας με τον εγκέφαλο και το αιθουσαίο σύστημα (λαβύρινθος), το οποίο ελέγχει την ισορροπία σας.

Τα αυτιά μας είναι επίσης αποτελεσματικά αυτοκαθαριζόμενα εξωτερικά όργανα χάρη στις ρευστές ιδιότητες του ίδιου του κεριού.

Επομένως δεν χρειάζεται να τα καθαρίζουμε με βαμβακερές μπατονέτες. Εάν νιώθετε ότι τα αυτιά σας χρειάζονται καθαρισμό, πιθανότατα υποφέρετε από συσσώρευση κεριού, μια ενοχλητική αλλά σχετικά αβλαβή κατάσταση που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί χωρίς μπατονέτες. Με άλλα λόγια, οι μπατονέτες προσφέρουν ελάχιστα έως καθόλου ιατρικά οφέλη, αλλά έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Εκτός από όλα αυτά, οι μπατονέτες είναι επίσης επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Αν και υπάρχουν χάρτινες εκδόσεις, οι περισσότερες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πλαστικό. Δεδομένου ότι πολλοί εσφαλμένα υποθέτουν ότι μπορεί απλά να πεταχτούν στην τουαλέτα, μπορούν επίσης να εισέλθουν στα συστήματα ύδρευσης και να συμβάλουν στη θαλάσσια πλαστική ρύπανση.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα: Τα ήπια συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Τεχνητά γλυκαντικά: Πώς συνδέονται με τον καρκίνο

Δεύτερη οπισθοχώρηση Γκάγκα για την πρόσληψη διευθυντών του ΕΣΥ πριν από τις εκλογές μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπατονέτες, Προσοχή, – Πώς,batonetes, prosochi, – pos