Μπετόβεν ο… τραπεζίτης!

ΚΟΣΜΟΣ

«Ο πόλεμος είχε οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό, η σχέση πολιτικής και οικονομίας αναδιοργανωνόταν, η Εθνική Τράπεζα ήταν τότε ιδιωτική και ο Μπετόβεν (σ.σ. ο μεγάλος μουσουργός Λούντβιχ βαν Μπετόβεν) ήταν ένας από τους μετόχους της και η ίδια συνιστούσε ήδη ένα είδος συστήματος των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης», τονίζει ο διοικητής

της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας – η επίσημη ονομασία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) – και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, με την ευκαιρία της σημερινής 200 ης επετείου από την ίδρυση της ΑΚΤ, την 1η Ιουνίου 1816.

Η σημερινή επέτειος θα φέρει αύριο Πέμπτη στη Βιέννη, για δεύτερη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, την εκ περιτροπής Σύνοδο του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία θα ακολουθήσει μεγάλη πανηγυρική εκδήλωση, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, τον νέο Αυστριακό καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, μέχρι φυσικά και τον Εβαλντ Νοβότνι.

Η Αυστριακή Εθνική Τράπεζα, μία από τις αρχαιότερες νομισματικές τράπεζες στον κόσμο, ιδρύθηκε μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους την 1η Ιουνίου 1816, ως ιδιωτική μετοχική εταιρεία, σε αντίδραση στην κρατική χρεοκοπία του 1811, από τον τότε αυτοκράτορα της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας, Φραγκίσκο τον Πρώτο, για να σταθεροποιηθούν τα κλονισμένα οικονομικά του κράτους.

Στην πορεία των δύο αιώνων της ιστορίας της, άλλαξε δραματικά η αρχική ιδέα της αυστριακής νομισματικής τράπεζας, που κατά την ίδρυση της ήταν η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που σήμερα απαγορεύεται, ωστόσο εκείνο που δεν άλλαξε και παραμένει, είναι το νομικά προστατευμένο μονοπώλιο της στην έκδοση νομίσματος και στον έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος.

Σήμερα η Αυστριακή Εθνική (Κεντρική) Τράπεζα είναι τμήμα του Ευρωσυστήματος, του Ευρωπαϊκού Συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κορυφή του. Στις κύριες αποστολές της ΑΚΤ συγκαταλέγονται – πέρα από την εγγύηση της σταθερότητας των τιμών – η ομαλή διεκπεραίωση των χρηματικών συναλλαγών, η εποπτεία της αυστριακής χρηματαγοράς, όπως επίσης η διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος.

Μέχρι το 1850 απαγορευόταν να υπάρχει γυναικείο προσωπικό στην Αυστριακή Εθνική Τράπεζα. Πολύ αργότερα επιτράπηκε να έχει καθαρίστριες, δεκαετίες μετέπειτα ήταν αποδεκτές γυναίκες τυπογράφοι για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων, αλλά όχι νυμφευμένες – μέχρι ακόμη και το 1920, ήταν υποχρεωμένες να εγκαταλείψουν την τράπεζα μετά τον γάμο τους.

Μόλις το 1973 ανέλαβε μία γυναίκα διευθύντρια τμήματος της τράπεζας, ενώ μόλις το 1990 εξελέγη η πρώτη γυναίκα ως διοικήτριά της, η Μαρία Σάουμαγερ. Η Σάουμαγερ, που απεβίωσε το 2013, σε ηλικία 82 χρόνων, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της απέκτησε επιπλέον διεθνές κύρος, ως εντεταλμένη της αυστριακής κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας την εποχή του ναζιστικού καθεστώτος.

ΜπετόβενΑυστρίαΑυστριακή Εθνική ΤράπεζαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα