Μπορεί η πανσέληνος να μην ήταν «μπλε», αλλά ήταν εντυπωσιακή (Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Η έκφραση “once in a blue moon”, χρησιμοποιείται για να αναδείξει την σπανιότητα ενός γεγονότος. Το φεγγάρι μπορεί να φανεί μπλε αν τα νέφη από την έκρηξη ενός ηφαιστείου δημιουργήσουν τις κατάλληλες σκιές στην ατμόσφαιρα.

Η χθεσινή πανσέληνος ονομάστηκε «μπλε» γιατί έτσι χαρακτηρίζεται η δεύτερη πανσέληνος που συμβαίνει μέσα στον ίδιο μήνα. Η NASA

ξεκαθάρισε πως «φέτος το «blue moon» σημαίνει απλά το τέλος του Ιουλίου»

Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Για παράδειγμα, αναφέρει η NASA, τo 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά απο την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για έτσι η σελήνη... έγινε μπλε!

Η NASA επεσήμανε και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού.

Η επόμενη μπλε πανσέληνος θα «ανατείλει» το 2018.

Πηγή: life.gr / ethnos.gr

blue moonπανσέληνοςΦεγγάριMedia Gallery: Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα