Μπουρλά: Οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα αλλάζουν τελείως το παιχνίδι

Στο ρόλο που θα επιτελέσουν οι επενδύσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας κι ότι θα έρθουν στη

χώρα περισσότερες επενδύσεις και παράλληλα διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η (επένδυση στη) Θεσσαλονίκη αλλάζει τελείως το παιχνίδι».

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τρίτης ο κ. Μπουρλά εγκαινίασε το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας για το αντιικό χάπι της Pfizer κατά του κορωνοϊού, είπε πως πριν από το τέλος του 2021 η εταιρεία θα έχει στη διάθεσή της τα αποτελέσματα των ερευνών.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων των δύο hub του φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη, ο κ. Μπουρλά επισήμανε ότι αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην προοπτική εξέλιξης της χώρας σε τέτοιο κόμβο.

«Φυσικά και συμμερίζομαι την άποψη (ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας). Το αποδεικνύω έμπρακτα, όχι μόνο με λόγια, αλλά κάνοντας τα λόγια πραγματικότητα και επενδύοντας εδώ. Αγαπώ τη χώρα, αλλά κάνω τις επενδύσεις με γνώμονα ότι θα δικαιωθούμε, ότι το δυναμικό που βρήκαμε εδώ και η παραγωγικότητα που θα έχει (αυτό το δυναμικό) θα είναι τέτοια, που θα κάνει πολλούς Αμερικανούς και Γερμανούς και Ολλανδούς επενδυτές να “τρίβουν τα μάτια τους”. Αυτό θα δημιουργήσει και καινούργιες επενδύσεις, και από εμάς και από άλλους» υπογράμμισε ο κ.Μπουρλά και πρόσθεσε ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα «είναι πάρα πολύ καλό» κι ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, για το οποίο χρειάζεται «απλά δουλειά, προσπάθεια και επιμονή».

Ο CEO της Pfizer υπογράμμισε ακόμη ότι, βάσει νέας μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η επένδυση της εταιρείας στα επόμενα 10 χρόνια θα συνεισφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης άμεσα και έμμεσα, περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ ή 0,4% κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της πόλης και περισσότερες από 1100 θέσεις εργασίας.

«Στη Θεσσαλονίκη αλλάζει τελείως το παιχνίδι. Οι επενδύσεις επιχειρήσεων του βεληνεκούς της Pfizer παρακολουθούνται από ανταγωνιστές και συνεργάτες και το γεγονός ότι μια τέτοια εταιρεία επενδύει εδώ, το γεγονός ότι αυξάνεται συνέχεια το ύψος της επένδυσής της στη Θεσσαλονίκη, κάνει κι άλλους επενδυτές να σκέφτονται “εδώ αυτοί κάτι έχουν βρει”. Έχω μιλήσει με όλους, Cisco, Amazon, Microsoft, οι οποίοι ρώτησαν για τη δική μας εμπειρία και φυσικά τους είπα πως είμαστε κατενθουσιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπουρλά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, στον επιχειρηματικό κόσμο, όλα κρίνονται στα αποτελέσματα. «Όσο εύκολα επενδύει κάποιος σε μια περιοχή, τόσο εύκολα μπορεί να φύγει, αν δεν έχει αποτελέσματα» είπε.

Δήλωσε ωστόσο «πολύ αισιόδοξος και βέβαιος» ότι τα αποτελέσματα θα υπάρξουν και η Θεσσαλονίκη θα προσελκύσει όχι μόνο τις εταιρείες που ήδη ακούγονται, αλλά πολύ περισσότερες. Πρόσθεσε ότι πολλοί θεωρούν ότι η Pfizer κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση στη Θεσσαλονίκη, επειδή ο ίδιος είναι Θεσσαλονικιός. «Υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό, αλλά μόνο ως προς το ότι (επειδή είμαι Θεσσαλονικιός) γνώριζα τι υπάρχει στην πόλη σε δυναμικό. Η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της» τόνισε.

Ο κ.Μπουρλά επισήμανε ακόμα ότι ένας από τους τρόπους για να επιλέξει επενδυτής μια περιοχή για να βάλει τα χρήματά του είναι «να αισθάνεται καλοδεχούμενος», να νιώθει ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας στοχεύει στην ανάπτυξη και ότι το περιβαλλοντικό, φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο δεν αλλάζει κάθε πέντε-έξι μήνες. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση το κάνει πάρα πολύ καλά» εκτίμησε.

Υπενθύμισε ότι το 60% των εργαζόμενων στο hub της Θεσσαλονίκης αφορά σε κατοίκους της πόλης, το 15% σε Έλληνες από άλλες περιοχές της χώρας, άλλο 15% σε Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και το υπόλοιπο 10% κατάγεται από άλλες χώρες. Διαβεβαίωσε ότι η δημιουργία του δεύτερου hub στη Θεσσαλονίκη, δεν συνεπάγεται μείωση του προσωπικού της Pfizer Hellas στην Αθήνα, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση η Pfizer, δεν εξετάζει επενδύσεις σε άλλες ελληνικές πόλεις. Eπισήμανε, τέλος, ότι το πρώτο hub (ψηφιακής καινοτομίας) της Θεσσαλονίκης έχει μέχρι αυτή τη στιγμή εμπλακεί σε περίπου 200 παγκόσμια πρότζεκτ- με τη χρήση π.χ., αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης- σε διάφορες χώρες, ενώ αναπτύσσει δράση και στον χώρο της κβαντικής υπολογιστικής, που αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και στον οποίο υπάρχει σήμερα πολύ περιορισμένη τεχνογνωσία παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Κρήτη: Η στιγμή των 6,3 Ρίχτερ – Πετάχτηκαν έντρομοι στον δρόμο, «άδειασε» τα ράφια ο Εγκέλαδος (videos)

Έκτακτο δελτίο καιρού: Μετά την «Αθηνά» έρχεται ο «Μπάλλος» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες (Video)

Kατέρρευσε το δίκτυο της Wind σε Αθήνα και Σύρο – Τι απαντάει η εταιρία

Keywords
Τυχαία Θέματα