«Μπουρλότο» στο τουριστικό προϊόν

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα ο τουρισμός αφού από τη μία το τοπικό λοκντάουν στη Μύκονο και από την άλλη η αλλαγή στάσης κάποιων χωρών απέναντι στη χώρα μας βάζουν νέα δεδομένα στο τραπέζι.

Τη στιγμή δηλαδή που η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας περίμενε να «φουλάρει τις μηχανές της» ώστε να γεμίσουν τα ξενοδοχεία και να κινηθεί η εστίαση και η διασκέδαση,

η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα αλλάζει τα πράγματα και ακυρώνει τους οποίους προγραμματισμούς υπήρχαν στους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους της χώρας…

Τα νέα δεδομένα στην πανδημία με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει τα πάντα έχουν περιπλέξει τα πράγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία εμφανίστηκαν να μην έχουν προνοήσει για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία.

Το αποτύπωμα της κυβερνητικής αδυναμίας να προνοήσει για την προστασία του τουριστικού προϊόντος θα καθοριστεί από δύο παράγοντες:

Καταρχήν με το πόσα τοπικά λοκντάουν θα αναγκαστεί να εφαρμόσει στα νησιά η κυβέρνηση καθώς μετά τα μέτρα στη Μύκονο έχουν μπει στο στόχαστρο των ειδικών η Πάρος, η Ιός, η Νάξος καθώς και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο στην Κρήτη.Πόσες θα είναι τελικά οι ακυρώσεις μεγάλων τουριστικών πακέτων αν τελικά επιβεβαιωθούν οι λοιμωξιολόγοι και η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίσει να μεταδίδεται με τους ίδιους «αστραπιαίους» ρυθμούς στα νησιά που βρίσκονται στο κόκκινο.

Καμία μέριμνα

Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέτρα στα νησιά για τα περιστατικά τουριστών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό – δεν υπάρχουν ούτε οι δομές ούτε οι διαδικασίες για να ενημερωθούν, να μεταφερθούν ή να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι που νοσούν – έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Με λίγα λόγια οι αρμόδιοι δεν έχουν φροντίσει για το πού θα κάνει καραντίνα ένας τουρίστας εφόσον διαγνωστεί με κορωνοϊό, λες και η πανδημία έπαψε να υπάρχει…

Το γεγονός μάλιστα ότι υπήρξαν τρεις σοβαρές καταγγελίες γύρω από αυτό το θέμα – οικογένεια από τον Βόλο παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Αλόννησο καθώς η μητέρα διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό πριν από την επιβίβαση στο πλοίο για την επιστροφή τους, ένας 18χρονος Ιταλός, θετικός στον κορωνοϊό, δεν έβρισκε ξενοδοχείο ή έστω ένα δωμάτιο για να απομονωθεί στη Μύκονο και περιφερόταν στο νησί, έξι 18χρονοι, επίσης διαγνωσμένοι φορείς της Covid-19 παρέμειναν για 16 ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ του Κέντρου Υγείας της Πάρου χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης και φιλοξενίας – έφεραν την κυβέρνηση σε ακόμα δυσκολότερη θέση και ανάγκασαν τα αρμόδια υπουργεία, έστω και αυτή τη στιγμή, να πάρουν μέτρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να επιταχθούν κλίνες σε ξενοδοχεία και δωμάτια – ιδιαίτερα στα μεγάλα νησιά – προκειμένου να υπάρχουν χώροι που θα φιλοξενούν όσους νοσούν από κορωνοϊό.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο τα κρούσματα να μεταφέρονται με όλα τα μέτρα προστασίας στα πλοία με τα βαν της πολιτικής προστασίας, ώστε να οδηγούνται στις καμπίνες covid χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους άλλους επιβάτες.

Όταν φτάνουν στα λιμάνια της Αττικής θα τους παραλαμβάνουν και από εκεί τα ειδικά βαν και θα τους μεταφέρουν στα ξενοδοχεία covid.

Στη μαύρη λίστα

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Ελλάδα δεν καταγράφεται πλέον για αρκετές χώρες ως ένας ασφαλής και covid free τουριστικός προορισμός. Την περασμένη Παρασκευή η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τη χώρα μας προειδοποιώντας για την επιδημιολογική επιβάρυνση, τη στιγμή μάλιστα που το 75% των Γερμανών λέει «όχι» σε διακοπές αυξημένου κινδύνου.

Εν τω μεταξύ δημοσιεύματα σε εφημερίδες του Τελ Αβίβ αναφέρουν ότι το Ισραήλ αναμένεται να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών από τις οποίες απαιτείται καραντίνα 7 ημερών για τους τουρίστες που επιστρέφουν. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει την κίνηση αυτή εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και γιατί ένας αριθμός από Ισραηλινούς ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί κατά την επιστροφή τους από τη χώρα μας.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει ιδιαίτερα στους τουρίστες από το Ισραήλ καθώς η συγκεκριμένη χώρα επέδειξε εντυπωσιακούς ρυθμούς στον εμβολιασμό και γι’ αυτό υπήρξε και η συμφωνία Αθήνας – Τελ Αβίβ για το άνοιγμα του τουρισμού. Μέχρι τώρα υπάρχουν πάνω από 200 πτήσεις την εβδομάδα που συνδέουν το Ισραήλ με την Ελλάδα.

Παράλληλα, η πλήρης απελευθέρωση της Μεγάλης Βρετανίας από τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να φέρει ως «αντίμετρα» περιορισμούς στις μετακινήσεις και καραντίνα μετά την επιστροφή των Βρετανών στην πατρίδα τους.

Παράγοντες του τουριστικού κλάδου επιμένουν ότι η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπουν ξανά στην κατηγορία «Amber Plus», η οποία ουσιαστικά σημαίνει υποχρεωτική καραντίνα για όσους επιστρέφουν στο νησί ύστερα από διακοπές ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μάλιστα, ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι ταξιδιωτικοί παράγοντες εκφράζουν φόβους πως οι δυο χώρες θα ακολουθήσουν τη Γαλλία, η οποία ήδη βρίσκεται στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Διαβάστε επίσης:

Μαλλιά κουβάρια με τα ενοίκια

Πρόσφυγες-θύματα της βίας

Αντάρτικες ομάδες στη Λατινική Αμερική

Keywords
Τυχαία Θέματα