Μπρα ντε φερ Μπάιντεν – Πούτιν για την Ουκρανία: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατό δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος

Η Ουκρανία φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη διεθνή διπλωματία, καθώς ήταν το κεντρικό θέμα στη δίωρη βιντεοσυνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε εμφατικά στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Ρωσία θα υποστεί βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις αν επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας «δεν είναι στο τραπέζι»,

διαβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν είπε ότι ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι οι οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι άνευ προηγουμένου, εάν εισβάλλει στην Ουκρανία και ότι είναι «βέβαιος ότι ο Πούτιν έλαβε το μήνυμα».

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ «δεν θα χρησιμοποιήσουν μονομερώς βία» κατά της Ρωσίας στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ελπίζει μέχρι την Παρασκευή να γίνει μια ανακοίνωση σχετικά με συναντήσεις, σε υψηλό επίπεδο, με τη Ρωσία και τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ ώστε «να συζητηθούν οι ανησυχίες» της Μόσχας και αν θα μπορούσαν να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί ώστε «να πέσει η θερμοκρασία στο ανατολικό μέτωπο».

Οι ΗΠΑ έχουν ηθική και νομική υποχρέωση να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ εάν δεχτούν επίθεση, όμως αυτή η υποχρέωση δεν επεκτείνεται και στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Γαλλία: Οι συνέπειες θα είναι μαζικές για τη Ρωσία αν εισβάλλει στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Γαλλία προειδοποίησε τη Ρωσία  για «στρατηγικές και μαζικές συνέπειες» που θα είχε μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, την ώρα που η Μόσχα κατηγορείται ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με τη χώρα αυτή.

«Ισχυρά μηνύματα έχουν σταλεί στη Ρωσία σχετικά με τις στρατηγικές και μαζικές συνέπειες που θα είχε μια νέα επίθεση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία με τη μέγιστη προσοχή. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν εκφράσει την αποφασιστικότητά τους προκειμένου η κυριαρχία της να γίνει σεβαστή», συμπλήρωσε το Παρίσι.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τον «προσωπικό ρόλο» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σε γενικές γραμμές, θεωρώ θετικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μίλησε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.«Το πιο σημαντικό πράγμα που βλέπουμε τώρα είναι ότι υπάρχει μια προσωπική πραγματική αντίδραση και ένας προσωπικός ρόλος του προέδρου Μπάιντεν στην επίλυση αυτής της διένεξης, του πολέμου, στο ανατολικό τμήμα της χώρας μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Πούτιν: Μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σε δηλώσεις του από το Σότσι, όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Τζο Μπάιντεν: «Συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, τη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και άλλο ένα ευαίσθητο θέμα για μας, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για μας είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Βεβαίως, η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το βέλτιστο τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας της, χωρίς όμως να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων και εν προκειμένω της Ρωσίας».

Ερωτηθείς αν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είπε πως είναι μια προκλητική ερώτηση, υπογράμμισε πως η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να περιφρουρεί την ασφάλεια της.«Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων εκεί» πρόσθεσε και σημείωσε: «Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουσθούν αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας, παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα (ΝΑΤΟϊκά) αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να μην σκεφτούμε γι’ αυτό. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται».

Διαβάστε επίσης:

«Πολιτικά υποκινούμενη δίωξη σε βάρος του» δείχνει η πλευρά του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου

Ιστορική απόφαση Πούτιν: Επιστρέφει το εβραϊκό αρχείο της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα

Βρετανία: Παραιτήθηκε πρώην εκπρόσωπος του Τζόνσον μετά τον σάλο με «χριστουγεννιάτικο πάρτι» εν μέσω lockdown (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα