Μπρα ντε φερ ΕΚΤ - Γερμανίας: Η τελευταία παράσταση Ντράγκι πριν παραδώσει στην Κριστίν Λαγκάρντ

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

«Με κομμένη την ανάσα» περιμένουν οι αγορές τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία, κατά τα λεγόμενα της πλειονότητας των οικονομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι καλείται να κάνει τα «μαγικά» του, ίσως για τελευταία φορά πριν παραδώσει τα ηνία στη διάδοχό του Κριστίν Λαγκάρντ

Η κεντρική τράπεζα

της Ευρώπης ετοιμάζεται να ενισχύσει την ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης με μια σειρά μέτρων στήριξης, τα οποία όμως θα πρέπει να εγκριθούν και από τα «σκληρά παιδιά» της Ευρωζώνης: τον Γερμανό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν και ορισμένους συντηρητικούς αξιωματούχους όπως ο Βιλερουά Ντε Γκαλό, ο Κλάας Κνοτ και η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, οι οποίοι έχουν υποβαθμίσει την ανάγκη ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και, γενικότερα, πιο παρεμβατικής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας

Όλα αυτά βεβαίως με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, ο οποίος μαίνεται παρά τα συνεχή «παράθυρα λύσης» που έχουν διαφανεί κατά διαστήματα ανάμεσα στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, ένα αδιεξοδο Brexit και με την κραταιά Γερμανία να εισέρχεται σε τροχιά ύφεσης. 
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος, μετά και τις συναλλαγματικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, έχουν γίνει εξαιρετικά ευαίσθητες σε κάθε κίνηση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, κάτι που θα πρέπει να το λάβει υπόψη η ΕΚΤ πριν καθορίσει τον βηματισμό της. Ο απερχόμενος επικεφαλής τραπεζίτης θα πρέπει να κινηθεί σε τεντωμένο σκοινί και με πολύ λεπτούς χειρισμούς να παραδώσει έτοιμη τροφή στην Λαγκάρντ, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, δεν... κατέχει τη νομισματική πολιτική. 

Τι περιμένουν οι αγορές

Το Reuters καταγράφει πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές αναφορικά με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ:

1. Πακέτο που θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων, ενισχυμένη δέσμευση για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποζημίωση των τραπεζών για τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων.

2. Επανέναρξη του QE, αρχής γενομένης με μηνιαίες αγορές στοιχείων ενεργητικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό θα συνοδευθεί από αλλαγές στους κανόνες της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, δεδομένης της ανεπάρκειας επιλέξιμων τίτλων. 

3. Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα; Μετά τη μείωση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ και τη διοχέτευση 2,6 τρισ. ευρώ φθηνού χρήματος στην οικονομία από το 2015, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά στο 2%, και η ανάπτυξη υποτονική. Πολλοί στην αγορά αμφισβητούν αν η επιπλέον στήριξη θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό – που σιχαίνεται η Γερμανία. 

4. Τι θα γίνει με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό; Τον Ιούλιο, ο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μια νέα ερμηνεία του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ως στόχο έναν πληθωρισμό «κοντά αλλά κάτω» από το 2% επί 16 χρόνια.

5. Στο ερώτημα αν είναι πιθανή η λήψη μέτρων από την ΕΚΤ που θα βοηθήσουν τις τράπεζες, αναλυτές στο Reuters απαντούν θετικά. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό επιτόκιο καταθέσεων προκειμένου να μειωθεί το πλήγμα από τα πολύ αρνητικά επιτόκια, με την ΕΚΤ να δηλώνει ότι εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο. Η θέσπιση, όμως, ενός κλιμακωτού επιτοκίου καταθέσεων δεν είναι χωρίς περιπλοκές και δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα κλιμακωτά επιτόκια θα ελαφρύνουν την πίεση στις τράπεζες

Η δύσκολη γερμανική πλευρά

Με φόντο τις εκτιμήσεις που θέλουν την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια που σήμερα βρίσκονται στο -0,4% και με δεδομένο ότι οι επενδυτές συμβιβάζονται ήδη με τη νέα πραγματικότητα των μηδενικών αποδόσεων, ο συντηρητικός Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ ζήτησε να προστατευτούν από ενδεχόμενα αρνητικά επιτόκια οι μικροκαταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ.

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα εξετάσει το σχετικό αίτημα και τις νομικές δυνατότητες επιβολής σχετικής απαγόρευσης. Με παρέμβασή του σε πρόσφατη ημερίδα της εφημερίδας «Handelsblatt» ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διευκρίνισε ότι:

«Με δεδομένες τις υφιστάμενες δομές των τραπεζικών συμβολαίων δεν διαβλέπω δυνατότητες για τις τράπεζες να αξιώσουν αρνητικά επιτόκια από τους πελάτες τους. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούμε, να ελέγχουμε και, εφόσον χρειαστεί, να παρεμβαίνουμε. Εκτιμώ όμως ότι τα διοικητικά συμβούλια και οι διευθύνσεις των τραπεζών είναι αρκετά έξυπνες ώστε να αντιληφθούν τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος». 

Τέλος, ακόμα πιο σαφής ήταν ο πρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Bafin Φέλιξ Χούφελντ: «Δεν θα συνιστούσα στην πολιτική να εξετάσει τη χρήση αυτού του εργαλείου».
Η Γερμανία έκανε φανερή τη στάση της πολύ πριν από τη σημερινή συνεδρίαση (της ΕΚΤ) δείχνοντας πως αδημονεί για αλλαγή σκυτάλης στην κεντρική τράπεζα. Όπως υποστηρίζουν αρκετοί Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές, εδώ και πέντε χρόνια η ΕΚΤ επιβάλλει αρνητικά επιτόκια στις τράπεζες, τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα αντί να τα διατεθούν μέσω δανεισμού στην πραγματική οικονομία.

«Δεν καταλαβαίνω την τρέχουσα πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ» επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Χανς - Βάλτερ Πέτερς. «Εάν τώρα γίνονται σκέψεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες και τους ισολογισμούς τους. Τι σημαίνει για τη θέση τους στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα;». 

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για το μέλλον της πολιτικής της ΕΚΤ, με μια Γερμανία να έχει δείξει τις προθέσεις της. Ποιος θα μπορέσει, άλλωστε, να εναντιωθεί στην πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωζώνης σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον; Η συνέχεια στις οθόνες της... Κριστίν Λαγκάρντ!

ΟΗΕΕΚΤΓερμανίαχρήματαλεφτάIssue: 2090Issue date: 12/09/2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα