Χ.Α.: Με τις τράπεζες, η νέα ανοδική κίνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα από τις υψηλού επιπέδου εμπορικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τα δημοσιεύματα να είναι αντικρουόμενα, ενώ στην προσοχή των traders παραμένουν και τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται.

Πιο συγκεκριμένα, “οι διαπραγματευτές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας δεν σημείωσαν

καμία πρόοδο στις συνομιλίες που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Ουάσιγκτον”, έγραψε η εφημερίδα “South China Morning Post”, επικαλούμενη πληροφορημένες πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Αμέσως ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα της “South China Morning” Post, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λιου Χε σκοπεύει να αποχωρήσει από τις συζητήσεις με την Ουάσιγκτον, την πρώτη κιόλας μέρα.

Νωρίτερα, οι “New York Times” μετέδωσαν ότι “ο Τραμπ ετοιμάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στη Huawei και να επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες να πουλάνε στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, κάποια μη ευαίσθητα προϊόντα”.

Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερη πτώση από αυτή που αναμενόταν σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 18,1 δισ. ευρώ, μετά την ανοδική αναθεώρηση του Ιούλιου (20,5 δισ. ευρώ).

Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα υπάρξει πτώση 1% στις εξαγωγές και κάθοδος 0,2% στις εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν στα 19,1 δισ. ευρώ.

“Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις λεπτομέρειες ενός μικρού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν από το 2021”, όπως γνωστοποίησε ο Μάριο Σεντένο.

Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα ανέρχεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ – το μερίδιο της ευρωζώνης από τα 25 δισ. που είχε προτείνει η Κομισιόν για την μεταρρυθμιστική στήριξη της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι μπορεί το μέγεθος αυτό να αυξηθεί μέσω μιας διακυβερνητικής συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα αποσαφηνιστούν, πριν τεθεί σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ από το 2021.

Σε πορεία αποφυγής της ύφεσης βρίσκεται η βρετανική οικονομία, λίγο πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Οικονομία, παρά τη μικρή πτώση του ΑΕΠ τον Αύγουστο. Όπως μετέδωσε το Reuters, η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 0,3% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη με θετικό πρόσημο, να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 835 μονάδων, ενώ σχετικά ενισχυμένος δείχνει και ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 830,09 (-0,20%) και 839,88 μονάδων (+0,98%), ενώ ο τζίρος φθάνει τα 23,5 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Το +3,04% του τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τος ποιος κλάδος ηγείται της ανοδικής κίνησης, στον απόηχο της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου “Ηρακλής”.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση.

Την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο “Ηρακλής” της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή.

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+1,12%), Lamda Development (+1,90%), Fourli (+1,71%) και Ελλάκτωρα (+1,79%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για 3E (-1,25%), ΟΛΠ (-1,08%) και Σαράντη (-1,02%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, με ταυτόχρονη διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.

χρηματιστήριοΤράπεζεςάνοδοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα